Platform voor buurtontwikkeling

Volksopera in Assen

Hoe creativiteit tot verbinding leidt
Interview
afbeelding van Redactie  
31 januari 2019
Volksopera

Foto: stock (123rf)

 

In veel buurten worden barbecues en bingoavonden georganiseerd om de verbondenheid tussen de bewoners te verbeteren. Maar niet in Assen! Daar werken de buurtbewoners aan een ware volksopera.

 
Het concept volksopera werd bedacht in Amsterdam. Daar werd in 2012 de eerste volksopera opgevoerd. Bewoners waren enthousiast en de organisatie besloot er een jaarlijkse traditie van te maken. In 2014 sloot Utrecht aan en Assen is deze zomer de derde stad in Nederland waar buurtbewoners samen een operaspektakel organiseren.

‘Met inwoners van De Lariks en Pittelo zetten we van januari tot juli een complete productie in elkaar’, vertelt Arthur Doornebosch. Hij werkt al zo’n 20 jaar in het welzijns- en buurtwerk in Assen, tegenwoordig bij Vaart Welzijn, en is een van de initiatiefnemers van de Volksopera Assen.

Met de rug naar elkaar toe

‘We zitten met zijn allen in een tijd waarin de verbinding weg is. Culturen, oud-inwoners en nieuwkomers: mensen staan met de rug naar elkaar toe. Sluiten zich op in hun eigen groep en fokken zich op. Gewoon even naar je buren om een praatje te maken of om een probleem op te lossen, is er niet meer bij. Dat lukt niet meer. Tegenwoordig moet meteen de politie erbij komen’, is de ervaring van Arthur.

‘Dan zijn er ook nog de bezuinigingen. De boodschap vanuit de overheid dat mensen het ‘zelf moeten doen’.’ Arthur vervolgt: ‘Mensen zijn het vertrouwen kwijt. Je ziet dat in Assen, en in de wijken Pittelo en De Lariks heel sterk. De opkomst bij verkiezingen is dramatisch laag. Dus is er een kloof tussen de mensen die bepalen wat er gebeurt en de mensen die ermee moeten (of mogen) leven.’

Projectleider Monique Verheugt van stichting Volksopera Assen herkent dit: ’Hopelijk kunnen we hierdoor voor meer verbinding in de wijken zorgen. Er wonen veel verschillende mensen in Lariks en Pittelo en die kennen elkaar soms helemaal niet. Daar hopen we met dit project verandering in te brengen.’

Dit liefdesverhaal laat zien dat wat ons verbindt sterker is dan wat ons scheidt’

Wijkverhalen

‘Noem me maar idealistisch: ik geloof toch dat het anders kan.’, zegt Arthur. ‘Volgens mij kunnen we als verschillende Assenaren samen iets heel moois neer gaan zetten in juli.’

In de volksopera staan verhalen uit beide wijken centraal. De regisseur van de opera is samen met de buurtwerker de wijken ingegaan om bijzondere verhalen van buurtbewoners op te tekenen. Deze verhalen worden vervolgens op muziek gezet. ‘Het gaat om bekende operamuziek die veel mensen zullen kennen, maar waarvan zij niet weten dat het operamuziek is’, vertelt Monique.

Arthur vervolgt: ‘Het verhaal van de opera speelt zich af in Assen in verleden, heden en toekomst. Het is een liefdesverhaal dat laat zien dat wat ons verbindt sterker is dan wat ons scheidt. Iedereen houdt van die verhalen.’

Mooie momenten

‘We gaan als inwoners van Pittelo en De Lariks samen mooie momenten beleven. Ik hoor nu al super enthousiaste reacties van de mensen die hier wonen. Het voelt echt als iets van onszelf. En dat is het ook. Onder leiding van een professioneel creatief team gaan we zelf decors maken, kostuums naaien, zingen, koken, kortom: een prachtige productie neerzetten. Daarna gaat het gewoon verder. Want als mensen elkaar eenmaal gevonden hebben rondom iets wat ze leuk vinden en kunnen, ontstaat er vanzelf weer iets nieuws.’

Ervaring in acteren, zingen, bouwen en naaien is niet nodig. Iedereen is welkom om bij te dragen aan dit operaspektakel. Op 11, 12, 13 en 14 juli 2019 wordt de opera opgevoerd in het Pittelopark waar een podium en tribunes worden gebouwd zodat de hele buurt samen van de opera kan genieten.

Dit artikel is gebaseerd op het interview dat Kaj van der Plas eerder publiceerde op Schatten van Assen. De citaten van Monique Verheugt zijn afkomstig uit een interview door Dagblad van het Noorden.

afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.