Platform voor buurtontwikkeling

De dorpsgevel van het Friese Gerkesklooster Stroobos is opgekleurd met een enorm schilderij. Kinderopbouwwerker Alie Klompmaker vertelt hoe dit community-art project ontstond vanuit een (jeugd)participatieproject voor de dorpvisie.

Hoe kun je contact maken met anderen door te vertellen wie je bent? Bij Mijn Verhaal maken deelnemers een fotoboekje over hun dagelijks leven. Foto’s helpen zelfexpressie en maken het delen van een persoonlijk verhaal gemakkelijker. Bekijk hier de videoverhalen en de interventiebeschrijving.

Hoe maak je zichtbaar wat er in de gescheurde (t)huizen van een aardbevingsdorp gebeurt? En hoe neem je als dorpelingen gezamenlijk afscheid van het verleden? Opbouwwerker Henriëtte Verhoeff vertelt over een bijzonder project.

Drie inspirerende video's over kinderen die zijn benoemd tot erfgoeddragers van de buurt. Ze luisteren naar het levensverhaal van een oudere buurtgenoot en beloven het verhaal levend te houden door het verder te vertellen.

Workshop storytelling & structuurdruk met docenten Pieternel de Winter en Stefanie Scholte, Florence najaar 2022 (niet de kerstworkshop uit het verhaal)

Fotograaf: Susan de Kruiff

In Bakkie Kunst ontmoeten Haagse senioren elkaar en zetten ze persoonlijke verhalen om in kunst. Tijdens creatieve workshops leren ze – naast elkaar - zeefdrukken, structuurdrukken en foto’s maken met de smartphone. Eigen creaties zorgen voor blije gezichten. ‘Je kunt even je verhaal kwijt’.   

Als de telefoon gaat, heeft Jos Reinders - kunstenaar en welzijnswerker - geen idee dat zijn workshop fotografie doorwerkt in het leven van het meisje aan de andere kant van de lijn. Een praktijkverhaal over rolmodel zijn en het belang van delen.

  Het is 21 november. Vlak voordat het besluit valt om opnieuw in lockdown te gaan ben ik samen met 24 andere orkestleden op deze koude novemberdag in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Na maanden van organiseren en repeteren bereiden we ons voor op ons jaarlijks festival met muzikale levensverhalen.  

De verbinding van cultuur en welzijn kan de leefbaarheid van kwetsbare wijken vergroten. Initiatieven uit heel Nederland laten zien hoe ze dat doen.

In Almere organiseren ze op een bijzondere manier een bijzonder festival: de organisatie, programmering én productie van het festival zijn in handen van de wijkbewoners. Een hele (leuke) klus! Emel Koç blogt de komende maanden over dit avontuur.