Platform voor buurtontwikkeling

Corona-onderzoek: lokaal gemeenschapsleven is veerkrachtig

Publicatiedatum: 
15 januari 2022

Het gemeenschapsleven is veerkrachtig, organisaties vallen niet zomaar om en de wil om iets goeds te doen voor een ander verdwijnt niet snel. Deze conclusies staan in een onderzoek onder ruim duizend lokale instellingen in Den Bosch over de invloed van corona op het gemeenschapsleven.

 

Wat is nu de daadwerkelijke invloed van de coronacrisis op het lokale gemeenschapsleven? Hoe overleeft het gemeenschapsleven de onstuimige periode van 2020 en 2021? Wat voor effecten heeft dit in de lokale gemeenschappen? Wat is het probleem en zijn er lokaal wellicht al oplossingen gevonden?

Naar aanleiding van de COVID-19-pandemie is inDen Bosch in 2020 en 2021 in vier ronden onderzoek gedaan. Het onderzoek vond plaats onder meer dan duizend organisaties uit tien verschillende sectoren, waaronder buurt & wijk, kunst & cultuur en sport. De vraagstelling is te zien als een thermometer voor het lokale gemeenschapsleven. Het is voor zover bekend een van de weinige uitvoerige onderzoeken naar de stand van zaken en ontwikkeling van de lokale samenleving in Nederland, waarbij de focus ligt op het gemeenschapsleven in plaats van individuen of bedrijven. Het onderzoek laat zien dat het gemeenschapsleven gelukkig, en wellicht voor probleemliefhebbers helaas, veerkrachtig is. Het leidde tot verrassende conclusies. 

Auteur: 
de Rond, J; Meijs, L; Geers, I.
Jaar uitgave: 
2022
Type publicatie: 
Wetenschappelijk artikel
Naam contactpersoon: 
Marcel Ham
Kennisplein artikel: 
ja