Platform voor buurtontwikkeling

WIJ West is een broedplaats in Tilburg West waar bewoners hun dromen realiseren. Aanjagers Loïs de Jong en Jesse de Doelder werken samen met andere buurtmakers aan een groeicultuur en zijn blij met het idealisme van de gemeente. ‘We vinden elkaar op een gedeelde ambitie en het besef dat we elkaar daarvoor nodig hebben.’

Als directeur van Versa welzijn heeft Anita Keita altijd gewerkt aan meer eigenaarschap en zeggenschap voor bewoners. Dit voorjaar nam ze afscheid, kijk deze week daarom naar een filmpje van GooiTV waarin ze terugblikt en haar opgedane inzichten deelt.

Wijkcentrum De Geus in Hilversum draait al ruim 10 jaar zonder subsidie. Achter het succes zit een grote groep buurtmakers die zich vrijwillig inzet voor buurtgenoten; van luisterend oor tot zorgvraag. Het succes heeft ook een keerzijde: ‘Er wordt steeds meer gevraagd van de draagkracht van gezonde mensen’.

Saskia de Vin (rechts) en Ashana Pal, bewoner en coördinator van Wijkwinkel Bij Betje uit Moerwijk

Saskia de Vin (rechts) en Ashana Pal, bewoner en coördinator van Wijkwinkel Bij Betje uit Moerwijk

Hoe vergroot je de invloed van wijkbewoners? Niet door alvast te beginnen met plannenmakerij, maar door vanaf de start gelijkwaardig samen te werken. Dat geeft vertrouwen, vertelt community builder Saskia in dit interview. Met participatie van alle partijen, realiseer je duurzame verandering.

Het sociaal werk moet volgens lector Ecosociaal werken Richard de Brabander een andere manier van denken omarmen, eentje waarin niet de mens centraal staat, maar de mens onderdeel is van een ecosysteem waar natuur en dier een gelijkwaardige plek hebben.

Zorgorganisatie Philadelphia zet op verschillende plekken in Nederland in op community building. Zorgprofessionals Ellen, Stephanie en Monique vertellen hoe zij (licht) verstandelijk beperkte bewoners helpen hun talent in te zetten voor de dorpsgemeenschap: ‘De winst zit in kleine dingen’.

De mate waarin eenzaamheid voorkomt is bizar hoog. Je zou er bijna moedeloos van worden. Toch hoeft dat niet. In Amsterdam gaan de Stadsreporters samen de drempel over en in gesprek met buurtgenoten. En dat blijkt voor sommigen levensveranderend.

Wat opbouwwerkers doen blijkt niet zo gemakkelijk te vangen in één zin. In de afgelopen 7 jaar hebben zoveel opbouwwerkers op Buurtwijs over hun werk verteld, dat we vast een indruk kunnen geven.