Platform voor buurtontwikkeling

Samen swingen tegen de eenzaamheid

Kijk- en luistertip van Het Danspaleis
Beeld
afbeelding van Kijk en luister  
29 april 2022
Strijd tegen eenzaamheid onder ouderen het Danspaleis

Fotocredits: Anne Smeets

Sinds 1982 is 29 april De dag van de dans. Daarom delen we vandaag de podcast van Het Danspaleis. Danspaleis danst tegen de eenzaamheid door samen met vrijwilligers en ouderen te dansen in buurt- en zorgcentra door het hele land.

 

Dansen is goed voor je hart. Het is sporten en sociaal contact in één en verlaagt het risico op hartproblemen. Het Danspaleis ziet muziek als magisch middel om mensen in beweging te krijgen. Daarom organiseert ze dansfeesten voor oude en jonge dansers in verschillende buurthuizen en zorgcentra. Om coronaproof in contact te blijven bedachten ze Het Voordeur Danspaleis, Het Balkon Danspaleis en Radio Danspaleis. Inmiddels zijn er 2 seizoenen te beluisteren.

Op Radio Danspaleis delen deelnemers van Het Danspaleis hun dans- en muziekverhalen. Cora vertelt waarom ze verslaafd is aan Het Danspaleis. Ook vertellen ze over hun buurt. Soms zingen ze een lied voor de luisteraars.

Over Het Danspaleis: ‘Dansen breekt dwars door generaties, culturele achtergronden, rangen en standen, en seksuele en politieke voorkeuren. Muziek heeft de kracht om verhalen van toen op te roepen en biedt houvast voor ouderen in het nu.’

Suna Duijf vertelt over het ontstaan van Het Danspaleis in een aflevering van VPRO-programma Tegenlicht. Nadat ze als DJ draaide op een verjaardagsfeest van een 75-jarige, besloot ze dansplaten te gaan draaien in bejaardencentra. Later tourt ze met een bus vol vrijwilligers van allerlei leeftijden en culturele achtergronden door het land. De vrijwilligers nodigen ouderen uit om te dansen. De muziek, het samen dansen, roept herinneringen en emoties op. Deelnemers breken even uit hun eigen cocon en ervaren vrolijkheid. En dat bindt. 

Het Danspaleis organiseert ook muziekclubs voor ouderen. In deze lokale Muzieksalons ontmoet een kleine groep ouderen elkaar regelmatig. Het is een veilige ontmoetingsplek en verkleint de stap van de huiskamer naar de dansvloer. Deelnemers vinden nieuwe contacten in hun eigen leefomgeving en vergroten hun wereld. En dat maakt dansen ook goed voor het hart van de buurt. 

De Danspaleis 'mini-movie': Alle ouderen in Nederland vitaal en inclusief!

Benieuwd naar de afleveringen van Radio Danspaleis?

Wil jij het Danspaleis ook helpen het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen?

 

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.