Platform voor buurtontwikkeling

Wat doet een opbouwwerker nu precies?

Vlogserie: opbouwwerk voor beginners
Beeld
afbeelding van Kijk en luister  
17 december 2021
Vlogger en opbouwwerker Joey

Joey Hus, opbouwwerker in Den Haag loopt met telefoon en selfiestick door zijn wijk en vertelt wat opbouwwerkers doen: meewerken aan een sterk buurtnetwerk en -vangnet en cirkels van invloed vergroten. 

 

 

Dit jaar ben ik begonnen met vloggen om via een andere weg contact te houden met de bewoners van mijn wijk Haagse wijk Segbroek. Bewoners zien vaak alleen wat wij met hen oppakken en niet wat we in een andere buurt doen. En het blijft moeilijk om precies uit te leggen wat we als opbouwwerkers allemaal doen, daarom laat ik het zien in de vlogs en deel ik hier mijn ervaring.  

Wat doet een opbouwwerker? 

Ik heb een mooi beroep omdat ik bewoners in hun eigen leefomgeving kan ondersteunen. Toch is opbouwwerk een breed begrip. Het buurtnetwerk opbouwen en mede onderhouden zie ik als een belangrijk onderdeel van mijn werk als opbouwwerker. Een sterk buurtnetwerk zorgt namelijk voor een vangnet waarin buurtgenoten elkaar kunnen ondersteunen. Hoe sterker het netwerk hoe sterker het vangnet. 

Een sterk vangnet 

Om een sterk buurtnetwerk te bouwen en te behouden zoek ik voortdurend contact met bewoners die ik nog niet ken. Zeker nu het door de coronapandemie moeilijk is om met elkaar in contact te komen en te blijven. In 2020 hoorde ik in het begin van de lockdown over een vrouw die erg actief is in het helpen en ondersteunen van kwetsbare bewoners in haar buurt. Iemand met zo’n groot hart werkt als uitnodiging voor andere bewoners en dat is goed voor het buurtnetwerk, daarom zocht ik telefonisch contact met haar. 

Goede moed 

Ze reageerde positief en samen met de vrouw - en inmiddels aangehaakte andere enthousiastelingen - organiseerden we in 2020 allerlei activiteiten om de goede moed erin te houden in een moeilijk corona-jaar. Iets feestelijks met Bevrijdingsdag en Koningsdag, en voor de kerstdagen maakten we kerstpakketten voor de minder bedeelden in de wijk. 

Cirkel van invloed 

De vraag is natuurlijk hoe mijn contact met de vrouw bijdraagt aan het versterken van het vangnet waar ik het eerder over had. De vrouw heeft via het contact met mij als opbouwwerker, werkend voor een welzijnsinstelling, een groter netwerk gekregen. Hierdoor heeft ze nieuwe activiteiten georganiseerd in samenwerking met het opbouwwerk, het jeugdwerk en andere bewoners die ze nog niet kende. Onze samenwerking vergroot haar cirkel van invloed en ook die van mij. 

Gelukkig zijn 

De vrouw is nog steeds actief en inmiddels vrijwilliger geworden. Tijdens ons contact kwam ik erachter dat de vrouw het privé zelf ook niet altijd gemakkelijk heeft. Buurtactiviteiten organiseren is een belangrijke tijdsbesteding voor haar geworden. Ze is ons als opbouwwerkers dankbaar voor de samenwerking en haar nieuwe contacten. Zelf zei ze dat ze zich in tijden niet zo gelukkig heeft gevoeld. En andersom ben ik haar heel dankbaar voor haar inzet. Het raakt me dat ik op deze manier een meerwaarde kan zijn voor mensen uit de wijk. 

Vlogs over de buurt: De Groene Boost 

In de vlogs zie je wat we als opbouwwerkers doen in Segbroek. In aflevering 3 ga ik in een gesprek met Michiel van Zuijlen van de Groene Boost. Sinds de gemeente het GFT niet meer ophaalt verzamelt hij met zijn buren groenafval. In de vlog laat hij zien hoe hij samen met andere bewoners een compostplek onderhoudt en hoe hij bijen houdt in het stadspark. Michiel geeft in de vlog ook antwoord op de vraag of mijn ondersteuning als opbouwwerker nodig is.

Iedereen uit de buurt betrekken 

In aflevering 4 ontmoet je mijn collega Mariejelle van Delft. Ze krijgt ontzettend veel positieve energie van het helpen, begeleiden en ondersteunen van bewoners. Ze vindt het moeilijk om te vertellen waarom haar werk als opbouwwerker onmisbaar is. Toch kunnen bewoners het volgens haar niet allemaal zelf. Haar ondersteuning zit ‘m in het proberen iedereen in de buurt te betrekken. En ook in het ondersteunen van een goed plan bij bewoners die nog niet zoveel ervaring hebben met eigen initiatief: hoe pakken we het aan, hoe vragen we subsidie aan en hoe verzamelen we verschillende meningen.   

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.