Platform voor buurtontwikkeling

Voorbereiding opening buurthuizen

Gratis invulprotocol nu online
Instrument
afbeelding van Karlijn Ligtenberg  
18 mei 2020
Voorbereiding opening buurthuizen

Vanaf 1 juni mogen buurthuizen en ontmoetingsplekken weer open. Dit vraagt om een goede voorbereiding. LSA en Dorpshuizen.nl hebben hiervoor een voorbeeldprotocol gemaakt.

 

Op 1 juni 2020 mogen buurthuizen en ontmoetingsplekken de deuren weer openen voor 30 mensen. Afhankelijk van hoe goed het virus onder controle is, mogen vanaf 1 juli nog meer mensen naar een ontmoetingsplek komen. Natuurlijk zijn de maatregelen onder voorbehoud: het kan zijn dat richtlijnen van RIVM en de overheid nog wijzigen of worden terug gedraaid. 
 

Maak een protocol op maat

Actieve bewoners, buurtwerkers en gemeenten bereiden zich nu voor om weer op te starten. Er was veel belangstelling voor een overzichtelijk invulprotocol dat laat zien waar je aan moet denken en waar je een beslissing over moet nemen als je veilig open wil gaan. LSA en Dorpshuizen.nl zijn hiermee samen aan de slag gegaan. Als je alle punten en vragen doorloopt, heb je aan het eind van de rit een protocol op maat voor je organisatie.
 
Het invulprotocol is uitgebreid. Je kunt bij elk onderdeel bedenken of het van toepassing is op jouw initiatief. Zo niet, dan kun je die alinea gewoon verwijderen uit het document. Je kunt natuurlijk ook zelf een onderdeel toevoegen dat (nog) niet in het invulprotocol staat. Je mag dat trouwens ook aan ons laten weten via info@lsabewoners.nl; wij nemen het dan misschien op in een update van het protocol.
 
Het protocol zelf, en de teksten die we hebben gebruikt, mag je kopiëren en wijzigen zodat je een draaiboek maakt dat past bij jouw ontmoetingsplek.

Wat heb je nodig?

Je kunt het beste aan de slag met twee documenten; het invulprotocol en de uitgebreide toelichting.
 

1. Het invulprotocol 

Het invulformulier is al helemaal opgemaakt als een protocol. Daar hoef je dus geen tijd meer aan te besteden. Bovenaan kun je beginnen met het toevoegen van informatie over de organisatie. Er is ook een plek om het logo in te voegen. Zo maak je het protocol meteen herkenbaar. Het protocol is opgedeeld in zes blokken met telkens een aantal onderdelen waar je een besluit over neemt om vast te leggen in dit protocol. Als je die stappen doorloopt en antwoorden invult, heb je een protocol op maat. 

2. De uitgebreide toelichting 

Dit document houd je bij de hand terwijl je het invulprotocol maakt. Dat maakt het schrijven van een protocol makkelijker, omdat:
• je er voorbeeldteksten uit kunt kopiëren voor je eigen protocol. Zo heb je minder tijd nodig om zelf de juiste formuleringen te bedenken.
• je meer informatie en extra bronnen vindt, bijvoorbeeld richtlijnen voor dagbesteding en mantelzorg.
• je voorbeelden en foto’s kunt zien van andere bewonersinitiatieven, bijvoorbeeld van hoe je op de grond een bewegwijzering aanbrengt, of hoe je een ruimte anderhalvemeter-proof inricht.

Komen er nieuwe versies?

We gaan er vanuit dat we dit invulprotocol een aantal keer bijwerken. Al was het maar omdat er nog wijzigingen en verduidelijkingen van de landelijke richtlijnen komen. Daarnaast gaan nu ook meer bewonersgroepen de deuren weer openen. Dat maakt ongetwijfeld duidelijk of het invulprotocol nog aangepast moet worden. Als er een nieuwe versie is van dit document melden we dat op deze pagina
 
Bedankt voor jullie reacties!
 
Naar aanleiding van onze oproep kregen we via sociale media, via de mail en van partners veel tips, foto’s, voorbeelden over hoe je een ontmoetingsplek weer veilig kunt openen. Dankzij jullie lukte het om nu een protocol op te stellen. We willen iedereen die een steentje bijdroeg heel graag bedanken!
 
Wil je ook een tip, goed voorbeeld of idee doorgeven? Dat kan nog steeds. Je kunt mailen naar info@lsabewoners.nl. Bij het maken van een update van het document nemen we nieuwe reacties mee. Naar dat adres kun je ook andere vragen sturen, bijvoorbeeld als je er niet uitkomt met het Word-bestand waar het invulprotocol in staat. Dan helpen we je verder.
 

 

Dit artikel verscheen eerder op de website van LSA bewoners. Voor het invulprotocol werkte LSA samen met Dorpshuizen.nl.

Lees meer: