Platform voor buurtontwikkeling

​Vrijwilligerswerk doe je ook voor de ervaring en de ontmoeting

Methode Present helpt gezinnen, bedrijven en scholen omzien naar de ander
Methodebeschrijving
9 juni 2017
Vrijwilligerswerk doe je ook voor de ervaring en de ontmoeting

Foto: ANWB Vrijwilligers (Flickr Creative Commons)

Veel mensen willen best eens iemand helpen, maar weten niet waar te beginnen. Present verbindt gezinnen, bedrijven, buurtverenigingen die iets te bieden hebben, aan bewoners met een hulpvraag.

 

Vrijwilligerswerk gaat niet alleen om de geboden hulp, maar ook om de ervaring en het ontmoeten van mensen uit verschillende culturen. Present brengt groepen mensen, die zich incidenteel willen inzetten, in contact met mensen die hulp nodig hebben. Met als doel dat meer mensen vanzelfsprekend naar elkaar omzien. Hier vind je de werkwijze in zes stappen.

Verschil maken in het leven van de ander

Een paar uur van je tijd kan een groot verschil maken in het leven van een ander. Stichting Present richt zich, anders dan veel andere vrijwilligersorganisaties, niet op hulpvragers, maar juist op mensen die graag iets willen doen. De stichting brengt hen vervolgens in contact met cliënten van maatschappelijke organisaties. Wie interesse heeft, kan zich ook aanmelden als gezin, bedrijf, school of als studentenverening.

Stichting Present is de koepel van maar liefst 78 zelfstandige lokale stichtingen in heel Nederland. In 2016 werden bijvoorbeeld in de gemeente Heerenveen 58 projecten begeleid, waarbij 412 vrijwilligers werden ingezet. Coördinator Marijke de Vries vertelt in dit interview in de Heerenveense Courant: ‘We vinden het belangrijk dat de hulpontvangers weten dat ze er mogen zijn en dat de vrijwilligers het graag voor hen doen. Veel vrijwilligers vinden het hartstikke leuk om bijvoorbeeld een tuin voor iemand op te knappen.’

Op basis van je eigen talenten

Op basisschool de Planthof in Emmeloord leerden de kinderen wat hun talenten zijn en hoe ze die in kunnen zetten voor een ander. In het plaatselijke verzorgingshuis speelden ze spelletjes met de bewoners en zongen en dansten ze met hen. Ze leerden daardoor dat dingen die voor hen heel gewoon zijn, niet zo vanzelfsprekend zijn voor de bewoners van het verzorgingshuis.

 

Methode Present staat in de Databank Effectieve Sociale Interventies en kent de volgende werkzame elementen:

 

  • Een brug slaan tussen mensen die iets te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden.
  • Het aanbod van de burgers die zich willen inzetten is het vertrekpunt.
  • Het gaat om het verrichten van tijdelijk vrijwilligerswerk in groepsverband of gezinsverband.
  • Wanneer een succeservaring opgedaan wordt met vrijwilligerswerk, dan is de kans groter dat de hulpbieder zich nog eens vrijwillig inzet.
  • Maatschappelijke organisaties zijn de schakel naar mensen die hulp nodig hebben: zij kennen de vraag; zo wordt de professionele hulpverlening binnen de zware maatschappelijke zorg versterkt en draagt de hulp bij aan de ontwikkeling van de hulpvrager.
  • Lokaal eigenaarschap: de lokale stichtingen van Present zorgen voor structurele ondersteuning, inbedding, draagvlak en lokaal partnerschap.
  • Terugkoppeling en evaluatie zodat mensen ervaren wat hun hulp heeft betekend.

 

Lees meer over:

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.