Platform voor buurtontwikkeling

Oscars van de welzijnssector

Wie wordt de Sociaal Werker van het Jaar?
Praktijkverhaal
afbeelding van Tanja Bubic  
19 februari 2018
De Oscars van de Welzijnsbranche

Van links naar rechts: Mariska Overgaag, huidige Sociaal Werker van het Jaar, Habiba Chrifi-Hammoudi, Shailesh Ramnath en Sjef van der Klein (Foto: FCB)

Uit 27 kandidaten koos de jury drie sociaal werkers die kans maken op de titel Sociaal Werker van 2018. Maak kennis met Shailesh, Sjef en Habiba! Drie helden die zich op hun eigen manier inzetten voor de buurt.

 

 

 

 

Het is een eer om een jaar lang het boegbeeld te mogen zijn van de welzijnssector. Shailesh Ramnath uit Den Haag, Sjef van der Klein uit Tilburg en Habibi Chrifi-Hammoudi uit Utrecht zijn de drie beste sociaal werkers van Nederland en maken hier kans op. Alle drie zijn ze door verschillende mensen voorgedragen: bewoners en kinderen met wie ze werken, collega’s en - in geval van Habiba - een samenwerkingspartner. Een onafhankelijke jury stelde deze Top 3 samen en nu is het de buurt aan de rest van Nederland.

Tot 13 maart mag iedereen een stem uitbrengen op zijn of haar favoriet en meebepalen wie de Sociaal Werker 2018 gaat worden.

Dit is Shailesh

Foto: Esther Kornaat

Als kinderwerker van VÓÓR Welzijn zet Shailesh zich onvermoeibaar in voor kinderen en jongeren uit de Haagse wijk Loosduinen. Hij begeleidt de jeugdraad, geeft participatielessen en weerbaarheidstrainingen en organiseert activiteiten en wijkevenementen met andere partners in de wijk.

Shailesh heeft 'een klik' met de kids. Althans, dat zeggen de kids zelf!

Shailesh speelt een belangrijke rol in het leven van veel kinderen en jongeren in de buurt. Waar het bij sommige kinderen thuis aan ontbreekt, vinden kinderen bij Shailesh: rust, ruimte, regelmaat en warmte. Voor velen vult hij de ruimte tussen twee culturen in en stimuleert hij de kinderen om zich te ontwikkelen en nieuwe dingen te ondernemen om hun belevingswereld te vergroten.

 

Shailesh oogt bescheiden en heeft oog voor het belang van samenwerking in de buurt. Zo vertelt hij aan Den Haag Direct: ‘Ik denk dat ik genomineerd ben, omdat ik niet alleen vóór, maar ook mét de kinderen werk. Maar ook omdat ik bijvoorbeeld met de wijkagent ben gaan samenwerken. De kinderen hier in de buurt waren buiten nogal baldadig aanwezig. Het ging om kleine dingetjes. Ze deden bijdehand tegen mensen. Ze waren luidruchtig en maakten ruzie in het park. Als je niet ingrijpt, gaat dat van kwaad tot erger. Ik kon het niet alleen, daarom heb ik contact met de wijkagent gezocht en de betreffende kinderen aan hem voorgesteld. Omdat deze jongeren mij vertrouwen, stonden ze open voor dit contact. Nu luisteren ze beter als hij hen corrigeert. Ik heb ook samen met de wijkagent activiteiten opgezet, zoals afval prikken in het park en verzorgingshuizen bezoeken.’

Wat zegt de jury over Shailesh?

Door kinderen serieus te nemen, hen een rol te geven en hen weerbaar te maken, gebeurt er precies waar het sociaal werk voor is: ondersteunen en versterken. Doordat Shailesh ook steeds ruimte maakt om anderen hierover te vertellen, is hij een voorbeeld voor andere sociaal werkers en samenwerkingspartners.

 

 

Dit is Sjef

Foto: Contour de Twern

Met zijn 26 jaar is hij de Benjamin van het stel. Sjef is vanuit Contour deTwern de trekker van de OPSTAPbus – een vrolijke rondrijdende ontmoetingsplek voor 65plussers - en de Vergeet-me-niet-kamer – ongedwongen ontmoetingsplek voor mensen met geheugenproblemen. Ondanks zijn leeftijd zet Sjef zich juist in voor de ouderen in onze samenleving en heeft hij ook veel te maken met vrijwilligers die zich inzetten in de buurten.

Luister naar het interview met Sjef op FUNX

 

De laatste jaren ziet Sjef een cultuuromslag in Tilburg. Er komen steeds meer burgerinitiatieven en bedrijven met een sociaal doel. ‘Tilburg is koploper wat betreft sociale innovatie. Er zijn hier zoveel mooie initiatieven waarbij buiten de lijntjes wordt gekleurd. Kijk bijvoorbeeld naar Quiet, dat is pas creatieve innovatie!’

Ik blijf gewoon lekker doen wat ik altijd doe: mensen helpen om dingen te doen waarvan ze blij worden – Sjef

Sjef oogt ook trots als hij aan Reeshof, zijn eigen wijk, denkt: ‘De bewoners pakken steeds meer zelf op, ze zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wordt er niets gedaan voor kinderen in de wijk? Dan is er drie weken later een Halloween-spookoptocht door de Gesworen Hoek, een subwijk van Tilburg Reeshof.’

Naast zijn werk als sociaal werker geeft Sjef ook les op het ROC en draagt zo vakkennis over aan de sociaal werkers van de toekomst.

Wat zegt de jury over Sjef?

De jury roemt de nog jonge Sjef vanwege zijn rol in het leven van oudere mensen die hulp nodig hebben en in een isolement zitten, juist gecombineerd met projecten die hun uitstraling in de hele wijk hebben. Het feit dat hij ook op het ROC werkt en daardoor een rolmodel is, maakt hem tot een enorme ambassadeur van het vak.

 

 

Dit is Habiba

Foto: Stichting BMP

Al op jonge leeftijd maakte Habiba kennis met de wereld van mantelzorg. Als meisje verzorgde en tolkte ze voor haar zieke moeder, later zorgde ze voor haar schoonouders die aan verschillende ziektes leden. Sinds ze verbonden is aan het Steunpunt Mantelzorg van Utrechtse welzijnsorganisatie U-Centraal, richt ze zich in het bijzonder op mantelzorgers met een migratieachtergrond.

In Nederland zijn er veel Turkse en Marokkaanse vrouwen die de zware taak van mantelzorgster dragen. ‘In veel families is het vanzelfsprekend dat de verzorging wordt opgenomen door de vrouw. Rond verzorgingstehuizen hangt een groot taboe in de Marokkaanse en Turkse cultuur,’ aldus Habiba.

Kijk in onderstaand filmpje waarom de collega’s van Habiba haar nominatie terecht vinden.

 

Habiba coördineert het AMWAHT-project. Dat is een opleiding voor mantelzorgers zonder vooropleidingseisen en staat voor Alle Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst. Mantelzorgers van migranten-komaf worden opgeleid om lotgenotengroepen te organiseren en hun opgedane kennis door te geven. In de groepen worden taboes doorbroken en leren vrouwen voor zichzelf op te komen.

Ik vind het een grote eer dat ik mensen met een zware mantelzorgtaak zie groeien en rust krijgen in hun leven en dat zij een stap willen zetten om anderen te begeleiden en te ondersteunen – Habiba

De opleiding maakt verschil in het leven van mensen. Habiba: ‘Het mooiste dat we hebben bereikt is…dat ze groeien! Iedereen kreeg de kans om deel te nemen aan de opleiding. Ook al spraken ze niet zo goed Nederlands. Sommige hadden kwaliteiten die niemand zag, toch werden ze nergens toegelaten voor een opleiding. Door het empoweren van de mantelzorgers zijn ze geëmancipeerder geworden en zijn ze zich gaan organiseren. Ze hebben nu aanzien in de gemeenschap en betekenen iets voor de maatschappij naast hun zorg voor hun familielid.’

Wat zegt de jury over Habiba?

Lotgenotencontact, het doorbreken van taboes, het versterken van elkaar … alsmede een plek vinden in de Utrechtse samenleving zijn de fundamenten en resultaten van het werk van Habiba Chrifi-Hammoudi. In contact met het Utrechtse gemeentebestuur, ook door haar cursisten, laat ze zien hoe belangrijk dergelijke gecombineerde werkwijzen zijn.

 

 

And the winner is….

Deze drie helden zijn dus in de race om op 14 maart, op de Dag van de Sociaal Werker, de prestigieuze titel van ‘Sociaal Werker van het Jaar’ te veroveren. De winnaar is een jaar lang ambassadeur van het vak en wint een paar mooie prijzen. Bovendien is hij of zij jurylid bij de volgende verkiezing, om dan weer het stokje door te geven.

Bepaal mee wie de befaamde titel ‘Sociaal Werker 2018’ mag gaan dragen en stem op jouw favoriet!

afbeelding van Tanja Bubic

Tanja Bubic

Als sociale ontwerper creëer ik ruimte die uitnodigt om de ander in een ander daglicht te zien dan dat we dat gewend zijn. Ik doe dat door het gebruik van het woord, beeld, maar ook de fysieke omgeving waarin we elkaar ontmoeten. Meer over mij?
afbeelding van Tanja Bubic  

Tanja Bubic

Als sociale ontwerper creëer ik ruimte die uitnodigt om de ander in een ander daglicht te zien dan dat we dat gewend zijn. Ik doe dat door het gebruik van het woord, beeld, maar ook de fysieke omgeving waarin we elkaar ontmoeten. Meer over mij?

Lees meer: