Platform voor buurtontwikkeling

Samen energierekening verlagen

Een energieke podcast voor je weekend
Interview
afbeelding van Kijk en luister  
18 maart 2022

Wat heeft de ABCD-filosofie met de energietransitie te maken? In Gooise Meren start het project Energieklusser. In deze podcast hoor je hoe buurtmakers slim samenwerken en elkaar helpen besparen op de stijgende energieprijzen.

 

Een goed geïsoleerd huis, een warmtepomp, of zonnepanelen, dat zijn verduurzamingsstappen die lang niet voor ieder huishouden haalbaar zijn. En zo worden juist de mensen met een kleine portemonnee en een slecht onderhouden woning het hardst geraakt door de alsmaar stijgende energieprijzen. In Gooise Meren zetten vijftig bewoners vrijwillig hun kennis, kunde en netwerk in binnen de Energiecoöperatie Wattnu. Iedereen gebruikt zijn eigen talenten voor energiebewustwording en -besparing: van organisatiewonder tot energiecoach.  

Energiecoach, tochtstrip en ledlamp 

In deze podcast vertellen Energiecoöperatie Wattnu, de Vrijwillige Thuishulp over hun samenwerkingsproject Energieklussers. De vrijwillige energiecoaches van Wattnu gaan, na aankondiging van de woningcorporatie, bij buurtbewoners langs met 24 energiebesparingstips en een tas vol verduurzamingsproducten: zoals folie voor achter de radiator, tochtstrips ledlampen.  

Maar wie kan die duurzaamheidsproducten installeren als een bewoner dat zelf niet kan? 

Daar stapt de Vrijwillige Thuishulp in. De vrijwilligers zijn buren die een andere buur graag blij maken: ze knappen tuinen op, vervangen een lampje of leren de buurvrouw op leeftijd contact maken via een smartphone. En sinds kort helpen ze ook met het energievriendelijker maken van woningen. Na het bezoek van de energiecoach komen ze langs om de verduurzamingsproducten uit de tas te installeren. Zo helpen ze buren om 10% te besparen op de energierekening. 

ABCD-filosofie als inspiratie 

De samenwerking is een prachtig voorbeeld van Asset Based Community Development: dat wat er al in de buurt aanwezig is aan kennis, kunde en wilskracht zo organiseren dat de gemeenschap er als geheel beter van wordt. 

De energieprijs verlagen is een mooi begin, maar daar stopt Energiecoöperatie Wattnu niet. De vrijwillige energiecoaches zijn opgeleid om veel meer te doen. Je leest en hoort het hier.  

De podcast is onderdeel van Veelzeggende Verhalen, een verhalenproject van Eelco Visser in opdracht van Versa Welzijn. Bewoners vertellen over prachtige projecten waarmee ze het (samen)leven in hun straat, wijk of dorp leuker, interessanter en duurzamer maken. 

De energietransitie als vliegwiel benutten voor het verbeteren van de leefbaarheid in kwetsbare wijken. Het klinkt mooi, maar hoe krijg je het voor elkaar? Dat lees je in dit inspiratieboek

 

Lees meer over:
afbeelding van Kijk en luister

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.
afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.