Platform voor buurtontwikkeling

Kennisplein Sociale basis

Onderzoek en visiestukken over de sociale basis. Publicaties die onderzoek en praktijk verbinden.

Publicatiedatum: 2 februari 2024

In deze bundel staan tien voorbeelden van eco-sociale praktijken.

Sociaal werkers werken de sociale kwaliteit van de samenleving. Sociaal werk is een “open” beroep: dat betekent dat sociaal werkers zich steeds afstemmen op de veranderende sociale context. De klimaatcrisis en de daaraan gerelateerde energietransitie maken daar in toenemende mate onderdeel van uit.

Publicatiedatum: 23 november 2023

De coalitie van maatschappelijke organisaties achter de landelijke campagne voor gemeenschapskracht wil laten zien dat de antwoorden op de maatschappelijke problemen van vandaag gevonden kunnen worden in de gemeenschappen in onze steden en dorpen, wijken en buurten. De oproep is: werk (met gemeenschappen) samen, zoek ons op, geef ons ruimte. 

Publicatiedatum: 31 oktober 2023

In deze publicatie geeft Pharos adviezen die helpend zijn bij het verkleinen van gezondheidsverschillen via verbeteringen in de leefomgeving.

 

Opbouwwerk is bezig met een comeback. Terecht, want het kan een cruciale bijdrage leveren aan het versterken van gemeenschappen en het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Om die potentie beter te benutten, verdient het een extra impuls en betere positionering. Dat is de strekking van een zojuist verschenen visiedocument ‘Laten we het eens over samenlevingsopbouw hebben. Het is tijd.’

Movisie heeft het digitale tijdschrift Meedoen en erbij horen gemaakt. Het magazine bundelt kennis over eenzaamheid onder mensen met een verstandelijke beperking, en hun naasten.

Samen met een grote groep inwoners werkt de Aktiegroep Het Oude Westen sinds de jaren zeventig van onderop aan een leefbare wijk. In een nieuwe publicatie over ‘inclusieve burgermacht’ beschrijft Movisie de werkwijze van dit buurtinitiatief in de Rotterdamse wijk Het Oude Westen

De Werkplaats Informeel Leren (WIL) en Movisie hebben de impact van de buurtbaan onderzocht in Amsterdam West. Een buurtbaner is een sleutelpersoon en kent de buurt van binnenuit. Hun ervaringskennis is de leidraad bij het contactleggen met andere inwoners in een kwetsbare positie, en zij ontplooien samen met die inwoners initiatieven in de buurt. 

Écht luisteren naar de ander. Volgens Janny Bakker-Klein maakt het daarbij uit hoe jouw mensbeeld in elkaar zit en wat je waarden zijn. Ze verwijst daarbij naar haar proefschrift Anders Kijken. Hierin munt ze het begrip responsiviteit, een manier van kijken die draait om de relatie tussen de professional en de ‘hulpvrager’. 

Publicatiedatum: 16 september 2022

Hoe bereik je dat in wijken en buurten mensen prettig samenleven en naar elkaar omkijken, ook naar medebewoners in een kwetsbare positie? De casusbundels Wij in de Wijk van Movisie laten zien hoe initiatieven op allerlei plaatsen in het land daaraan werken.