Platform voor buurtontwikkeling

Rondzwervende snert

Zo maak je verbinding, ook tijdens een lockdown
Praktijkverhaal
afbeelding van Paula Bierma  
11 januari 2021

Je hebt eindelijk een plan, maar een nieuwe lockdown gooit roet in het eten. Herkenbaar? Paula Bierma vertelt hoe ze in Steenwijkerland een andere draai gaven aan hun snert-actie (erwtensoep) en daarmee bewoners een warme(re) Kerst bezorgde. Ondanks de lockdown!

Het is stil in de straten, begin december van het jaar 2020. Sinterklaas is weer onderweg naar Spanje en dagen zijn kort en donker zo vlak voor Kerst. Met de toenemende corona besmettingscijfers is het best lastig om als buurtwerkers te bedenken hoe we ons werk in deze wonderlijke tijd vorm kunnen geven. Zo min mogelijk (reis)beweging valt niet mee als je graag in contact wilt zijn met de inwoners in je buurt en je een beetje welzijn wilt strooien aan het einde van het jaar. 

Snert-to-go

Vanuit de Buurtkamer De Symfonie in een van de wijken in Steenwijk, waren we benaderd om samen wat leuke pakketjes rond te brengen. Met snert, een gezamenlijke kerstkaart en aardigheidjes uit de wijk. We waren gelukkig niet meer in de lockdown (begin december red.), maar toch, die snertcorona ook…. Snertcorona? Pling! Het plan was geboren. In plaats van  pakketjes rondbrengen, gaan we snert-to-go serveren!

Samen met mijn collega’s besloot ik op verschillende plekken warme snert uit te gaan delen. Gewoon buiten en op veilige afstand. Het zou een kort, maar krachtig moment van verbinding zijn. Een lekkere kom snert en een kort praatje om even te horen hoe het met onze bewoners gaat. Een aantal wijkverenigingen uit de gemeente waren ook enthousiast en haakten aan. Samen maakten we een flyer voor de snert-to-go. De voorbereidingen gingen vlotjes tot… 14 december. Nee, he!? We gingen weer in een lockdown. 

Plan B

Het was me meteen duidelijk dat de snert-to-go niet door kon gaan, maar niks doen vond ik ook geen optie. Toen schoot het idee zwerfsnert door mijn hoofd, als variant op de zwerfboeken. Zwerfsnert als middel om toch contact te zoeken binnen de huidige lockdown maatregelen. Een blik snert met een feestdagen-wens en de contactgegevens van Sociaal Werk De Kop. Gewoon ergens neerzetten op iedere denkbare of dankbare plek in heel Steenwijkerland. Het is coronaproof, past in de tijd van het jaar, waait niet snel weg en is vast leuk om te vinden, dacht ik.

Zo gezegd zo gedaan, plan B was geboren en binnen 24 uur was het rond. Nog even wachten op toestemming, kan het met deze lockdown? Maar toen het akkoord eenmaal binnen was, konden we los. Kaartjes schrijven, blikken snert bestellen en contact zoeken met de wijkverenigingen om hun ons zwerfsnert idee voor te leggen.

Kruiwagens vol snert

Een van de bestuursleden vond het eerst nogal kort dag , maar een halve dag later belde ze op: ‘We vinden het hartstikke leuk, mooi om weer wat actie in de wijk te zien. En, we willen 300 blikken snert bestellen en langs brengen bij alle leden van onze wijk. Daarbij helpen we mee met de zwerfsnert!’ Nou, zo’n reactie gaf energie.

Ook in een andere wijk werden er twee volle kruiwagens (!) met snert geregeld. Deze werden - aanvullend op de zwerfsnert - uitgedeeld aan kwetsbare en oudere wijkinwoners. En omdat we vanuit welzijnswerk volop contact hebben met de zorgsector, kregen we ook uit die hoek adressen doorgestuurd van mensen die een deur-bezoekje met een blik snert en kerstgroet wel zouden waarderen.

Penvrienden

Tegelijkertijd gaf het ons de mogelijkheid om ook aandacht aan het correspondentieproject van Stichting Schrijf Je Blij te geven. Het project heet ‘POST!’ en is voor mensen vanaf 65 jaar die het fijn vinden om brieven te schrijven met een generatiegenoot. 

Juist in deze tijd van maatregelen is dit een mooie en veilige manier om contact te hebben met elkaar. En schrijven is leuk, maar post ontvangen natuurlijk ook! Dus voegden we bij een aantal blikken zwerfsnert een aanmeldformulier toe voor POST!. Wie weet brengt 2021 nieuwe penvriendschappen op gang.

Hou vol!

Via sociale media en ook de Steenwijker Courant is er aandacht aan de zwerfsnert besteed. Zo ontvingen we  verschillende reacties: ‘We horen van diverse kanten dat deze - toch wat ludieke actie - wel is gewaardeerd’. En: ’Wat een mooi gebaar! Leuk initiatief, bedankt voor de verrassing!’. Terwijl de reacties binnendruppelen, kijken mijn buurtwerkers collega’s en ik tevreden terug op deze actie.

Gedurende 2020 hebben we ons voortdurend aangepast om binnen de maatregelen toch zo veel mogelijk contact te hebben met inwoners van heel Steenwijkerland. Dat viel niet altijd mee. Maar onze zwerfsnert-actie laat zien hoe flexibel en creatief we zijn. Het geeft moed en energie! En in 2021 gaan we daar natuurlijk mee door. Hopelijk met meer nabijheid op den duur, afwachten wat 2021 brengt. 

Alle goeds voor 2021 en hou vol!! 

Lees meer over:
afbeelding van Paula Bierma  

Paula Bierma

Sinds 1 januari 2018 werk ik met veel plezier als buurtwerker bij welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop in Steenwijkerland. Ik hou me daarbij met name bezig met informele zorg: Het coördineren van het VIP!

Lees meer: