Platform voor buurtontwikkeling

Samen groeien in de stadstuin

Common Unity: community building met groene vingers
Beeld
afbeelding van Kijk en luister  
5 mei 2023

Common Unity

‘Wie wil er nu de hele tijd praten over hoe moeilijk het is, als je ook lol kan hebben en samen voedsel kan verbouwen?’ Aldus Julia Milne. Deze week kijken we naar een documentaire die laat zien hoe zij met haar team bijdraagt aan een veerkrachtige community die voor zichzelf kan zorgen.

 

‘In de gevangenis tuinieren we ook’, vertelt Julia. Ze hoorde vroeger al verhalen uit de gevangenis. Haar vader werkte daar. Zo is haar motivatie geboren. Dankzij haar vader begreep ze al vroeg waarom mensen worstelen in het leven. Het onrecht waarvan ze via zijn verhalen bewust werd wil ze bestrijden. Julia Milne vertelt in de documentaire Building a Better World with the Power of Community - Together We Grow over het ontstaan van Common Unity. Het begon met één gemeenschappelijke tuin en nu - 10 jaar later - is het een sterke beweging die zich inzet voor een veerkrachtige gemeenschap in Lower Hutt (Nieuw-Zeeland). 

Schooltuin

Het begon met een ontmoeting met Bunny, hoofd van de lokale school. Zij vroeg Julia een tuin te maken bij de school. 'Er was geen geld maar veel passie', zoals Julia het zelf zegt. De kinderen legden hun hart en ziel in de tuin. Ze startten met 25 dollar. Door de inzet van de kinderen en hun ouders groeide de tuin uit tot een succes. Inmiddels is er een heel netwerk van tuinen bij gevangenissen, jeugdzorginstellingen en bij mensen thuis. Het draait om het verbouwen van biologisch voedsel voor en door de gemeenschap zelf.

Eigen tuin

Buurtbewoonster Eden Mcmahon heeft een moestuin in haar achtertuin. Ze kan met haar gezin nu gezond eten uit eigen tuin en produceert voedsel dat wordt gebruikt in de keuken van Common Unity. Daarbij krijgt ze hulp van vrijwilligers. Nu Eden groente uit eigen tuin kan halen is ze gezonder gaan eten, leert haar dochter eten verbouwen en bespaart ze ook nog eens geld. Daarnaast heeft ze veel bijzondere mensen ontmoet.‘Thats what community is all about’, zegt ze lachend.  

‘We hebben een manier van werken gevonden die onze gemeenschap in staat stelt om zelf voor gezond eten te zorgen.’

‘We zijn geen voedselbank in de traditionele zin’, vertelt Julia. 'Mensen hoeven geen formulieren aan te vragen om eten te krijgen. We hebben een manier van werken gevonden die onze gemeenschap in staat stelt om zelf voor gezond eten te zorgen.’ Julia wil dat de overheid ondersteunt, dat is volgens haar wat anders dan een service aanbieden die niet bijdraagt aan de veerkracht van de gemeenschap.

De gemeenschap betrekken

Tijdens opstartfase had Julia ideeën nodig om de gemeenschap nog meer te betrekken. Dat lukte eerst niet goed. ‘Mensen hadden het al zwaar’, aldus Julia. ‘Het tuinieren leek het nog zwaarder te maken.’ Ze veranderde haar aanpak. In een oud klaslokaal ging ze ook aan de slag met andere dingen zoals honing maken, naaien en fietsen repareren. Hiermee verdiend de gemeenschap wat geld. Uiteindelijk was er zelfs een grotere ruimte nodig. Ze vonden een pandeigenaar die zijn pand beschikbaar wilde stellen. Door meer activiteiten te ontplooien werd de groep betrokkenen steeds groter.

Vrijwilligers

'De vrijwilligers zijn onmisbaar' vertelt manager Hannah. 'Zij hebben allemaal verschillende motivaties om mee te doen. Sommigen willen leren tuinieren, anderen zoeken contact en weer anderen willen hun kennis delen. De gemene deler is dat ze het hier allemaal leuk vinden.' Een van de vrijwilligers zegt: ‘Ik doneer mijn tijd en krijg er contacten voor terug’. 

Naaiatelier

Alle spullen voor het naaien worden gedoneerd vertelt Roberta Petit, zij is manager van het naaiatelier. Met alle giften kunnen ze wel vijf jaar vooruit. ‘Iedereen kan creatief zijn, ik begeleid ze in dat proces'. De producten worden online en in de winkel verkocht en spelen in op de behoefte van de community door producten op maat te maken. Ook hier gaat het om hergebruik en duurzaamheid. Het geld dat wordt verdiend gaat terug naar de keuken om mensen van gezond voedsel te voorzien. 

Bloeiende gemeenschap

Naast de keuken, de tuinen en het naaiatelier bestiert Common Unity ook een fietsenwerkplaats, maken ze honing en baten ze een café uit. Het doel van al die activiteiten is welzijn, zegt een van de vrijwilligers. 'Een bloeiende community is een community die voor zichzelf kan zorgen. Een gemeenschap die samenwerkt. ' 
 
Wanneer het initiatief geslaagd is? ‘Als het zichzelf kan opheffen en helemaal is opgegaan in de gemeenschap’, aldus Julia.  

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.