Platform voor buurtontwikkeling

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Burgers doen het zelf! Zorg coöperatie Hoogeloon

Publicatiedatum: 
4 maart 2018

Dit boek beschrijft hoe inwoners van van het Brabantse dorp Hoogeloon een zelfredzame gemeenschap creëren waar iedereen aan mee mag doen.

Inwoners van het Brabantse dorp Hoogeloon willen graag in hun dorp blijven wonen, het liefst tot hun dood. Ze richten in 2005 de eerste zorgcoöperatie van Nederland op. De ontdekkingstocht van de inwoners maakt duidelijk dat overheid en instellingen ‘ver weg’ van de burger staan. In de loop van de tijd wordt duidelijk dat ze anders denken. Voor hen is wonen het allerbelangrijkste, daarna komt welzijn en dan pas zorg. Vanaf 2001 tot op heden bemoeien de inwoners van Hoogeloon zich met de woningbouw, het welzijnsaanbod en de zorgverlening in het dorp. Het resultaat is een integraal pakket van diensten en zorgverlening tot en met eigen thuiszorg en kleinschalig wonen voor mensen met dementie. 

Prettig oud worden in Hoogeloon. Dat kan dankzij zorgcoöperatie Hoogeloon. Een lange adem, een netwerk, deskundigheid, enthousiasme, humor en doorzettingsvermogen. Dat zijn de ingrediënten om de dromen van de zorgcoöperatie te realiseren. 

De publicatie, origineel vormgegeven als een kladschriftje, zet in 15 hoofdstukken uiteen waarom er in het dorp grond was voor een coöperatie, wat de coöperatiegedachte behelst en wat er (financieel voor) nodig is om een zorgcoöperatie op te richten. Dit boek beschrijft ook het perspectief van zorgaanbieders, wat nodig is om te werken aan betrokken bewoners, het veranderproces en de samenwerking met de gemeente, de woningstichting, de zorgaanbieders en andere verenigingen in het dorp. 

Auteur: 
Pijnenborg, A. & Pijnenborg, F.
Organisatie: 
Uitgeverij SWP
Jaar uitgave: 
2018
Type publicatie: 
Boek
Kennisplein artikel: 
ja