Platform voor buurtontwikkeling

Met Thuis op Straat wilde Ton Huiskens het welzijnswerk radicaal veranderen. ‘Ik wilde stappen kunnen zetten in het verbeteren van het werk.’Er volgde zelfs belangstelling vanuit wetenschappelijke hoek.

Hoe zorg je er voor dat mensen die kwetsbaar zijn mee kunnen (blijven) doen in onze samenleving? Simpel: sluit aan bij hun ervaringswereld en creëer van daaruit gezamenlijk handelingsperspectieven. Of is dat toch niet zo simpel?

  Wat werkt er als je de buurt wilt verbeteren? Stel, je hebt in de praktijk een aanpak ontwikkeld die goed werkt. Waarom zou je die niet op papier zetten? Wij hebben 6 redenen op een rij gezet om dat te doen. En schrik niet, je kunt gewoon met één A4-tje beginnen.

Over Paulo Freire

Foto: Novohorizonte de Economia Solidaria (Flickr.com, public domain)

Wie mensen wil emanciperen moet de juiste pedagogische werkwijze volgen. Dat wil zeggen: aansluiten bij de ervaringswereld van mensen en van daaruit handelingsperspectieven ontwikkelen.

Methodebeschrijving: Thuis Op Straat (TOS)

Foto: Marco Derksen (Flickr Creative Commons)

Buitenspelen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook nog eens enorm leerzaam en gezond. Het is belangrijk voor de psychosociale ontwikkeling, zo wijzen meerdere studies uit. Toch zijn kinderen van nu veel minder dan vroeger buiten te vinden.

  Sociaal werkers bereiken naar schatting jaarlijks 4 à 5 miljoen mensen. Ze deinzen niet terug voor moeilijke situaties waarin de last te zwaar wordt voor betrokkenen. Dat mag best eens gezegd worden, vindt Maaike Kluft.  

    Hoe zorg je er als opbouwwerker voor dat bewoners je zien als iemand die in hun belang werkt? En hoe onderhoud je die relatie? Jeroen Gradener legt het uit aan de hand van zijn ervaringen.