Platform voor buurtontwikkeling

Wij zijn: samen in de wijk

Knakworst eten en iets opsteken
Blog
afbeelding van Paula Bierma  
11 juli 2019
Samen in de wijk

Foto: Paula Bierma

Het blijft lastig om aan te geven wat al dat buurtwerk nu ‘oplevert’. Laat staan om het te meten. Toch probeert Paula Bierma de waarde van onverwachte ontmoetingen te duiden door ons mee te nemen met haar activiteiten.

 

 

Op diverse plekken in Steenwijkerland worden vanuit Sociaal Werk De Kop buurtwerkactiviteiten georganiseerd in samenwerking met andere partijen. Het mooie daarvan is dat het op elke plek weer anders is en anders loopt.

Elke maand zijn er inloopochtenden op meerdere locaties. Deze worden met name bezocht door de wat oudere wijkbewoners, wat we bij Sociaal Werk De Kop een belangrijke groep vinden. Wijkbewoners in de leeftijd van 50 tot ver in de 90 schuiven aan en zo hebben we maandelijks leuke gesprekjes over de dagelijkse dingen zoals het nieuws, wat eten we vandaag en het weer natuurlijk. We leren elkaar een beetje kennen en bouwen samen een band op. Is iemand er niet, dan wordt er naar geïnformeerd en proberen we te achterhalen of alles in orde is met de afwezige meneer of mevrouw.

Iets opsteken

Tijdens deze spontane ontmoetingen komen ook meer serieuze vragen aan bod. Vragen rond gezondheid, (mantel)zorg en welzijn, maar ook over dagbesteding en langer thuis wonen. Zo’n ochtend heeft vaak ook een thema. Iemand uit ons lokale netwerk komt dan wat vertellen over een bepaald onderwerp dat bij bewoners leeft. Of we maken er een workshop van! Er zijn tenslotte genoeg dingen te delen en altijd steken we er wat van op. Is het niet voor onszelf, dan wel voor een ander. Thema’s die bijvoorbeeld besproken worden:

  • Hoe ga je om met hersenletsel?
  • Wat doet een opruimcoach? De grote schoonmaakverhalen komen los...
  • Spelletjesochtend. En dan kan het zomaar zijn dat je op je 88ste voor het eerst een potje dart. Dan heb je wel wat te vertellen aan de kleinkinderen :)
  • Wat doet de wijkverpleegkundige anno 2019? Wat kost dat eigenlijk en hoe regel je het?

Samen aan de knakworst

Sommige inloopochtenden gaan het hele jaar door, andere hebben een zomerstop. We volgen daarin de wens van de wijk. Zo was het in een van de wijken onlangs de laatste inloopochtend voor de zomer. Bij deze inloop kwamen altijd een aantal gezellige jonge dames die aan de andere kant van het wijkgebouw hun dagbesteding hadden. Hadden, want hun locatie is verhuisd en daardoor was het begin juni ook beetje afscheid nemen. Dit was de laatste keer dat ze in dit buurthuis bij de koffieochtend konden aanschuiven, belangrijk genoeg om de nodige aandacht aan te besteden. We hopen ze misschien een keertje in de wijk van hun nieuwe locatie tegen te komen!

Aan de overkant van het grasveldje bij het wijkgebouw is een basisschool. Om ook de jeugd en de school te betrekken bij het wijkgebouw hadden we vorig jaar de overblijfkinderen uitgenodigd voor de lunch. Dat was zo een succes dat we dit ook dit jaar hebben voortgezet. Zo kwam het dus dat jong en oud zomaar door elkaar gezellig aan een broodje knakworst zaten. Oud genoot van jong en andersom en dat op een doordeweekse dinsdag. Na de zomer zal de groep ongetwijfeld weer anders zijn, maar wat we hebben meegemaakt met deze groep in de wijk, blijft van waarde!

De drempel om mee te doen blijkt lager te zijn geworden doordat de betrokken buurtwerker één van de klasgenootjes kent

Elkaar kennen

Hoe kun je die waarde duiden die deze ontmoetingen hebben voor ouderen die de inloopochtend bezoeken en voor de overblijfkinderen? Het blijft lastig om aan te geven wat al dat buurtwerk nu ‘oplevert’. Laat staan om het te meten.

Ik hoor zo vaak via via dat er nieuwe ontmoetingen en uitwisselingen ontstaan in de buurt. Dat bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige ergens even langs gaat om een oudere in de wijk tips te geven. Of dat we ondervinden dat een vraag van een wijkbewoner ineens een aanleiding blijkt voor een nieuw initiatief in de wijk. En zij daar zelf ook enthousiast in mee wil denken. Mooie dingen die niet te plannen zijn, maar gebeuren in het moment.

Ook verschijnen de kinderen uit de wijk ineens op de kidsmiddagen. De drempel om mee te doen blijkt lager te zijn geworden doordat de betrokken buurtwerker één van de klasgenootjes kent. Zo gaaf al die verbindingen! En dat ontstaat dankzij buurtwerk. Want wij zijn: samen in de wijk!

Lees meer over:
afbeelding van Paula Bierma

Paula Bierma

Sinds 1 januari 2018 werk ik met veel plezier als buurtwerker bij welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop in Steenwijkerland. Ik hou me daarbij met name bezig met informele zorg: Het coördineren van het VIP!
afbeelding van Paula Bierma  

Paula Bierma

Sinds 1 januari 2018 werk ik met veel plezier als buurtwerker bij welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop in Steenwijkerland. Ik hou me daarbij met name bezig met informele zorg: Het coördineren van het VIP!

Lees meer: