Platform voor buurtontwikkeling

We doen het samen! festival

Wat mag je niet missen?
Artikel
afbeelding van Redactie  
3 september 2020
We doen het samen! festival

Buurtwijs is aanwezig op het ‘We doen het samen! festival’. Het festival opent zaterdag 5 september haar virtuele deuren. Wat mag je echt niet missen? Wij delen onze top 3. 

 

‘Zin in een paar dagen vol inspiratie, nieuwe kennismakingen en interessante online workshops om jouw burgerinitiatief, project of idee een boost te geven?’ Jaaaa, als redactie van Buurtwijs hebben we hier uiteraard oren naar. En ook al hoopten we stiekem dat het festival life zou zijn, toch blijkt het mogelijk om ook online net zoveel kennis en inspiratie op te doen en nieuwe mensen te ontmoeten. 

Een week lang festival

Op 5 september wordt Wij doen het samen! festival geopend door Roxanne Hehakaija, beter bekend als Rocky. Ze maakte als eerste en enige vrouw onderdeel van de Street Legends - ’s werelds beste straatvoetbalteam - waar ze met ex-profvoetballer Edgar Davids in het team zat. Een zware knieblessure maakte een einde aan haar internationale voetbalcarrière, maar gaf ook het zetje voor haar stichting Favela Street waarmee ze een nieuwe generatie sterke rolmodellen in de achterstandswijken inspireert. 

Deze bijzondere aftrap wordt gevolgd door plenaire sessies verzorgd door bijzonder sprekers en uiteenlopende, interactieve workshops. Maar wat deze online editie vooral zo bijzonder maakt, is dat het festival de week daarna gewoon doorgaat.

Tussen 8 en 10 september kun je dagelijks ontbijt-, lunch-, en avondworkshops volgen. Gewoon vanachter je computer. En mocht kiezen lastig zijn, dan kan je de workshops tot twee weken na het festival nog terugkijken.

Je bekijkt het programma hier. Het festival is helemaal gratis, dus schrijf je meteen in! Om het kiezen iets makkelijker te maken, hebben we als redactie een top 3 samengesteld die je - volgens ons - niet mag missen. Wij hebben er zin in! 

1. Corona & communities

Ook al hebben we Cormac Russel vaker gezien, toch blijft deze community-goeroe boeien. In de afgelopen 20 jaar heeft Cormac in meer dan 30 landen lokale gemeenschappen geholpen met zijn Asset-Based Community Development (ABCD) aanpak. 

Sinds de uitbraak van het coronavirus stappen mensen massaal het gemeenschapsleven in. Daardoor gebeurde er onvoorstelbaar veel binnen buurten en gemeenschappen. Tijdens het festival zoomt Cormac in op de vraag: wat kunnen we leren van deze pandemie?

2. Langs vooroordelen in de buurt

Aan de hand van foto’s en filmfragmenten neemt Dionne Abdoelhafiezkhan je mee langs onze eigen vooroordelen in de buurt. We gaan samen op zoek naar de goede vragen die we elkaar in de buurt kunnen stellen. Om met elkaar voorbij het ongemak te komen en werkelijk ruimte te geven aan iedereen die wel/niet mee doet.

3. Lancering De Vogelaar Academie

De Vogelaar Academie is een open en laagdrempelig kennis- en leernetwerk voor bewoners en professionals die samen leren over de kracht van gemeenschappen. Lokale gemeenschappen zijn het fundament van een vitale en evenwichtige samenleving en Ella Vogelaar wist als geen ander hoe belangrijk leren in en over gemeenschappen is.

Tijdens deze lancering ervaar je de bedoeling en de werkwijze van de Vogelaar Academie: samen in co-creatie werken aan kennisuitwisseling.

Naast deze top 3 hebben we natuurlijk ook veel zin in de workshop Hoe buurtwijs is jouw initiatief? die we zelf verzorgen op donderdag 9 september. We hopen je te zien op het We doen het samen! festival. 

 

Schrijf je nu in voor de sessies en ontvang een e-mail met daarin een link waarmee je toegang krijgt tot jouw persoonlijke programma. 

Lees meer over: