Platform voor buurtontwikkeling

Welzijnswerk is zaak van het hart

Opbouwwerker Daniël Pit over zijn drijfveren en Buurtwijs
Praktijkverhaal
afbeelding van Daniël Pit  
31 augustus 2021

Al sinds het eerste jaar Buurtwijs klimt opbouwerker Daniël Pit geregeld in de pen om zijn kennis over buurtmaken te delen. Wat drijft hem? We gingen bij hem op bezoek in Drachten, waar zijn liefde voor het opbouwwerk ontstond.

5 minuten

We starten bij het wijkcentrum ‘De Skammel’ in Drachten. Een wijk aan de rand van de stad die het Triske heet. ‘Ik wilde tekenaar bij Walt Disney worden, of opbouwwerker. Het is opbouwwerker geworden, want ik kwam die mensen tegen in de wijk. Dat je voor je werk je bezig mag houden met het doen van leuke dingen is magisch.’ 

Wijkfestival

We lopen naar een veldje in zijn oude wijk in Drachten. ‘Hier organiseerde we jaarlijks het wijkfestival. Daar kwamen veel mensen op af. Het is echt belangrijk dat dit soort veldjes en ontmoetingsplekken er zijn de wijk. Door sterke contacten in de wijk te realiseren, voelen mensen zich thuis. Als je dat bereikt, dat is zo fijn.’ 

Niet alleen voor staan

‘Ik geloof dat het op vele manieren helpend is als mensen elkaar kennen in de wijk. Dat mensen er dus niet alleen voor staan. Denk aan de opvoeding van kinderen bijvoorbeeld. Als ik vroeger rottigheid uithaalde dan wist mijn moeder dat via via. Dat vond ik vroeger niet leuk natuurlijk, maar juist door de sociale verbindingen maken we de wijken beter.’

Met Buurtwijs de zomer door! ⛱️ We hebben de hele zomerperiode spraakmakende artikelen voor jou klaargezet. Geniet ervan op je lievelingsstoel in de tuin, op je vakantiebestemming, voor de caravan of gewoon thuis op de bank. Na de zomer ben je weer helemaal Buurtwijs.

Betekenis geven 

‘Het is belangrijk hoe jij de wereld bekijkt. Welzijnswerk is boven alles, ook zaak van het hart. Door verhalen te delen geven we betekenis aan het eigen werk, maar kunnen we elkaar inspireren en op een ander gedachtespoor brengen. Daarom schrijf ik voor Buurtwijs. Ik stuur wat ik schrijf soms door maar ook ik krijg soms verhalen toegestuurd: “Kijk Daniël, daar hadden we het laatst over, dat doen ze dus in Amsterdam. Laten we ze bellen".

Lees meer over:
afbeelding van Daniël Pit  

Daniël Pit

Ik hou me bezig met de vakontwikkeling van het opbouwwerk in Nederland. Dat doe ik onder meer door trainingen te geven en organisaties te helpen met het versterken van gemeenschappen in dorpen en wijken.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Reacties

Ad van de Vrede

Dank voor deze inspirerende teksten en filmpje! Leuk om te zien hoe jullie denken over opbouwwerk en daar ook echt werk van maken!
Groeten, Ad van de Vrede, opbouwwerker in Roosendaal

Bedankt voor je reactie Ad! En goed nieuws: er verschijnen meer filmpjes als deze binnenkort.
Een opbouwende groet,  
Claire van Buurtwijs.