Platform voor buurtontwikkeling

Verhalen van mantelzorghelden in de buurt

Met tips voor inclusieve mantelzorgondersteuning
Publicatie
9 november 2022

Donderdag 10 november is het de dag van de mantelzorg. Achter veel voordeuren in de buurt zorgt een mantelzorger vrijwillig voor een familielid, vriend of buur. Hoe ziet hun leven eruit en wat hebben ze nodig? 

 

Een jaar geleden interviewde buurtwerker en mantelzorgondersteuner Mariska van der Werf een aantal mantelzorgers in haar buurt. Samen met podcastmaker Suzanne Bakker deelde ze de openhartige verhalen in een aflevering van De Buurtpodcast, waar we eerder aandacht aan besteedden in dit praktijkverhaal. 

‘Ik heb me er nooit zo mee bezig gehouden dat ik mantelzorger ben.’

Mantelzorgspecial 

In de mantelzorgspecial vertellen 4 volwassen en 4 jonge mantelzorgers over hun leven. Over hoe het is om op jonge leeftijd te zorgen voor je zusje, en hoe je herkent dat andere jongeren dezelfde verantwoordelijkheid dragen. Over dat mantelzorgen zwaar kan zijn, maar ook voldoening geeft.  

Mariska en Suzanne maakten de mantelzorgspecial in samenwerking met Markant – centrum voor mantelzorg en jongerenwerk Combiwel. Buurtbewoner Tineke, die tegenwoordig deel uitmaakt van het podcast-team van Buurtpodcast De Pijp zegt hier het volgende over: ‘De Mantelzorgspecial vond ik prachtig gemaakt. Ingetogen, geen opsmuk, mooi gemonteerd, smaakvol en warm menselijk; de verhalen van de jongeren grepen me vooral aan, bijvoorbeeld het meisje dat zich niet realiseerde dat ze mantelzorger is. Schoonheid in betrokkenheid van de mantelzorgers en een ode eigenlijk door de eenvoud van de opzet en krachtig door het verhaal te laten zijn wat het is, en niets meer of minder. Dat is indrukwekkend.’ 

Achter veel voordeuren in de buurt zorgt een buur vrijwillig voor een ander. Een op de drie Nederlanders van 16 jaar en ouder geven mantelzorg. 830.000 van hen doet dat intensief: langer dan 3 maanden en meer dan 8 uur per week. Voor sommigen van hen is dat een zware belasting, en toch doen ze het. Ze combineren de zorg voor een familielid, vriend of buur met werk of met andere zorgtaken. Dat is bijzonder en verdient waardering. Daarom organiseert MantelzorgNL jaarlijks de Dag van de Mantelzorg.  

Wat hebben mantelzorgers nodig? 

Mantelzorgers zijn een belangrijk onderdeel van de sociale basis in de buurt, omdat ze informele zorg bieden. Om hen informatie en de nodige ondersteuning te bieden zijn er lokale mantelzorgorganisaties in elke gemeente. In de buurtpodcast hoor je hoe divers de ervaringen en ondersteuningsbehoeften zijn van verschillende mantelzorgers. Het is belangrijk om oog te houden voor de diversiteit onder mantelzorgers, want gender, leeftijd en eigen gezondheid blijken een belangrijke rol te spelen in hoe zij het geven van zorg ervaren.  

Inclusieve mantelzorgondersteuning 

Uit recente onderzoek blijkt dat er weinig rekening wordt gehouden met verschillen tussen mantelzorgers en de contexten waarin zij zorg verlenen. Veel van de mantelzorgondersteuning is aanbodgericht en voor een specifieke groep mantelzorgers. En dat zorgt voor een mismatch tussen aanbod en behoefte van mantelzorgers. Een belangrijke vraag is daarom: wat is inclusieve mantelzorgondersteuning en hoe ziet dat eruit? Die vraag wordt beantwoord in deze serie van 3 korte videopresentaties.  

Wie biedt de oplossing? 

Het helpt om met een open blik te kijken naar wat individuele mantelzorgers nodig hebben en daar het ondersteuningsaanbod op aan te passen. Samenwerken met de mantelzorger is belangrijk. Vaak vraagt het bieden van de juiste ondersteuning ook om samenwerking tussen lokale zorgorganisaties, welzijnsorganisaties en bewonersinitiatieven. Zij kunnen allemaal op eigen manier een stukje van de oplossing bieden. Maar hoe organiseer je een goede samenwerking? De serie over inclusieve mantelzorgondersteuning biedt ook inzicht wat er nodig is om een goede samenwerking te realiseren.  

Lees meer over: