Platform voor buurtontwikkeling

Opvoeden doe je samen

Een groepsspel dat opvoeden en leren erover weer leuk maakt
Instrument
afbeelding van Sophie Borghouts  
6 oktober 2020

Wanneer praat je samen nou echt over opvoeding? Op het klagen bij de keukentafel na, niet zo vaak blijkt. Het Just Like You-spel nodigt je uit om op een positieve manier naar opvoedstijlen te kijken en te leren van de ervaringsverhalen van anderen.

 

In een land met meer dan 180 nationaliteiten en vele culturen, is het verrijkend om verschillende opvoed-perspectieven met elkaar te delen. Toch zijn we niet gewend met elkaar dialoog aan te gaan als het aankomt op opvoeden. We oordelen liever, dan ruimte te maken voor het verhaal van de ander. Ondertussen schuilt er achter elke situatie een uniek verhaal dat ons meer inzicht in de ander geeft en ons beter doet verplaatsen in die ander.

Samen opvoeden

Opvoeden is een mooie, maar zeker ook een lastige taak. Het is iets wat je niet alleen hoeft te doen, maar toch vaak zo ervaart. Nu meer dan vroeger. Juist daarom is het belangrijk om verhalen over opvoeden met elkaar te delen. Niet in de vorm van geklaag ’s avonds aan de keukentafel of met die andere ouder op het schoolplein, maar in de vorm van persoonlijke gesprekken waarin je je kwetsbaar en twijfelend durft op te stellen. Dit is ook belangrijk voor onze kinderen en jongeren. Zij ontwikkelen zich thuis, op school, op straat. Op al deze plekken krijgen ze verschillende boodschappen mee. In tegenstelling tot vroeger moeten jongeren tegenwoordig veel meer schakelen tussen verschillende culturen en leefwerelden. Op school wordt bijvoorbeeld geleerd te overleggen of empathisch te zijn, terwijl thuis gehoorzaamheid wordt verwacht en op straat je ‘streetwise’ moet zijn om erbij te horen. 

Dit kan verwarrend en complex zijn voor jongeren en invloed hebben op hun identiteitsvorming. Om jongeren hierin te ondersteunen moeten we ons als opvoeders meer verbinden met elkaar.

Just Like You maakt dat we we op een positieve, laagdrempelige en verbindende manier praten over opvoeding en diversiteit

Spelend leren

Met het programma Just Like You, ontwikkeld door Dream Support, brengen we verschillende groepen - ouders, organisaties, beleidsmakers - bij elkaar om gezamenlijk het Just Like You-spel te spelen. Via dit spel worden opvoeders uitgenodigd verhalen te delen over thema’s cultuur, diversiteit en (dubbele) identiteit binnen de opvoeding. Dit leidt tot onderlinge herkenning, maar biedt ook troost en steun in de eigen zoektocht. De vooroordelen worden ontkracht en segregatie tegengegaan, terwijl het spel ondertussen bijdraagt aan de weerbaarheid van de opvoeders. 

Het spel maakt ook verschillend opvoed-perspectieven zichtbaar en stimuleert de samenwerking tussen verschillende opvoeders. Just Like You maakt dat we we op een positieve, laagdrempelige en verbindende manier praten over opvoeding en diversiteit. 

Magische gesprekken

Hoe vaak komt het nog voor dat er ‘echt’ naar je geluisterd wordt, zonder oordeel? Hoe fijn is het om eens in een veilige setting jouw eigen verhalen te mogen delen? En te leren van de persoonlijke ervaringen, tips en emoties die tijdens het gesprek naar boven komen. Als trainer van Just Like You heb ik inmiddels met veel groepen het spel gespeeld. Keer op keer - of het nou om een groep moeders in een ouderkamer gaat of om professionals, buurtbewoners of medewerkers van een commerciële bank - blijken mensen dichter tot elkaar te komen. Door de regels van het spel en de waarderende vraagstelling van waaruit het spel is ontwikkeld, voelen deelnemers zich snel veilig. Er ontstaan magische gesprekken doordat je snel persoonlijk wordt en (met aandacht) luistert naar de verhalen van anderen. Deelnemers ontdekken al snel hoe krachtig het delen van verhalen is.
Wat ik veel tegenkom is dat het delen van verhalen ouders oplucht en dat ze hierdoor ook meer begrip voor elkaar en voor de anderen krijgen. ’Ik wist dit niet van jou en ik begrijp je nu beter,’ is een veelvoorkomende reactie. Daarnaast zorgt het ook voor meer reflectie en bewustzijn van opvoeders over hun eigen opvoeding.

De voordelen van het delen van verhalen zijn:                                                                                                            1. Onaffe verhalen vertellen is essentieel omdat het de verteller helpt om een probleem/situatie te begrijpen;                                                                                                                                                                     2. Verhalen geven inzicht, verleent betekenis aan een situatie, en leidt tot bewustwording, zelfvertrouwen en zelfkennis;                                                                                                                                             3. Vertellen over ervaringen draagt bij aan het neutraliseren van eventuele negatieve emoties die daaraan zijn verbonden
 
Wij hopen met dit programma bij te dragen aan een positief pedagogisch klimaat, waarin kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen. Daarvoor is het nodig dat we als opvoeders ons bewust zijn hoe waardevol een wereld vol diversiteit is. Dit is ook onze visie: ‘Een community waarin kinderen en jongeren met diverse culturele achtergronden zichzelf durven te zijn en positief en begripvol naar zichzelf en anderen kunnen kijken.’ 
 
Enthousiast geworden? En wil je meer over Just Like You-spel weten? Neem dan contact op met Sophie. Zij informeert je graag over alle mogelijkheden.
afbeelding van Sophie Borghouts  

Sophie Borghouts

Vanuit mijn achtergrond als pedagoge heb ik een grote interesse in de ontwikkeling van mensen. Ik word er heel blij van om het beste uit de mensen om me heen te halen en neem graag de tijd om me te verplaatsen in en te luisteren naar een ander.

Lees meer: