Platform voor buurtontwikkeling

Architect André van Stigt houdt zich niet alleen bezig met de stenige kant van buurtontwikkeling. In een tijd van grootse top-down ontwerpplannen kiest hij voor betaalbaar wonen, de menselijke maat en eerbied voor het bestaande; van buurthistorie tot gewoonten van bewoners.

Vanuit de gemeente werken aan samenlevingsopbouw kan lastig zijn. Wat als de gemeente een keuze maakt die voor bewoners niet de juiste lijkt? Gebiedsregisseur Mariëlle Kiel komt soms onbegrip en weerstand tegen in de wijk. Hoe reageert ze daarop?

Stel: je bent directeur van een publieke organisatie en wilt meer ruimte maken voor samenwerking met lokale gemeenschappen. Wat doe je dan precies de dag nadat je deze beslissing hebt genomen? Met deze vraag op zak ging Birgit Oelkers op onderzoek uit.

Goed samenwerken in de buurt kan zijn als een reis naar een moeilijk bereikbaar gebied. In 5 steden en dorpen gaan bewonerscoalities en welzijnsorganisaties daarom samen op samenwerkingsexpeditie. In deze compacte podcastserie delen ze 5 gouden ontdekkingen.  

‘Opbouwwerk is altijd het beroep van de toekomst geweest’, zo klonk het levensmotto van Wil van de Leur. Hij zag opbouwwerk als een zelfstandige, serieus te nemen professie met vakkrachten aan het roer. Zien we het opbouwwerk nog steeds in dit daglicht?

Een portret van opbouwwerker Arzu Karadeniz over buurtmaken in een wijkteam. Een verhaal over omgaan met werkdruk, keuzes maken en balanceren tussen focus op individuele problemen (de bomen) en zicht houden op het bos. 

Wie bepaalt er eigenlijk wat urgente aandacht vraagt in de buurt? In Den Haag Moerwijk werken bewoners, community builders en gemeente samen aan een buurtagenda, ook als het moeilijk wordt. Bekijk hier de film.

Een speeltuin is een vrije ruimte voor kinderen om onbekommerd te kunnen spelen. Maar niet uitsluitend. Volgens de oprichter van de eerste volksspeeltuin in Nederland, is een speeltuin een ontmoetingsplek voor alle buurtbewoners waar vaders en moeders hun handen uit de mouwen steken.

In juni valt jaarlijks de Nationale Buitenspeeldag. Daarom delen we vandaag een prachtige film over Bouwspeelplaats Het Landje, waar kinderen al 50 jaar leren samenleven, en over de radiodocumentaire over de speeltuinen van Aldo van Eyck.

‘Ondanks 30, 40, 50 jaar wijkaanpak zijn er zorgen over heel veel wijken.’ Zo opent Operatie wijken. In een vijftal uitzendingen wordt telkens een specifieke uitdaging binnen wijkaanpak bij de hoorns gevat. We lichten er drie uit.