Platform voor buurtontwikkeling

Zo herken je polarisatie in jouw buurt

Leer meer in de online cursus van 60 minuten
Instrument
28 februari 2022
protest polarisatie borden protesteren burgers gemeenschap

Hoe zit het met polarisatie in jouw buurt? Negatieve ideeën en uitingen over elkaars sociale groep zijn een sluipend gevaar voor een fijne buurtcommunity. Leer in deze online cursus hoe je polarisatie herkent en samen aanpakt.  

 

Polarisatie is een issue dat zowel in stedelijke buurten als plattelandsgemeenten speelt. Je kunt tegenover elkaar komen te staan als arm en rijk, hoog- of laagopgeleid, links of rechts of door verschil in etniciteit of religie. Een verscherping van tegenstellingen kan leiden tot spanningen en een gebrek aan ruimte voor genuanceerde meningen. 

Denken, voelen en gedrag 

Wanneer wordt polarisatie een probleem? Je kunt merken dat buren negatief denken over anderen en vooroordelen uitspreken. Soms gaat het over een gevoel; je ervaart ongemak, spanningen of frustraties tussen bewoners met verschillende sociale kringen. Dan kan er ontwijkend gedrag, negatief gedrag of zelfs conflict ontstaan. 

Vriendelijk contact tussen buurtbewoners is belangrijk voor het creëren van een fijne wijk. In de rubriek Aangenaam Kennismaken delen buurtmakers hun verhaal over het organiseren van deze positieve ontmoetingen tussen buurtbewoners.

Investeren in vredestijd

'Niet te lang wachten en niet laten etteren, maar investeren in vredestijd' zegt politica Naima Azough. Samen met onderzoeker Ron van Wonderen ontwikkelde ze de e-learning Polarisatie herkennen, aanpakken en voorkomen in opdracht van Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Beiden hebben onderzoek gedaan naar polarisatie en hun kennis en ervaring gebundeld en gedoseerd in een cursus van 60 minuten. 

Je kunt de cursus solo volgen of met andere buurtmakers. Via film leer je wat polarisatie is en aan de hand van een fictieve casus kun je samen (of alleen) goed analyseren wat er nu precies gebeurt. De korte samenvatting aan het eind geeft inzicht in hoe je polarisatie in je eigen omgeving kan aanpakken. Met het bijbehorend analyse-instrument en de handreiking kun je concreet aan de slag in je eigen buurt. 

Diagnose stellen 

Naima Azough: ‘In het aanpakken van polarisatie moeten we gebruikmaken van de kennis die op straat en bij de professionals te vinden is. Zij signaleren, maar weten dit wellicht niet meteen in de juiste context te zetten of te duiden. Vergelijk het maar met het stellen van een diagnose, dat doet een arts ook niet met ‘de natte vinger’. Juist alle verschillende perspectieven zijn hierin nodig, iedereen ziet een ander deel van het probleem.’ 

Met de e-learning leer je gratis en in 60 minuten:
  • om polarisatie op wijkniveau vroegtijdig te herkennen en op een gestructureerde manier te analyseren; 
  • welke verschijningsvormen en fasen polarisatie kan hebben, en welke oorzaken, risico-, trigger- én beschermingsfactoren er zijn voor polarisatie; 
  • en welke oplossingen mogelijk zijn om polarisatie te voorkomen of te verminderen. 

PS: Deze online training levert 4 registerpunten op voor bij Registerplein geregistreerde Sociaal Werkers.