Platform voor buurtontwikkeling

Voorbereiding opening buurthuizen

Oproep: deel ook jouw tip of ervaring!
Blog
afbeelding van Karlijn Ligtenberg  
12 mei 2020
Voorbereiding opening buurthuizen

Veel dorps- en buurthuizen sloten half maart hun deuren. Hoe kunnen zij straks weer veilig open gaan? LSA werkt aan een draaiboek. 

 

 

Het kabinet maakte op woensdag 6 mei een 'routekaart' bekend. Daarop staat welke sectoren en organisaties weer kunnen opstarten, en wanneer precies. Wat betekent dit voor dorpshuizen, buurthuizen en wijkondernemingen? 

Wel of niet open? 

Het korte antwoord is: dat is nog niet precies duidelijk. De algemene informatielijn geeft aan dat dorps- en buurthuizen waarschijnlijk vallen onder de categorie ‘culturele instellingen’. Dat zou betekenen dat in principe op 1 juni de deuren weer open mogen voor maximaal 30 bezoekers. Navraag bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport levert nu helaas geen nieuwe informatie op. Er is nog geen standpunt over ontmoetingscentra.

Veel dorps- en buurthuizen functioneren als algemene voorziening, zoals bijvoorbeeld bibliotheken die vanaf 11 mei weer open mogen. In buurthuizen komen veel functies samen zoals dagbesteding, ontmoeting, cultuur, (taal)educatie, zorg, en dat maakt ze lastig te positioneren. Buurthuizen vervullen een belangrijke rol voor mensen die een kwetsbare positie in de samenleving hebben. Zij hebben groot belang bij de rol en functie van een wijkhuis.

Buurthuizen mogen onder voorwaarden al beperkt open voor dagbesteding en dagopvang en voor mantelzorgondersteuning. Meer informatie lees je op de website van Sociaal Werk Nederland.

Neem contact op met je gemeente

Wij raden bewonersinitiatieven aan om direct contact op te nemen met de gemeente. Je kunt aankloppen bij de beleidsafdeling wijkaccommodaties, je contactpersoon bij de afdeling Wmo of als je daar geen ingang hebt bij je eigen dorps- of wijkcoördinator. Stel aan hen de vraag hoe zij de komende tijd invulling geven aan dit beleid en wat dat betekent voor jouw bewonersinitiatief, buurthuis, wijkcentrum of andere accommodatie.

Handleiding buurthuizen openen

Het veilig openen van de deuren vraagt nogal wat voorbereiding. Dat kan heel praktisch zijn: hoe bereken je hoeveel mensen welkom zijn, wat heb je nodig voor de juiste looproutes (met stickers op de vloer?) of hoe kom je aan betaalbaar materiaal zoals plexiglas? Moet je extra schoonmaken? Het zijn maar een paar voorbeelden; we weten dat er nog veel meer dingen zijn waar je aan moet denken. Het mag ook gaan om andere zaken zoals: wat moet je wel en niet overleggen met de gemeente? Kun je samenwerken met andere buurthuizen om openingstijden af te stemmen? Hoe betrek je vrijwilligers hier goed bij? Is er een alternatief voor de gezellige maaltijden die je normaal gesproken voor een grote groep serveert?

LSA verzamelt met partners adviezen, protocollen, voorbeelden en tips. We maken daar een overzichtelijke handleiding van. Die kunnen alle actieve bewoners en mensen die actief zijn bij buurthuizen gratis gebruiken. Binnenkort komt de eerste versie online. Heb je zelf al ervaring en wil je die delen, dan kun je mailen naar info@lsabewoners.nl.

Deel je kennis en ervaringen
Heb je een protocol of een draaiboek op de schap liggen? Ben je al bezig geweest om het buurthuis in te richten? Wij verzamelen de adviezen en tips die binnen komen, en verwerken ze tot een overzichtelijke handleiding. Mail je tips naar info@lsabewoners.nl

 

Dit artikel is een combinatie van twee artikelen die eerder verschenen op de website van LSA Bewoners 

Lees meer over:
corona, buurthuis of bekijk onze nieuwsbrief

Lees meer: