Kennisplein Sociale basis
Onderzoek en visiestukken over de sociale basis. Publicaties die onderzoek en praktijk verbinden.

Écht luisteren naar de ander. Volgens Janny Bakker-Klein maakt het daarbij uit hoe jouw mensbeeld in elkaar zit en wat je waarden zijn. Ze verwijst daarbij naar haar proefschrift Anders Kijken. Hierin munt ze het begrip responsiviteit, een manier van kijken die draait om de relatie tussen de professional en de ‘hulpvrager’.

Het lukt de overheid niet om de structurele scheidslijnen en kansenongelijkheid in de Nederlandse samenleving te verkleinen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) signaleert dat hierdoor de representativiteit van besluiten en het draagvlak voor beleid afbrokkelen. Dat is zorgelijk gezien de lastige politieke opgaven rond bijvoorbeeld duurzaamheid, het tegengaan van kansenongelijkheid en de ondersteuning van mensen in kwetsbare posities. Het zet ook het vertrouwen in het functioneren van de Nederlandse democratische rechtsstaat verder onder druk.

Actief burgerschap wordt beschreven door actieve buurtbewoners en initiatiefnemers als: ‘je inzetten voor een ander’ en ‘mensen een menswaardig gevoel geven’. Kennisplatform Inclusief Samenleven deed onderzoek naar ervaringen en opvattingen van moslims in Nederland die een burgerinitiatief hebben opgezet of daar een bijdrage aan leveren.

Een korte wandeling of juist uren zwerven door de natuur, samen groenten kweken in een buurtmoestuin of werken in een kantoor vol planten: groen voelt goed. En: groen ís goed. Onderzoekers van Wageningen University & Research werken daarom aan verschillende projecten rond Groen voor Gezondheid

Het gemeenschapsleven is veerkrachtig, organisaties vallen niet zomaar om en de wil om iets goeds te doen voor een ander verdwijnt niet snel. Deze conclusies staan in een onderzoek onder ruim duizend lokale instellingen in Den Bosch over de invloed van corona op het gemeenschapsleven.

Bundel verkenningen van de verschillende perspectieven van de doe-democratie. Hoe kunnen zo veel mogelijk burgers meedoen? En wel op zo'n manier dat zij ook daadwerkelijk zeggenschap hebben?

De bundel Canon samenlevingsopbouw verhaalt in honderd rijk geïllustreerde pagina’s over de geschiedenis van samenlevingsopbouw en daarmee van het opbouwwerk in Nederland.

Het versterken van gemeenschappen is allang niet meer het domein van de opbouwwerker alleen. Verschillende soorten professionals voeren activiteiten uit op dit vlak. In deze publicatie reflecteren we op de groeiende belangstelling voor samenlevingsopbouw en brengen wij nieuwe vormen van samenlevingsopbouw in beeld.

Hoe ondersteun je ondernemende initiatiefnemers, die bijvoorbeeld in hun wijk beter willen samenwerken? Of een sociale onderneming willen starten? In Delft doen ze dit door de initiatiefnemers zo concreet mogelijk te ondersteunen. Deze publicatie vertelt het verhaal van Publiek Ondernemen in Delft. Tien Delftse initiatieven laten zien wat de Publiek Ondernemenaanpak in de praktijk betekent.

Meta-analyse van onderzoeksliteratuur en bestaande evaluaties en rapportages van aanpakken op wijkniveau in verschillende beleidsdomeinen uit het verleden.
- 1
- 2
- 3
- 4
- volgende ›
- laatste »