Platform voor buurtontwikkeling

Verbinden is het beste middel tegen eenzaamheid

Toolkit Betrokken Buurten
Instrument
afbeelding van LSA bewoners  
10 december 2020
verbinden over koffie

Buurtinitiatieven maken wijken bruisend en brengen bewoners samen. Maar, deze initiatieven blijken ook invloed te hebben op het verminderen van eenzaamheid. Kennis hierover is nu gebundeld in een openbare Toolkit Betrokken Buurten.

Afgelopen twee jaar is LSA met zestal buurtinitiatieven en coaches op onderzoek uit gegaan: hoe kun je mensen met elkaar verbinden en daarmee eenzaamheid verminderen? De geleerde lessen zijn voor alle bewonersgroepen interessant. Daarom heeft LSA ze verzameld in een toolkit. Dankzij de koolkit kunnen vanaf nu alle actieve bewoners uit het hele land gebruik maken van deze kennis.

Eind november werd de toolkit feestelijk gelanceerd tijdens de online Betrokken Buurten Show. Hiervoor was LSA te gast in Ede, waar presentatrice Hadassah de Boer uiteenlopende gesprekken voerde over - ongetwijfeld - herkenbare vragen als: is het buurtgevoel toegenomen de afgelopen coronamaanden? Hoe maak je blijvend contact met buurtgenoten? Wat kun je doen om eenzaamheid in de buurt te verminderen?

Liftkoffie

Actieve bewoner Liesbeth Roks was een van de mensen die de afgelopen twee jaar meedeed aan het programma Betrokken Buurten van LSA. Ze experimenteerde met nieuwe manieren om verbinding met de buurt te maken. Ze startte met liftkoffie in een van de flatgebouwen aan Bredase Middellaan. Haar filosofie: je kan het heel ingewikkeld maken, maar simpel werkt het best. Dus daar ging Liesbeth. 

Uitgerust met een tafeltje, stoel, pot koffie, pot thee en een doos koekjes. Liesbeth: 'Mensen lopen in en uit, en dachten eerst vast: wat zit dat mens daar te doen? Maar mensen die eerst vlug naar boven schoten, bleven opeens even staan. Ze maakten een praatje en kwamen ook met eigen ideeën. Ik hoorde levensverhalen van mensen die ik alleen kende van het voorbijgaan.’

Show gemist?
We kunnen ons voorstellen dat je nu denkt: was ik hier maar bij geweest! Niet getreurd! De Betrokken Buurten Show is namelijk hier terug te zien. Het is een vrolijke uitzending vol verhalen over verbindingen in de buurt en voorbeelden die uit het hart gegrepen zijn. Maar ook met een prachtige - echt heel prachtige! - opening van de verhalenvertelster Soula Notos en een scherpe column van Daniël Pit, opbouwwerker en de vaste columnist van Buurtwijs.

Ook initiatiefnemer Ilona Zuidema zocht nieuwe manieren om te verbinden in de wijk Zandweerd in Deventer. ‘Mensen willen graag gezien worden,’ zegt Ilona. En dat worden ze zeker, binnenkort op de meest laagdrempelige plek: de straat. Ilona vertelt dat ze met steun van het Oranjefiets een elektrische bakfiets konden aanschaffen. De bakfiets is uitgerust met tafel én prikbord, dus terwijl je een bakkie doet kun je ook je eigen ideeën en wensen voor de buurt delen. Ilona: ‘We gaan de wijk niet in om eenzaamheid te bestrijden, maar om elkaar te verbinden.’

Perspectief van bewonersinitiatieven

De toolkit werd symbolisch overhandigd aan Marieke Kleiboer, directeur Directie Maatschappelijke Ontwikkeling bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die namens minister Hugo de Jonge bij de lancering aanwezig was. 

De toolkit is bedoeld voor actieve bewoners die de verbinding willen leggen met andere buurtbewoners en zo eenzaamheid in hun buurt willen verminderen of misschien zelfs wel voorkomen. Er is natuurlijk veel informatie over eenzaamheid beschikbaar, maar het bijzondere aan de Toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid is dat het geschreven is vanuit het perspectief van bewonersinitiatieven en actieve bewoners. Het laat zien hoe je vanuit een bewonersinitiatief kan bouwen aan een betrokken buurt en daarmee de eenzaamheid kan verminderen.

Met wie ga jij aan de slag?

De vraag is nu wel: hoe en met wie ga jij aan de slag? Wil je wat tamtam in de buurt maken en anderen enthousiast maken? Of denk je dat je buren, vrijwilligers of collega-actievelingen zich ook zorgen maken over eenzaamheid en daar iets aan willend oen? De toolkit maakt het nog makkelijker om samen met anderen in actie te komen. Je kan bij LSA ook een stapeltje met vijf postkaarten - met een gedicht van Justin Samgar - bestellen om je buren, vrijwilligers of collega’s attent te maken op de toolkit. Best een leuk cadeautje zo rond de feestdagen, toch? Je bestelt de kaarten via het formulier op de site van LSA

Dit artikel is een aangepaste versie van het artikel dat eerder op e LSA Bewoners verscheen. 

Lees meer over:
afbeelding van LSA bewoners  

LSA bewoners

Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is al 26 jaar een vereniging van en voor vrijwilligers die zich sterk maken voor hun buurt. Onze leden zijn bewonersgroepen.

Lees meer: