Platform voor buurtontwikkeling

Dansen op het balkon

Muzikaal contact met de wijk
Praktijkverhaal
afbeelding van SuzannevanRijn  
6 april 2020
Dansen op het balkon

Foto: Suzanne van Rijn

Corona trekt een streep door veel activiteiten in de buurt. Opbouwwerker Suzanne van Rijn vertelt hoe zij haar werk razendsnel heeft aangepast en muziek inzet om bewoners te bereiken.

Normaal rijden mijn collega’s van DOCK Haarlem en ik wekelijks in onze rode Buurttuk door Haarlem Oost. We bellen aan bij bewoners en nodigen hen uit om op straat koffie en thee met elkaar te drinken. Door de coronamaatregelen is dit Bakkie in de Buurt niet meer mogelijk. We willen wel nog steeds de buurt in en in contact blijven met de bewoners. Hoe krijgen we dat op een veilige manier voor elkaar? Met muziek! We gaan snel met dit idee aan de slag en werken het samen met Stichting Present en Stichting CityShapers verder uit. Het idee is om op verschillende plekken muziek op straat te gaan maken, waar bewoners vanaf hun balkon of voordeur van kunnen genieten. We prikken een datum en Stichting Present regelt een draaiorgel. Ook verspreid ik samen met een actieve bewoner 400 flyers in de vier straten waar we langs gaan.

Dansen in pyjama

Op woensdag 1 april om 10.00 uur staan we klaar met een draaiorgel bij een ouderencomplex op de Laan van Berlijn in Schalkwijk. De muziek staat nog geen tien seconden aan of je ziet al gordijnen bewegen en balkondeuren opengaan. Bewoners staan in hun pyjama voor de ramen. We merken duidelijk dat het nog erg vroeg is, want meer dan de helft doet niet open. We gaan naar de volgende locatie. In de Konijnenburgstraat wordt enthousiast gereageerd! Ouderen, kinderen, mensen met verschillende achtergronden staan te dansen op Hocus Pocus van K3. Na 20 minuten vertrekken we naar de Steve Bikostraat in Haarlem Oost, het Polderhuis, waar we op straat al ontvangen worden door jonge en oude buurtbewoners voordat de muziek start! Ook door de bewoners van het Polderhuis wordt er gedanst op de galerij en mensen reageren heel dankbaar op de half uur durende show. Ik loop onder de balkons langs om zakjes geld op te halen voor Henk van het draaiorgel.

Buren pakken het moment gelijk om even aan elkaar te vragen hoe het gaat

De eindhalte is de Ko van Dijkstraat, in Haarlem Oost. Als opbouwwerker weet ik dat er in deze straat veel betrokken ouderen wonen. En inderdaad, het grootste deel staat al klaar als Henk het orgel nog aan het installeren is. Er wordt meegedanst en gezongen en mensen zijn erg dankbaar voor dit kleine gebaar. Wat ik ook mooi vind om te zien is dat buren gelijk het moment even pakken om te vragen hoe het gaat aan elkaar.

Aandacht voor oudere wijkbewoners

Verzorgingstehuizen zijn misschien de eerste plekken waar je aan denkt als je ouderen extra aandacht wil geven in deze tijden. Wij kiezen ervoor om juist ook de zelfstandig wonende ouderen te bereiken. Mijn collega’s en ik kennen de plekken in de wijk waar veel ouderen wonen goed. Het is vooral belangrijk dat we nu in de komende weken scherp blijven op het aanbieden van dit soort initiatieven. Want wat ik van de ouderen uit de buurt hoor is dat ze de eerste paar weken zichzelf nog wel konden vermaken met het huishouden en puzzels, maar de dagen beginnen nu wel langer te duren. Normaal hebben ze hun clubjes en koffiemomentjes, maar nu dat niet door gaat is het vooral belangrijk dat wij als sociaal werkers zorgen voor aanbod in hun directe omgeving. Wij gaan binnenkort opnieuw een muzikaal rondje door de buurt doen!

Buurtwerk in tijden van corona
Hoe ga je als buurtmaker te werk in de tijd van sociaal isolement? Hoe blijf je onderlinge banden ondersteunen? Wat is jouw geheime wapen? Laat het ons weten door jouw verhaal met ons te delen of te mailen naar info@buurtwijs.nl
Lees meer over:
Opbouwwerk, corona of bekijk onze nieuwsbrief
afbeelding van SuzannevanRijn  

SuzannevanRijn

Ik heb als consulent wijkbeheer bij Pré Wonen korte lijnen met bewoners die mee willen denken om hun wijk leuker, veiliger, schoner of mooier te maken.

Lees meer: