Platform voor buurtontwikkeling

Verbeter praktijk door verhalen te delen

Annica Brummel op Buurtwijs
Blog
afbeelding van Redactie  
27 juni 2019
Verbeter praktijk door verhalen te delen

Foto: stock (123rf)

Buurtwijs is een nieuwe blogger rijker! Maak kennis met Annica Brummel, van origine opbouwwerker en nu onderzoeker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Lees wat haar drijft en waarom ze van ‘schurende’ thema’s houdt.

 

 

Vertel Annica, wat heeft je bij Buurtwijs gebracht?

De buurt is een belangrijke plek, bijvoorbeeld om je thuis te voelen. Het is een plek waar sociale contacten kunnen ontstaan, waar mensen elkaar groeten, een praatje maken of waar mensen samen dingen ondernemen. Van de buurt wordt veel verwacht, bijvoorbeeld als oplossing voor allerlei maatschappelijke vraagstukken zoals eenzaamheid of duurzaamheid. Tegelijk zien we dat er maar weinig professionals echt oog hebben voor de buurt. De meeste professionals, bijvoorbeeld in sociale wijkteams, kijken vooral vanuit individuele vraagstukken.

Buurtwijs vraagt aandacht voor de buurt, de bewoners die actief zijn om de buurt prettig en leefbaar te houden en professionals die dat proces kunnen ondersteunen. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de buurt en wat het betekent om buurtgericht of gebiedsgericht te werken. Buurtwijs biedt een platform voor verschillende verhalen, inzichten en kennis.

Hoe ervaar jij Buurtwijs?

Buurtwijs is een plek waar opbouwwerkers inspiratie op kunnen doen, maar waar ze zelf ook mooie verhalen kunnen delen. Buurtwijs sluit goed aan bij de praktijk van opbouwwerkers.

Dompel jezelf onder in een wijk, maar heb oog voor het grotere geheel

Welke ervaring en kennis heb jij in je rugzak en op welke manier ga je dat delen met de lezers?

Ik heb een achtergrond in het opbouwwerk. Op verschillende plekken heb ik gewerkt als opbouwwerker en later als projectleider verbonden aan het team van opbouwwerkers (onder andere in Uden, ’s-Hertogenbosch en Nijmegen). De afgelopen jaren heb ik dit gecombineerd met onderzoek, waarbij ik me vooral richt op sociale inclusie van mensen met een beperking in de wijk waar ze wonen. Sociale inclusie kent twee sporen: aan de ene kant is het belangrijk wat iemand nodig heeft om mee te kunnen doen in de wijk (bijvoorbeeld informatie over activiteiten in de wijk) en andere kant is het belangrijk dat mensen zich daadwerkelijk welkom voelen op plekken in de wijk. Een methode als Kwartiermaken van Doortje Kal kan daarbij helpen.

Ik werk nu als onderzoeker bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Pluryn en houd me nog steeds bezig met sociale inclusie en wijkgericht werken. Ik zie onderzoek vooral als middel om de praktijk te verbeteren. Het delen van verhalen en inzichten op Buurtwijs is een manier om dat te doen.

Wat maakt iemand buurt wijs volgens jou?

Dat zijn twee dingen. Ten eerste, dompel jezelf onder in een wijk of buurt. Wat voor buurt is het? Welke mensen wonen er? Welke voorzieningen zijn er? Welke beelden bestaan er over een buurt? Verwonder jezelf over een wijk, heb gesprekken met mensen en neem daarbij verschillende perspectieven mee.

Ten tweede is het belangrijk om steeds naar het grotere geheel van de buurt te kijken. Welke thema’s spelen er in een buurt? Welke impact hebben die thema’s op kansen van buurtbewoners? Een goede analyse van een buurt en een goede gezamenlijk plan is echt van belang om een buurt leefbaar te houden. Een goed plan maakt het ook makkelijker om te weten of de inzet heeft bijgedragen.

Ik word blij van activiteiten waar mensen gelijkwaardig mee kunnen doen

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Welke vraagstukken, interesses, bezigheden, mensen... houden je bezig?

Ik word blij van activiteiten waar mensen gelijkwaardig mee kunnen doen. Waar alle buurtbewoners echt kunnen kiezen of ze vrijwilliger, vaste bezoeker of deelnemer zijn aan een buurtactiviteit. Ik word ook blij van verhalen uit het alledaagse leven van buurtbewoners. Verhalen leren ons veel en mensen willen ze meestal graag vertellen is mijn ervaring.

Ik vind verschillende thema’s in de buurt interessant die op de één of andere manier ‘schuren’. Dat kan gaan over een opbouwwerker en een ambtenaar die elkaar niet lijken te begrijpen, of een samenwerking tussen professionals en actieve wijkbewoners die niet lekker loopt, of beeldvorming ten aanzien van mensen met een beperking en hoe dat een belemmering kan zijn voor meedoen in de buurt.

Verder vind ik het prettig om na te denken over toegankelijkheid van informatie. Ik maak graag gebruik van bijvoorbeeld bicablo tekeningen, zoals het voorbeeld hieronder dat Maaike Borsboom heeft gemaakt voor mijn proefschrift. Deze tekening laat vijf verschillende sociale rollen zien die ik gevonden heb in de wijk (buurman/buurvrouw, bezoeker eenmalige activiteit, vaste deelnemer, vrijwilliger en informeel maatje).

Lees meer over:

Lees meer: