Platform voor buurtontwikkeling

Samen skûtsjes bouwen

Blog
afbeelding van Frank Timmerman  
5 november 2020
model bootje "skutje" van Frank

Frank Timmerman is buurtwerker. Stilzitten is niet zijn ding. Net zomin als van Harrie. Een energieke bewoner die - ondanks corona - bootjes ging bouwen en een heel dorp in beweging kreeg. Frank vertelt hoe hij Harrie hierin heeft ondersteund.

Halverwege maart 2020 konden vanwege COVID-19 vele activiteiten in ons dorp niet doorgaan. Zo ook niet de boottocht met oorlogsverhalen die Harrie Schadenberg wilde organiseren in het kader van 75 jaar bevrijding. Ik ontmoette Harrie spontaan. Als buurtwerker werk ik samen met inwoners in de gemeente De Fryske Marren om het samenleven in de buurten en dorpen te versterken. Met elkaar en voor elkaar. Ik leg contacten en kwam zo een keer in gesprek met Harrie. Harrie is voorzitter van toegankelijk varen en organiseert vaartochten voor mensen met een beperking. Harrie zit altijd vol ideeën. Hij vertelde me over zijn boottocht-idee en ik besloot hem te ondersteunen om zijn ideeën uit te werken. Maar toen overviel corona ons. Geen viering van de bevrijding, geen boottocht, weinig contact. 

Schuur vol boten

Om toch in contact te blijven met mijn netwerk, deed ik regelmatig een belronde. Ik belde ook weer eens met Harrie. Het ging goed met hem, al vond hij het jammer dat ook zijn ander idee niet van de grond kwam. Harrie bouwde vroeger botters in een verzorgingshuis in Spakenburg waar hij toen woonde. Hij wilde dit ook opzetten in het woonzorgcentrum in Balk, maar er bleek te weinig animo te zijn. Alles werd afgezegd en nu zat hij met een schuur vol bouwpakketten voor de skûtsjes. ‘Ik begrijp echt niet waarom er geen mensen wilden meedoen,’ vertelt Harrie door de telefoon.

Brainstormen op afstand

Al pratend bedacht Harrie dat skûtsje bouwen wel eens een zinvolle vrijetijdsbesteding zou kunnen zijn voor mensen die vanwege corona nu thuiszaten. Samen brainstormden we via de telefoon. Harrie kwam met allerlei ideeën en samen hebben we gekeken hoe we het plan om skûtsjes te gaan bouwen corona-proof konden uitvoeren. 

Het is mooi om te zien hoe een idee van een inwoner zoveel mensen in beweging heeft gebracht

Vanuit zijn sociale netwerk regelde Harrie dat de mensen het pakket konden ophalen bij ‘t Fredehûs, ons buurthuis in Balk. Ik stuurde een persbericht aan de lokale media om inwoners te bereiken en uit te nodigen om een skûtsje te bouwen. Het persbericht werd goed ontvangen. Harrie werd zelfs benaderd door omroep Fryslân die hem interviewde over zijn buurtinitiatief.

Bouw een skûtsje

Het werd een groot succes! Maar liefst 24 dorpsbewoners kwamen langs om het eerste gedeelte van het bouwpakket op te halen. Hier werd afgesproken dat er elke vrijdag een nieuw pakket klaar zou liggen, door Harrie uitgezaagd, samengesteld en uitgedeeld. Op deze manier was er ruimte om kort vragen te stellen en waren de bouwers even uit huis. 

Ook ik was er even en zag nieuwe contacten ontstaan. Mensen maakten een praatje met elkaar tijdens het ophalen of als ze even moesten wachten. Ook mensen die elkaar nog niet kenden. Ze hadden direct een gespreksonderwerp, namelijk het skûtsje! Sommige mensen zaten al dagen alleen in huis en zagen dit moment echt als een uitje. De RIVM maatregelen werden goed in acht genomen zodat we op afstand toch ontmoeting konden organiseren. Iets waar de inwoners overduidelijk behoefte aan hadden en echt naar uitkeken.

Tentoonstelling

Uiteraard had Harrie ondertussen weer een nieuw idee. Via zijn netwerk had hij geregeld dat het wekelijkse resultaat van de bouwers in een etalage van een leegstaand winkelpand kon worden tentoongesteld en bekeken. Op deze manier kwamen er nog meer mensen bij en werden ook de lokale ondernemers betrokken.

De bouwers waren reuze trots op het resultaat, daarom besloot Harrie om met hulp van buurthuis ‘t Fredehûs ook een echte expositie te organiseren. Zelfs Omroep Max heeft ons persbericht opgepikt en maakte een item over de skûtsjes. Ondertussen werd dit idee opgepikt door andere plaatsen en ontstonden er ook in Lemmer, Joure en Heerenveen lokale skûtsje bouw groepen. Inmiddels zijn er zelfs plannen om basisschool kinderen een optimist te laten bouwen met daaraan vast een heuse wedstrijd op het water. Dit zal in het nieuwe schooljaar plaatsvinden.

Het is mooi om te zien hoe een idee van een inwoner zoveel mensen in beweging heeft gebracht. Sociale netwerken zijn versterkt en uitgebreid. Nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan. De vrijgekomen energie verspreidt zich als een olievlek en daar wordt iedereen blij van. 

de tentoonstelling, screenshot uit het programma van omroep max

Harrie laat de tentoonstelling trots zien in het "Skûtje Journaal" van omroep Max. Bekijk hier de hele aflevering

De succesfactoren volgens Frank

Mijn inzet als buurtwerker is soms lastig te omschrijven, maar als ik kijk naar wat ik gedaan heb in dit project dan zijn dit de drie belangrijkste succesfactoren:

  1. Blijf in contact. Vanuit oprechte interesse ontstaan waardevolle gesprekken, als je daarbij aansluit dan komen die ideeën vanzelf.
  2. Neem niet over. We vullen gauw in wat de ander niet zelf zou kunnen en zijn geneigd dingen voor mensen te organiseren, ze werk uit handen te nemen, helemaal voor de oudere inwoner. Ik heb bij dit initiatief weer mogen zien hoeveel mensen zelf kunnen bereiken en hoeveel waardering dat geeft. 
  3. Het inschakelen van een (sociaal en lokaal) netwerk maakt het verschil. Het is belangrijk om helder te hebben wat je zelf kunt doen en net zo belangrijk om hulp te vragen bij dingen die je niet zelf kunt. Harrie had dit alleen niet van de grond gekregen. Maar met behulp van zijn sociale contacten, t Fredehûs en zijn connecties met de eigenaar van het leegstaande winkelpand, is het gelukt en heeft hij ook anderen betrokken gekregen en in beweging gebracht.

Lees meer over:

Lees meer: