Platform voor buurtontwikkeling

Zo bedank je de supporters van je initiatief

Tips over beloningen in tijden van corona
Instrument
afbeelding van Voor je Buurt  
17 december 2020
hartje voor het bedanken

Ontbijt op bed of een cursus Japans, Juul Schartman van Voor je Buurt deelt vandaag inspirerende voorbeelden om de supporters en vrijwilligers van je initiatief te bedanken voor hun donatie en betrokkenheid tijdens dit vreemde jaar. 

 

Dat beloningen belangrijk zijn voor het stimuleren van je campagne hebben we door de jaren heen bij veel campagnes gezien. Een pubquiz organiseren in een lokaal café is een goed voorbeeld. Met de opbrengst van de genuttigde hapjes en drankjes haal je geld op voor je campagne terwijl je ondertussen mensen betrokken maakt en houdt bij je initiatief. Kortom, een top idee waarbij je offline combineert met online campagne voeren. 

Misschien denk je nu wel: ‘Precies, was ik m’n initiatief maar later begonnen, want nu is online de enige manier.’ Of: ‘Ik wacht wel tot we meer bewegingsvrijheid hebben en activiteiten zoals een pubquiz gewoon weer in de kroeg kan’. Zonde! 

Corona bepaalt deze dagen ons staan en (vooral niet) gaan. Dit betekent echter niet dat er niets mogelijk is! Hieronder zal ik voorbeelden geven van leuke, creatieve en succesvolle beloningen die wij bij Voor je Buurt voorbij hebben zien komen in de afgelopen tijd. Wie weet geeft het je inspiratie om toch dat ene initiatief in je hoofd uit te werken, waarmee je zoveel mensen helpt in deze lastige tijd!

Go Green!

De Nederlandse bevolking heeft nog nooit zo massaal gewandeld als in het afgelopen halfjaar. Omdat de meeste van ons veelal thuiswerken, binnen zitten en minder beweging krijgen is de hunkering om even in de natuur te zijn, groter dan ooit tevoren. Hier wilde het initiatief Vlindertuin de Zindering in Tiel wat mee. Daarom kon je bij hen een lezing en rondleiding in de vlindertuin krijgen als beloning. Zij vroegen een enthousiasteling om donateurs een rondleiding te geven en ondertussen te vertellen over vlinders. 

Ook Starters4Communities Nijmegen had ingeschat dat hun donateurs actief in de natuur wilden zijn en boden een fietsexcursie over Park Vliegbasis Soesterberg aan. Boswachter Rolf vertelde ondertussen van alles over de militaire historie en de prachtige natuur eromheen. Binnen de kortste keren was deze uitverkocht!

Nu heb je misschien geen boswachter of vlinderexpert in je directe kenniskring, maar denk ook eens daarbuiten. Welke instantie in jouw gemeente staat ervoor open om mee te werken? Misschien heb je ooit zelf wel eens een wandeltour gevolgd, kan je nog achterhalen wie deze toen heeft gegeven?

Breng een Wake up call!-ontbijt langs bij je donateur

Thuisbezorgd

Als supporters niet naar jullie georganiseerde evenement kunnen komen, dan kunnen jullie wel op veilige afstand naar de supporters toe. De bestellingen op sites als Thuisbezorgd en UberEats rijzen de pan uit in deze tijd! Veel cafés en restaurants kunnen juist op dit moment wel wat publiciteit en een eventuele kleine bijdrage gebruiken. Kan je een samenwerking met een lokaal restaurant regelen? Jullie helpen hen met publiciteit en wat extra werk, en het restaurant faciliteert heerlijke maaltijden voor de donateurs. 

Starters4Communities Nijmegen trakteert mensen op een luxe ontbijt, thuisbezorgd en wel. Terwijl de Starters4Communities Amsterdam de beloning ‘Wake up call!’ heeft, waar een campagnevoerder de donateur wakker maakt en een ontbijtje brengt. Nu mensen niet meer naar de horeca kunnen, zal de horeca naar de mensen toe moeten komen. Hoe leuk is het als donateurs een goed initiatief steunen en een keer niet hoeven te koken.

Word sponsor

Sponsor een plogger! Deze donatie grijpt je aandacht en stond op de campagnepagina van Starters4Communities Amsterdam. Bij deze beloning betaalt de donateur een bedrag om een persoon te sponsoren die gaat ploggen (afval oprapen tijdens het joggen). Voor elke 15 euro moesten de ploggers een volle zak zwerfafval oprapen. Hiermee hebben donateurs het gevoel dat ze naast het doneren, ook nog eens hebben bijgedragen aan een schonere omgeving. Dubbel plezier!

Ben jij een kei in dichten? Verhuur jezelf als feestdagen dichter!

Bedenk wat voor kwaliteiten jij of je mede-initiatiefnemers hebben en maak hier gebruik van. De feestdagen staan alweer voor de deur, samen met de gevreesde gedichten die daarbij horen. Ben jij een kei in dichten? Verhuur jezelf als feestdagen dichter!

Online is het nieuwe offline

Deze laatste categorie van beloningen is misschien waar je als eerste aan denkt als je denkt aan beloningen in corona-tijd. In deze tijd is er veel naar online verplaatst en meer en meer mensen worden beter in online aan activiteiten deelnemen. In deze categorie geldt: hoe gekker, hoe leuker. Denk aan een hulahoop les, een cursus Japans en een online mindfulness-sessie. Probeer creatief te zijn in je aanbod. Mensen zitten vaak de hele werkdag al achter de computer te Zoomen en te Teamse, dus om de laptop open te houden wanneer de werkdag voorbij is, moet het wel wat bijzonders zijn! Voor een cursus salsa dansen is dit de zeker de moeite waard!

Ik hoop je met deze voorbeelden een beetje inspiratie te hebben gegeven over wat er allemaal nog wél mogelijk is! 

 

Dit artikel verscheen eerder op de site van Voor je Buurt.

Lees meer over:
afbeelding van Voor je Buurt  

Voor je Buurt

Wij geloven dat iedereen een goed initiatief kan realiseren door daar mensen voor bij elkaar te brengen. Denk aan een nieuwe ontmoetingsplek in de buurt, een skatepark of een voedselbos.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.