Platform voor buurtontwikkeling

Tips & Tricks tijdens de coronacrisis

Inspiratie voor buurtmakers om betrokken en verbonden te blijven
Blog
afbeelding van Tanja Bubic  
14 april 2020
Tips & Tricks tijdens de coronacrisis

Hoe blijf jij betrokken en verbonden in tijden van fysieke afstandelijkheid? Deze vraag blijft ons bezig houden. Op onze nieuwe Tips & Tricks pagina delen we jullie prachtige voorbeelden van buurtmaken tijdens de coronacrisis.

 

Rennen of verstijven, twee overlevingsmechanismen die mensen vertonen in crisistijd. Het nieuws van een ‘intelligente lockdown’ is nog niet ingedaald en de een staat al in de startblokken met een hoofd vol ideeën. De ander daarentegen, kijkt vol ongeloof voor de zoveelste keer naar de persconferentie en vraagt zich verdoofd af: wat nu? Ook al zijn buurtmakers doeners bij uitstek, denkers in mogelijkheden en creatieve verbinders, toch zal menig buurtmaker zich ook wel herkennen in het gevoel van onzekerheid en twijfel.

Wat nu? 

Mensen zijn sociale dieren. Het onderlinge contact stelt ons gerust, biedt troost en maakt vrolijk. En juist in uitzonderlijke situaties - zoals nu tijdens de uitbraak van het coronavirus - is in contact blijven van groot belang. Alleen, hoe doen we dat als we massaal opgeroepen worden om afstand te houden tot elkaar? Hoe blijven we de sociale nabijheid voelen en voeden ondanks de fysieke afstand? 

Hoe blijven we de sociale nabijheid voelen en voeden ondanks de fysieke afstand?

Afgelopen weken vroegen we onze lezers hoe zij hiermee omgaan. Dit leidde tot mooie verhalen. Paula Bierma vertelde over de groene/rode raamposter die helpt bij het verbinden van de vraag en aanbod in de buurt. Een actie van een lokale drukkerij die inmiddels is uitgegroeid tot een ware rage. In ieder geval in het noorden van het land. Ook Suzanne van Rijn uit Haarlem probeert iets nieuws. Ze is razendsnel overgestapt van koffie naar muziek serveren. Nog steeds trekt ze wekelijks met haar Bakkie door de buurt en brengt een glimlach op de gezichten van de vele zelfstandig wonende ouderen in dit deel van Haarlem. Alleen nu met muziek in plaats van koffie.

We kregen ook berichten over kleine gebaren, mooie gedachtes, maar ook twijfels en dilemma’s werden gedeeld. Waardevolle input voor deze tijd waarin we met elkaar nieuwe werkvormen en werkstandaarden kunnen én moeten uitproberen. 

Wat straks?

Sinds COVID-19 in ons midden is, lijkt de aandacht voor al het andere te zijn verslapt. Het virus domineert het nieuws, onze dagelijkse gesprekken, onze gedachtes. Niet zo gek ook. De aanwezigheid van het virus heeft een ongekende impact op onze levensstijl. Het maakt ons onrustig, onzeker en eenzaam. Wanneer kunnen we weer terug naar het oude bekende? En kunnen we überhaupt nog terug naar het oude? De vertraging die deze tijd ons opdringt, maakt ruimte om uit te zoomen en ons dit soort grotere vragen te stellen. 

Er komt zeker weer een tijd van ‘na corona’. Op onze Tips & Tricks pagina delen buurtmakers hun suggesties over hoe je in deze tijd kan werken aan buurtontwikkeling. Hoe klein of groot dan ook. Met deze - groeiende - verzameling inspireren we elkaar en schetsen we samen nieuwe bouwstenen als werkvormen voor straks ‘na corona’. 

Neem hier een kijkje, raak geïnspireerd en doe het na in je eigen buurt. Misschien werkt het, misschien bevalt het, misschien ook niet. En dat is ook goed. Dat we met elkaar zoekende zijn en elkaar deelgenoot durven te maken in deze zoektocht, is voldoende. We horen graag hoe het bij jou gaat!

Hoe ga je als buurtmaker te werk in de tijd van sociaal isolement? Hoe blijf je onderlinge banden ondersteunen? Wat is jouw geheime wapen? Laat het hieronder weten of mail naar info@buurtwijs.nl.
Lees meer over:
Opbouwwerk, corona of bekijk onze nieuwsbrief
afbeelding van Tanja Bubic  

Tanja Bubic

Als sociale ontwerper creëer ik ruimte die uitnodigt om de ander in een ander daglicht te zien dan dat we dat gewend zijn. Ik doe dat door het gebruik van het woord, beeld, maar ook de fysieke omgeving waarin we elkaar ontmoeten. Meer over mij?

Lees meer: