Platform voor buurtontwikkeling

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Van niemand en van iedereen: community builders in Haagse wijken

Publicatiedatum: 
5 januari 2020

Bij de gemeente Den Haag is een nieuw type wijk-ambtenaar in dienst gekomen: de community builder. Deze professional hanteert een integrale blik op een wijk en heeft aandacht voor het welzijn van de hele wijk. Vooral de wijze van werken is van belang. 

Zij gaan primair uit van plannen, wensen en mogelijkheden van de wijkbewoners en niet direct van de gemeentelijke planvorming. Zij werken buiten (ook letterlijk: werkplek) de gemeentelijke organisatie in de wereld van de wijk en de buurt. Dit levert ‘praktische wijsheid’ op: lokale kennis van de wijk, opgebouwd door ervaringen en contacten in de wijk.
Bij de gemeente Den Haag is een nieuw type wijk-ambtenaar in dienst gekomen: de community builder. Deze professional hanteert een integrale blik op een wijk en heeft aandacht voor het welzijn van de hele wijk. Vooral de wijze van werken is van belang. Zij gaan primair uit van plannen, wensen en mogelijkheden van de wijkbewoners en niet direct van de gemeentelijke planvorming. Zij werken buiten (ook letterlijk: werkplek) de gemeentelijke organisatie in de wereld van de wijk en de buurt. Dit levert ‘praktische wijsheid’ op: lokale kennis van de wijk, opgebouwd door ervaringen en contacten in de wijk.

Op verzoek van de gemeente Den Haag heeft het lectoraat grootstedelijke ontwikkeling van de Haagse Hogeschool onderzoek gedaan naar deze nieuwe ambtenaren.

Auteur: 
Wim Burggraaff en Vincent Smit
Organisatie: 
de Haagse Hogeschool
Jaar uitgave: 
2020
Type publicatie: 
Onderzoeksrapport
Naam contactpersoon: 
Wim Burggraaff
Kennisplein artikel: 
ja