Platform voor buurtontwikkeling

Raamposter, de brug naar de buurt

Verbinden van vraag en aanbod
Interview
afbeelding van Paula Bierma  
26 maart 2020
Buurtkamer

Foto: Paula Bierma

Met de #samensterktegencorona-raamposter brengt buurtwerker Paula Bierma vraag en aanbod in Steenwijk bij elkaar. Door krachten te verbinden bied je een stevig vangnet in je buurt.

Het is lente. Waar je ook kijkt, zie je planten en bloemen zich ontvouwen, maar ook talloze prachtige initiatieven ontpoppen. Nederland is massaal bezig met maaltijden koken, voorlezen, inzamelen van puzzels en kleurbroeken voor ouderen in tehuizen en mondkapjes maken (let op: zelfgemaakte mondkapjes zijn niet geschikt voor medische professionals en verpleging). Het hart slaat over van de tomeloze energie die deze lente ons brengt.

Ook in Steenwijkerland zien Paula Bierma en haar collega Sandra Lampe talloze ideeën en initiatieven ontstaan. Zij zijn buurtwerkers bij Sociaal Werk De Kop Tinten. Bewoners en organisaties staan klaar voor elkaar en nu de hulpvragen steeds luider klinken, is het de kunst om deze op een juiste manier met elkaar te verbinden. Een uitgelezen klus voor een buurtwerker.

Knopen leggen

‘Al die losse initiatieven willen we het liefst aan elkaar knopen. We delen veel op onze website, sociale media, krant en via het Mantelzorgnetwerk’, zegt Paula. ‘Gelukkig kan veel digitaal. Maar het is wel een paradox dat alles thuis moet, terwijl we juist als sociaal werkers veel in contact willen zijn. Er wordt veel informatie via mail en app uitgewisseld en er zijn meerdere nieuwe app-groepen ontstaan. Bijvoorbeeld van een groepje bewoners die normaal in de Buurtkamer in een wijk bijeenkomen. Nu gaat dat met een digitaal praatje en kopje koffie over de app. Dat gebeurt ook bij een groep zorgouders en een lotgenoten patiëntengroep.’

Raamposter

Een goed hulpmiddel om alle vraag en aanbod met elkaar te verbinden is de raamposter die DWCPRINT BV, een drukkerij uit Groningen, heeft ontworpen voor hun initiatief Samen sterk tegen corona. Samen met de lokale omroep van Steenwijkerland RTV-Slos, Stichting Present en de Steenwijker Courant is Paula hier gelijk mee aan de slag gegaan.

Er is een groene en een rode poster. Heb je hulp nodig? Dan hang je de rode poster op met de tekst: Ik kan wel wat hulp gebruiken. Kan je hulp bieden? Dan gebruik je de groene poster met: Ik kan je helpen. Op beide posters kan met een viltstift een telefoonnummer genoteerd worden.

Ook kun je de groene poster achter je raam hangen om te laten weten dat je oké bent en dan veranderen naar de rode als het niet meer gaat. Als je ze goed zichtbaar op je raam plakt, hoef je dus niet eens je deur open te doen om met elkaar in contact te komen.

Maar het is zeker niet stil op straat in Steenwijkerland: ’Onze buurtwerker Jannes Mulder heeft onlangs de hele gemeente geroep-toeterd. Rijdend in een auto met geluidsinstallatie heeft Jannes iedereen opgeroepen om de anderhalve meter afstand in acht te nemen. Vooral jeugd lijkt nu wel meer doordrongen te zijn van het belang hiervan.'

Mooie bijvangst

Ondanks deze ludieke actie, is het beduidend stiller op straat, merkt Paula. ‘Mensen lijken in afwachting. Gelaten, maar bereid om te helpen. Zo vertelde een dame van 90 me dat ze nu juist meer contact heeft met haar buren. Ineens krijgt ze aanbod voor boodschappen doen en heeft ze al twee boeketjes bloemen gehad. Dat vond ze heel fijn! Dit schetst wel een beetje het beeld van nu: er wordt heel erg veel op touw gezet. Dat is een mooie bijvangst van deze moeilijke tijd.’

Tegelijkertijd maakt Paula zich ook zorgen. ‘Ik maak me zorgen om mantelzorgers, want respijtzorg valt weg en de dagbestedingen zijn gesloten. Het is zwaar om ineens 24/7 zorg te verlenen. Onmacht is goed merkbaar bij mensen. Roeien met de riemen die er zijn, is best ingewikkeld nu! En hulp vragen is altijd moeilijker dan aanbieden.’

Digitale dagstart

Buurtwerkers die amper nog de straat op mogen, het zijn rare tijden die ook gevolgen hebben voor onderlinge samenwerking: ‘Met ons team doen we een digitale dagstart, we zijn dan aan beeldbellen. Er is natuurlijk gedoe met wifi-verbindingen en om de beurten praten is ook een kunst, maar het went nu een beetje. Het is belangrijk om in contact te blijven, juist ook met collega’s van wijkverpleging en verpleeghuizen.’ In Steenwijkerland hadden ze vanuit Sociaal Werk De Kop al een grote app-groep met veel zorgprofessionals. Deze werkt goed om snel een vraag uit te zetten of informatie met elkaar te delen.

‘Houd het klein en overzichtelijk, deel successen met elkaar’, geeft Paula tot slot ons nog mee. ‘En  zie zelf gezond en fit te blijven!!’

Hoe ga jij als buurtmaker te werk in de tijd van sociaal isolement? Wat is jouw geheime wapen? Laat het ons weten door je reactie te mailen naar info@buurtwijs.nl of achter te laten onder dit Facebookbericht en deze tweet.
Lees meer over:
Opbouwwerk, corona of bekijk onze nieuwsbrief
afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.
afbeelding van Paula Bierma  

Paula Bierma

Sinds 1 januari 2018 werk ik met veel plezier als buurtwerker bij welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop in Steenwijkerland. Ik hou me daarbij met name bezig met informele zorg: Het coördineren van het VIP!

Lees meer: