Platform voor buurtontwikkeling

Vraag vrijwilligers: wat kun/wil jij bijdragen?

De Bronmethodiek helpt vrijwilligers te vinden en te binden
Methodebeschrijving
3 oktober 2016
Vraag vrijwilligers: wat kun/wil jij bijdragen?

Foto: City Year (Flickr Creative Commons)

 

Hoe zorg je dat buurtbewoners vrijwilligerswerk gaan doen? Mensen bieden zich niet altijd uit zichzelf aan en dat kan een probleem zijn voor (buurt-) organisaties die afhankelijk zijn van vrijwillige inzet. Gelukkig is er de Bronmethodiek.

 

 

De Bronmethodiek helpt om buurtorganisaties vrijwilligers te vinden en te binden. De belangrijkste voorwaarde voor succes is dat de wensen, voorkeuren, mogelijkheden en kwaliteiten van de (potentiële) vrijwilliger centraal moeten staan. Dus niet de vacatures die vervuld moeten worden.

Persoonlijke interviews bieden inzage in de mate van betrokkenheid van de kandidaat- vrijwilligers. Als duidelijk is wat iemand wil bijdragen kan er gezocht worden naar een passende taak. Door deze aanpak blijken buurtbewoners eerder geneigd om vrijwilligerswerk te doen.

Naast het vinden van vrijwilligers helpt deze methode om inzicht te geven in de wensen en behoeften van buurtbewoners ten aanzien van de organisatie: biedt deze wat de bewoners nodig hebben? Wanneer de methode in samenwerking met andere wijkorganisaties wordt uitgevoerd helpt het de samenhang tussen organisatie te versterken.

Neem de vrijwilliger als uitgangspunt

De twee onderstaande organisaties slaagden er in korte tijd in een groot aantal vrijwilligers aan zich te binden. Dit lukte door te starten met de vraag: ‘wat wil en kun jij bijdragen?’

  • Bij de Leeszaal in Rotterdam West, een wijkbibliotheek die sinds november 2012 wordt gerund door buurtbewoners, zijn zo’n tachtig vrijwilligers actief. De jongste is een vijftienjarig Marokkaans meisje van het Erasmus Gymnasium en de oudste is tweeëntachtig en voormalig filiaalhoudster van de wijkbibliotheek.
  • Ook in Noorderpoort Samen Doen in Den Bosch is een diverse groep van dertig bewoners vrijwillig actief in de wijkonderneming. Jong en oud runt er samen een buurthuis waarin ze ieder hun eigen projecten kunnen opzetten, zoals een Repairshop, een weggeefwinkel en ga zo maar door.

Zo kan een methodische aanpak zorgen voor een succesvol en goedlopend initiatief.

De Bronmethodiek is opgenomen in de databank Effectieve Sociale Interventies en kent de volgende de werkzame elementen:

 

  • het persoonlijk aanspreken van mensen op hun betrokkenheid bij organisatie of wijk;
  • 
niet denken vanuit vacatures en functies, maar aansluiten bij bestaande talenten, competenties, voorkeuren en mogelijkheden van mensen; 

  • een persoonlijke benadering en persoonlijk contact met de achterban van organisaties of wijk; 

  • een gestructureerde aanpak volgens een aantal vaste stappen; 

  • vanuit deze basis ruimte bieden voor een eigen invulling (wat betreft doel, doelgroep en 
aanpak), toegesneden op de specifieke organisatie, wijk en context; 

  • verankering van de aanpak in de organisatie(s) en het zorgen voor continuïteit van deze aanpak.