Platform voor buurtontwikkeling

Red onze ontmoetingsplekken

Een podcast voor het weekend
Interview
1 april 2022

Jouw buurthuis, dat nog talrijk wordt bezocht, staat ineens op Funda. Voor Rotterdamse bewoners was het geen grap. Ze gingen de strijd aan tegen de gemeente. Later dreigt ook de sluiting voor buurthuis De Mussen in Den Haag. Waarom verdwijnen er steeds meer buurthuizen?

 

In juli 2020 staat het Rotterdamse Zelfregiehuis van de bewoners in Bospolder Tussendijken op Funda. Ze werkten al langer aan een eerlijk businessplan om het pand te behouden maar de gemeente gaf geen gehoor. Het gebouw stond nu te koop voor wie de hoogst mogelijke prijs kon bieden. De stenen en de grond zijn veel in waarde gestegen, maar hoe zit het met de bewoners en hun activiteit? 

Dit is mijn huis

In december 2021 komt het oudste buurthuis van Nederland in het nieuws. Na bijna 100 jaar dreigt de sluiting van Buurthuis De Mussen in Den Haag. Ze krijgen de begroting niet meer rond en de gemeente houdt voet bij stuk. Discussie volgt over het hoge salaris van de directeur, maar niet over de 2000 bewoners die wekelijks gebruik maken van het buurthuis. Zoals buurtbewoner en vrijwilliger Samira El Kadi. 'Dit is mijn huis', zegt zij. ‘En ik wil niet dat dat op slot gaat. Ik hoor allemaal cijfers, maar het gaat over ons, de bewoners.'

Lees dit artikel over Iconische Buurtmaker Jaap de Bruin, de grondlegger van het Nederlandse buurthuiswerk

Het LSA wil weten hoe het komt dat buurthuizen zo onder druk staan. En hoe het anders kan. In een podcastreeks gaat Kristel Jeuring dieper in op waarom ontmoetingsplekken ertoe doen, hoe het komt dat ze verdwijnen en hoe ze gered kunnen worden. 

Van loempiakar tot buurtpaleis

In aflevering 1 hoor je Roy Dhoeman die in zijn buurthuis de Meevaart in Amsterdam-Oost een nieuw thuis en een carrière vond. Aflevering 2 gaat over Heeswijkplein 10 in Moerwijk. Daar vertelt bewoner/coördinator Wendy Broersen over het verdwijnen en ontstaan van buurthuizen in de wijk. En community builder Saskia de Vin vertelt over de noodzaak van buurthuizen. In slotaflevering 3 vertelt mede-initiatiefnemer Floris van Gennep over de redding: zij kopen het buurthuis met de buurt. Zo verruilt hij de loempiakar voor een paleis. 

Probleem: Fixatie op marktwaarde

Na een hartverwarmende podcastserie over serieuze materie en strijdbare buurtmakers stopt het niet. Want hoe komt het nu dat buurthuizen verdwijnen? Op de website GeenMarktwaardeMaarMeerwaarde.nl zie je dat de fixatie op de marktwaarde van buurtplekken een vreemde stroom van werken bij de gemeente op gang brengt. En dat moet stoppen. Je kunt meehelpen de buurthuizen te redden door de boodschap te onderschrijven. 

Wil je nog meer weten? Ga op 6 april naar de online bijeenkomst Benen Op Tafel.