Platform voor buurtontwikkeling

Vakantie in eigen buurt

Terugblik op de zomer van 2020
Instrument
afbeelding van Tanja Bubic  
1 oktober 2020
Vakantie in eigen buurt

Ook al konden de meeste vakantieplannen de prullenbak in, toch kreeg creativiteit afgelopen zomer de overhand. Lees mee over een zomer vol vakantiepret en bijzondere initiatieven dicht bij huis.

Wat een rare zomer hebben we achter de rug! Afgelopen voorjaar hoopten we nog op die reis naar Ibiza of Griekenland, maar de plannen verwelkten snel naarmate de zon dichterbij kwam. Vliegen was onzeker, kleurcodes onvoorspelbaar, campers verhuurd en campings volgeboekt. Pfff… thuiszitten dan maar? Gelukkig dacht niet iedereen hier hetzelfde over. 

De redactie van Buurtwijs was benieuwd hoe jullie zomervakantie was. Na een bel- en mailrondje kwamen we erachter dat er deze zomer genoeg te beleven viel in onze buurten. Het was een gekke zomer vol te gekke activiteiten die voor meer verbinding en minder eenzaamheid zorgden bij veel thuisblijvers. We lichten hieronder een paar initiatieven uit die zich niet van hun à propos lieten brengen door de coronacrisis en hun activiteiten zo bijstelden dat ze gewoon door konden gaan.

De grote thuisblijfvakantie

Wie kent het niet: de Buurtcamping! Wat in 2013 begon met één buurtcamping in het Oosterpark in Amsterdam, is in 2019 uitgegroeid tot maar liefst 35 buurtcampings door heel Nederland. Drie dagen lang kamperen buurtbewoners samen in hun eigen (stads)park. BBQ’en, zingen bij het kampvuur, kneuterig met een rol toiletpapier onder de arm naar de wc, een bingo-avond; allemaal klassiekers die ook op de buurtcamping niet ontbreken. Toch was het afgelopen zomer anders en konden bijna alle geplande Buurtcampings (50 stuks dit jaar!) niet doorgaan.  

Maar Buurtcamping-team, zou Buurtcamping-team niet zijn als ze niet met een alternatief zouden komen. Roderik Schaepman, de oprichter van de Buurtcamping, kondigde in juni aan: ‘We denken dat we de ideale vakantiebestemming hebben gevonden en dat die dichterbij is dan je denkt: Thuis! De goedkoopste all inclusive vakantie die er is: er is altijd plek, je hebt geen inpakstress of files, je spreekt de taal én je nieuwe vakantievriend(in) of -liefde woont gewoon om de hoek. Daarom organiseren we deze zomer: de grote thuisblijfvakantie.’

Door de coronacrisis houden we afstand tot elkaar en blijven we meer thuis. Hierdoor is het leggen van nieuwe contacten of maken van spontane praatjes bijna onmogelijk geworden. Ondertussen zijn het juist deze ‘zwakke verbindingen’ die zo essentieel zijn voor de onderlinge verbondenheid in onze samenleving, stelt socioloog Beate Volker

Vanuit de Buurtcamping hebben ze daarom dit jaar speciale activiteiten bedacht die toch beetje uitnodigen tot ontmoeting met mensen met wie je niet zo snel contact zou maken. Projectleider Sari Kiel: ‘Je kan je schutting bijvoorbeeld gebruiken om te badmintonnen met de buren, op ontdekking gaan in je eigen buurt tijdens de Buurtsafari of je buren beter leren kennen tijdens de online bingo met toffe prijzen uit de buurt.’

Niemand eenzaam de zomer door

Verbonden Buurt, een project van Stichting Binding, heeft een pool van vrijwilligers die mensen bezoeken die weinig contacten hebben. Op deze manier wordt eenzaamheid bestreden en voorkomen, maar door de coronacrisis kreeg het project een beetje een andere wending. ‘Onze oorspronkelijke plannen konden deels in de koelkast en daarvoor in de plaats zochten we nieuwe manieren om naar onze inwoners te gaan’, zo legt projectleidster Gerda van Berkel het uit.

Omdat thuisbezoeken maar mondjesmaat mogelijk waren afgelopen zomer, kregen de vrijwilligers een workshop telefoneren. ‘We kwamen er namelijk achter, dat bellen met mensen die je nog niet zo goed of zelfs nog helemaal niet kent, best lastig kan zijn. Om onze vrijwilligers daarbij te helpen, konden ze een workshop volgen.’ Dit bleek een schot in de roos! Dankzij meer bellende vrijwilligers konden de thuisblijvers toch in contact blijven met buurtgenoten. In Wijk bij Duurstede hoefde dus niemand eenzaam de zomer door.

Kinderpersbureau

Het nieuws van 2020 verdient geen schoonprijsje. Immense branden in Australië, COVID-19 pandemie, moord op George Floyd, afgebrande Moria…. het zijn maar enkele ‘hoogtepunten’ van 2020 die ons bezig houden. Maar geldt dit ook voor kinderen? 

Wat zou jij graag in het nieuws zien? Deze vraag werd gesteld aan een groep kinderen uit de Indische buurt in Amsterdam. Ze werden uitgenodigd om een onderwerp te kiezen en als echte journalisten daar een item over te maken. Met camera en microfoon gingen de kinderen op onderzoek uit in hun buurt. Ze verzamelden nieuws, interviewden buurtbewoners (ook over corona) en maakten deze filmpjes die een inkijk geven in hun wereld en buurt.  

Voor meer informatie over het kinderpersbureau bezoek de website van NurLimonade

Lees meer over:
afbeelding van Tanja Bubic  

Tanja Bubic

Als sociale ontwerper creëer ik ruimte die uitnodigt om de ander in een ander daglicht te zien dan dat we dat gewend zijn. Ik doe dat door het gebruik van het woord, beeld, maar ook de fysieke omgeving waarin we elkaar ontmoeten. Meer over mij?

Lees meer: