Platform voor buurtontwikkeling

Van buurvrouw naar buurtmaker

De ABCD-filosofie in de praktijk
Praktijkverhaal
afbeelding van Cecile Custers  
9 maart 2022

Community builder Cecile vertelt over Annemiek, een buurvrouw met een aanstekelijk enthousiasme, die zich in korte tijd ontwikkelde tot buurtmaker. Soms is een ontmoeting of een beetje ondersteuning al genoeg.

 

Tijdens het koffiemoment bij haar flat in Haarlem ontmoet ik Annemiek. Het is april 2021 en Annemiek vertelt dat ze nieuw is in de buurt en nog vrijwel niemand kent in haar nieuwe omgeving. Met een jong dochtertje dat ’s middags nog slaapt is Annemiek veel thuis, vooral in coronatijd. Daar brengt ze graag verandering in. Tijdens het koffiedrinken reageert ze enthousiast op alle ideeën van buren: kinderactiviteiten organiseren, picknicktafels op het grasveld, of een buurtbarbecue organiseren.

Ik kom erachter dat Annemiek al veel voor andere buren betekent in de korte tijd dat ze hier woont. De buurjongen die het thuis niet altijd even fijn heeft vangt ze regelmatig op in haar gezin. Een andere buurman die wat afgezonderd leeft, brengt ze zo nu en dan een warme maaltijd. En toen ze zag dat hij meer nodig had bracht ze hem in contact met het sociaal wijkteam. Ook heeft Annemiek het initiatief genomen voor weggeefkastjes. Zowel buiten bij wijkcentrum Ringvaart als op andere plekken in Haarlem.

Van buurvrouw naar buurtmaker

In opdracht van Stichting DOCK en woningcorporatie Pré Wonen in Haarlem werk ik als community builder. Dat doe ik vanuit de ABCD-filosofie; ik ga uit van wat er al is en waar mensen enthousiast van worden. Want in iedere buurt vind je mensen zoals Annemiek met een hart voor hun buurt en voor elkaar. 

Bij ABCD zijn de bronnen (assets) het uitgangspunt voor gemeenschapsvorming. Door de assets in kaart te brengen, te mobiliseren en te activeren ontstaat er een (informeel) netwerk van bewoners, lokale organisaties en verenigingen die samen werken aan verbetering van de buurt. ABCD werkt van onderop en start bij wat er al aan talent en capaciteit aanwezig is in de buurt. Lees hier meer over de ABCD-methode

Om van ideeën naar plannen (naar uitvoering) te komen, breng ik het groepje bewoners bijeen dat warmloopt voor de organisatie van kinderactiviteiten in de buurt. Annemiek neemt samen met een buurvrouw het voortouw. Ze bedenken leuke activiteiten én voeren ze uit. In de aanloop zorg ik voor de gezamenlijke overlegjes, doen we samen boodschappen en hangen we flyers op. Annemiek en haar buurvrouw enthousiasmeren ook andere buren om mee te doen, zodat op dag zelf alles op rolletjes loopt. 

Warme maaltijd 

Annemiek neemt vervolgens het initiatief om regelmatig samen te eten omdat ze ervaart hoe eten verbindt. Ik help met de locatie en door andere buren te vragen om ook te koken. Maandelijks eten we samen. Ook meldt ze zich aan voor de Lief & Leed straat en motiveert buren om hetzelfde te doen. Om de kinderactiviteiten en het eten voort te zetten maakt ze een jaarplanning en vraagt subsidie aan bij de gemeente. Die ze ook ontvangt. 

Sterke sociale basis

Nieuwe contacten worden nieuwe vrienden en Annemiek is steeds meer thuis in haar buurt. Ze zit een stuk minder binnen, heeft plezier en een volle agenda omdat ze inmiddels ook secretaris is geworden van de wijkraad. 

Een buurvrouw als Annemiek is goud voor de buurt. Ze is voor mij een mooi voorbeeld wat werken vanuit de ABCD filosofie kan betekenen. Wat er gebeurt wanneer je als community builder actief verbindingen legt en aan relaties bouwt in een buurt. Dat heeft niet alleen impact op de (ontwikkeling van de) buurt, maar zeker ook op bewoners persoonlijk. Dit gaat vaak hand in hand. Daarom is het belangrijk om te investeren in bewoners zoals Annemiek en samen te werken aan een sterke sociale basis; aan hechte en veerkrachtige buurten. 

Lees in dit blog van bestuurder Anita Keita waarom het nu tijd is om te investeren in de sociale basis in buurten
Lees meer over:
afbeelding van Cecile Custers

Cecile Custers

Zelfstandig community builder in verschillende buurten voor verscheidene opdrachtgevers. De ABCD-aanpak is daarbij mijn leidraad.
afbeelding van Cecile Custers  

Cecile Custers

Zelfstandig community builder in verschillende buurten voor verscheidene opdrachtgevers. De ABCD-aanpak is daarbij mijn leidraad.