Platform voor buurtontwikkeling

Samen de leefwereld vergroten

Community based maatjesproject voor de allerkleinsten
Reportage
afbeelding van Kijk en luister  
18 november 2022

Een positieve stimulans zijn in het leven van een kind, hoe belangrijk is dat? ‘Bigs’ zijn enthousiaste Utrechters die een positief rolmodel willen zijn voor een ‘Little’ uit hun stad. We kijken mee met de Little Leya en Sami en hun Big Sister en Brother.

 

Elke week staat Leya te trappelen om Anne weer te zien. Van tevoren heeft ze vaak al ideeën wat ze graag wil doen, soms appt ze dat. Maar meestal gaat dat om en om: soms heeft Leya een tof idee, en soms komt Anne met iets leuks. Leya en Anne trekken sinds zeven maanden met elkaar op en allebei zijn ze erg blij met de match die is gemaakt. 

De moeder van Leya hoorde op het consultatiebureau over het programma Big Brothers Big Sisters. Ze meldde haar dochter aan en al snel werd gezocht naar een match. 

De wens van Leya was een jong iemand. En omdat zij zelf van Frans-Marokkaanse afkomst is, zou iemand met een buitenlandse achtergrond perfect zijn. Die zou waarschijnlijk beter begrijpen dat zij zich niet altijd overal tussen voelt passen. Al heel snel werd een Duits maatje gevonden: Anne.

Veilig contact maken

Buiten de familie, vindt Leya het lastig om contact te maken. Samen met Anna leert ze nu op een veilige manier dat ze buiten de familie ook een klik kan maken met anderen en dat ze goed is zoals zij is. ‘Als moeder heb je het idee dat je het niet goed doet’, vertelt de moeder van Leya. ‘Maar het is niet zo dat iemand anders de opvoeding op zich neemt, het is buiten het opvoeden. Het is een aanvulling en geen vervanging, en dat is heel erg mooi.’

Leya vindt het ontzettend leuk om een Big Sister te hebben en er lekker op uit te gaan. Ook voor Anne brengt dit veel gezelligheid. Toch vindt ze het vooral mooi om te zien hoe Leya zelfbewuster wordt in haar doen en laten en de doelen behaalt die ze van tevoren heeft opgeschreven.

Niet alleen een ouder voedt een kind op. Volgens een Afrikaans gezegde is daar een heel dorp voor nodig. Dus ook de docenten, de voetbaltrainer, muziekleraar, iemand van de kerk en professionals zoals jongerenwerkers of hulpverleners in het wijkteam. Maar ook de buren en stadgenoten. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) organiseerde in samenwerking met Pakhuis de Zwijger een reeks over Urban Education. Het zesde en tevens laatste deel gaat over dat Afrikaanse gezegde: hoe draagt de gemeenschap bij aan het groot worden en opgroeien van kinderen in een stad?

Sami en Menno

Sami woont in Kanaleneiland en heeft twee broers en een zusje. Omdat hij niet zo lekker in zijn vel zat en op school snel afgeleid was, werd hij in overleg met zijn ouders via het buurtteam Kanaleneiland aangemeld bij Big Brothers Big Sisters Utrecht (BBBSU). Een vast, vertrouwd persoon, zou goed voor hem kunnen zijn. En zo kwam Menno in het leven van Sami. 

‘Een positieve stimulans zijn in het leven van een kind, hoe belangrijk is dat?’, dacht Menno. 'Toch was het in het begin wel even wennen. Sami praatte niet veel en ik vroeg mij af wat hij leuk zou vinden om te doen. Maar nu staat hij al klaar als ik hem kom halen en vertelt hij0020meer over wat hij meemaakt, bijvoorbeeld op school.’ Sami wil later misschien kok worden, daarom hebben ze laatst een bezoek gebracht aan een vriend van Menno die een restaurant heeft. Daar kon Sami even in de keuken kijken. Maar toch vindt Sami het leuks aan Menno: ‘Dat hij groot en sterk is! Hij zit ook op fitness, misschien kan ik dat ook eens doen.’

Leefwereld vergroten

Big Brother Big Sister is in 1904 ontstaan in Amerika. Ernest Coulter, een klerk bij de rechtbank in New York, zag dagelijks kinderen voor de rechter verschijnen die niemand in hun leven hadden die hen hielp bij het aanpakken van hun persoonlijke problemen en behoeftes. Hij zag in dat een betrokken volwassene deze kinderen zou kunnen helpen en deed daarom een oproep aan vrijwilligers. Mannen uit een New York City business club omarmden dit idee en boden zich aan als vrijwilliger. Dit was het begin van de Big Brothers Movement.

Stichting Big Brothers Big Sisters (BBBS) koppelt de ‘Littles’, kinderen tussen 6 en 18 jaar uit gezinnen die rondkomen van een inkomen rond het minimum, aan een Big Brother of Sister om na schooltijd of in het weekend samen iets te ondernemen. Deze Littles kunnen vaak wel wat extra aandacht gebruiken. De Bigs vergroten hun de leefwereld. Ze helpen hen zich te ontwikkelen, maar brengen ook sociale vaardigheden en zelfvertrouwen en helpen met schoolwerk. BBBS is actief in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.

Maar het zijn  niet alleen de Littles die iets leren. ‘Met mijn Little heb ik hele gesprekken over onze levensbeschouwing en de betekenis van woorden en dingen in het leven,’ vertelt Brenda, een van de Bigs uit Utrecht. ‘Ik leer veel over hoe mijn Little denkt en hoe hij de wereld ziet. Maar ook over waar hij opgroeit, over de buurt waar hij woont. Dat er kinderen zijn in Nederland die opgroeien in buurten waar verslaafden door de speeltuin lopen en waar mensen hun spullen over hun balkons naar buiten gooien. Dat had ik nooit zelf ervaren.’

Big Brothers Big Sisters Utrecht is genomineerd voor de Vrijwilligerstrofee 2022. Op 7 december, de Dag van de Vrijwilliger, is de prijsuitreiking.

afbeelding van Kijk en luister  

Kijk en luister

Om alvast in de weekend vibe te komen, plaatsen we op vrijdag een luister- of kijktip op buurtwijs.nl.