Platform voor buurtontwikkeling

Redacteur @ LSA
afbeelding van Arthur van Vliet  
Voor het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) houd ik mij bezig met het project Beheer je buurthuis, over kennisdeling rondom zelfbeheer van wijkaccommodaties.
Dagbesteding in het buurthuis
Praktijkverhaal
afbeelding van Arthur van Vliet  
21 juli 2017
Steeds meer buurthuizen organiseren dagbesteding voor ouderen in de wijk. Dat levert zorg op maat, maatschappelijke waarde voor de buurt en het levert voor de gemeente flinke besparingen op. Toch is lang nog niet iedereen klaar voor de nieuwe rolverdeling die het met zich meebrengt.

Irene Nagtzaam en Rabia Nouhi

Praktijkverhaal
afbeelding van Arthur van Vliet  
19 juni 2017
Drie jaar lang werd buurtcoöperatie ONS begeleid op weg naar zelfbeheer. Inmiddels komen er wekelijks honderden bezoekers over de vloer. Maar vooral is ONS succesvol als leeromgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Buurthuizen zijn het ‘ecosysteem’ van een sociale buurt

Foto: Wijkvereniging Tuinwijk (Flickr Creative Commons)

Artikel
afbeelding van Arthur van Vliet  
4 mei 2017
Buurthuizen zijn allang niet meer alleen de traditionele gemeenschapshuizen van weleer. Nu bewoners het zelf doen, ontstaan er nieuwe plekken. Deze zijn niet éénvormig, maar het zijn innovatieve mengvormen van uiteenlopende functies geworden. Een paar voorbeelden.
Buurtcoöperatie ONS: pionier in zelfbeheer maar niet zonder moeite

Foto: Meli-Mélo fotografie

Praktijkverhaal
afbeelding van Arthur van Vliet  
19 oktober 2016
Beheer je Buurthuis volgt en begeleidt buurtcoöperatie ONS in het proces naar volledig zelfbeheer. Hier deelt ONS een succesverhaal. Toch bleek het aantrekken van de juiste professionele hulp geen gemakkelijke opgave.