Platform voor buurtontwikkeling

Talentenkaart

Teken je buurt
Instrument
afbeelding van Heleen van Praag  
8 november 2018
Teken-je-buurt

Foto: stock (123rf)

Wat zit er achter de voordeur? Heel veel talenten, capaciteiten en interesses, weet Heleen van Praag. Maar hoe breng je deze wirwar aan mogelijkheden in kaart?

 

 

 

Onlangs was ik op zoek naar afbeeldingen over community building en kwam ik onderstaand plaatje tegen:

Bron: http://www.penmendonca.com/portfolio/skills-for-care/

Deze illustratie is in 2013 gemaakt door Pen Mendonça, Jim Thomas en Melanie Henwood als onderdeel van een project dat een talent gebaseerde benadering hanteert. Pen Mendonça is een onafhankelijke grafische designer met achtergrond in GGZ en ouderenzorg. Ze gebruikt Values-Based Cartooning om de aanwezige kansen en hulpbronnen van mensen en buurten te vertalen naar beeldtaal.

 

Dit is de manier hoe ik graag naar de stad en de buurt kijk. Het gaat hier niet over organisaties, projecten en systemen maar over de mensen die er wonen. Het is reuze interessant wat er ‘achter de voordeur’ zit aan talenten, capaciteiten en interesses.

Waar is Wally?

Het is jammer dat mijn tekentalent niet ontwikkeld is, want anders had ik nu ook zo’n plaatje gemaakt. Ik ken zoveel mensen die op een bijzondere manier een bijdrage leveren:

  • gaat wekelijks wandelen met de buurvrouw die MS heeft
  • weet alles over de historie van de stad
  • is actief voor de reuma patiëntenvereniging
  • organiseert muziek evenementen
  • runt een buurthuis
  • is goed met sociale media
  • is stadsdichter
  • heeft een Straatbieb
  • ruimt zwerfafval op
  • is taalmaatje
  • heeft groene vingers
  • organiseert huiswerkbegeleiding

En ga zo maar door…..

Hoe rijk zijn we als we op deze manier naar onze stad of buurt kijken. En hoe uitnodigend om ook jezelf op deze kaart te zetten, hoe groot of hoe klein jouw bijdrage ook is. Een ‘Waar is Wally’, maar nu zijn we allemaal Wally, want iedereen is bijzonder!

Handig

Tegenwoordig hebben we hier handige online platforms voor. Op Gouda Bruist kan iedereen een profiel aanmaken en daar organisaties en activiteiten aan koppelen en op de website Goud voor Elkaar wordt vraag en aanbod van vrijwilligers aan elkaar gekoppeld. In bijna elke gemeente zijn wel dit soort online platforms te vinden.

 

Toch is het leuk om gewoon eens met elkaar zo’n ‘talentenkaart’ te maken. In het verleden hebben we met Gouda Bruist een initiatievenkaart gemaakt. Lekker samen in de weer met kwasten en verf.

Assets

Het maken van dit soort kaarten is onderdeel van Asset Based Community Development (ABCD). Wie een community op wil bouwen, gaat eerst op zoek naar de ‘assets’ (kwaliteiten) in de buurt, die onder andere bestaan uit individuele talenten en vaardigheden van bewoners. ‘Everyone has gifts’ is een van de uitgangspunten van ABCD.

 

Ook in de BRUISmethode ligt het startpunt altijd bij het potentieel wat al aanwezig is. Van daaruit kun je gaan bouwen en verbinden. Het samen maken van zo’n kaart is een mooie manier om nog meer talenten te ontdekken. Ik denk dat ik begin bij de tekenaars……

 

Heleen van Praag is betrokken bij Gouda Bruist en schreef dit verhaal voor Ideeën Brouwerij. Zij is tevens auteur van ‘Bruisen, brouwen, binden!’, een handboek voor lokale community builders.  

 

Lees meer over:
afbeelding van Heleen van Praag

Heleen van Praag

Aanjager van Gouda Bruist, actief als bewoner en zelfstandige. Gespecialiseerd in het op gang brengen van een lokale beweging van onderop. Auteur van Bruisen, Brouwen, Binden - handboek voor lokale community builders.
afbeelding van Heleen van Praag  

Heleen van Praag

Aanjager van Gouda Bruist, actief als bewoner en zelfstandige. Gespecialiseerd in het op gang brengen van een lokale beweging van onderop. Auteur van Bruisen, Brouwen, Binden - handboek voor lokale community builders.

Lees meer: