Platform voor buurtontwikkeling

Oog voor 'zachte data'

Meerwaarde van beeld en persoonlijke verhalen
Praktijkverhaal
afbeelding van Mariëlle Pieterse  
25 oktober 2018
Oog voor 'zachte data'

Foto: 123rf (stock)

Harde data geven inzicht in de staat van een buurt. Maar wat er werkelijk speelt op buurtniveau, dat blijken deze data niet altijd weer te geven, is de ervaring van Mariëlle Pieterse, ambtenaar bij gemeente Breda. Hoe moet het dan wel?

 

Het is gemeengoed om op basis van de feiten te komen tot een aanpak in een buurt. Zo weet ik dat de werkloosheid hoog is en de armoede niet te onderschatten is in de buurten Muizenberg en Kesteren. Maar wat er werkelijk speelt in die buurten, dat weet ik niet. Daarom hebben de gemeente Breda en twee betrokken corporaties opdracht gegeven om op onderzoek uit te gaan naar wat er werkelijk speelt in Muizenberg en Kesteren.

Wat speelt er?

Met die opdracht ging Studio 1:1 voortvarend aan de slag. Het onderzoek startte met het analyseren van de feitelijke kant van de buurten aan de hand van beschikbare data en statistieken. Net zoals veel andere gemeenten heeft Breda een schat aan informatie die openbaar zijn (open source). Studio 1:1 keek echter niet alleen naar de data over bijvoorbeeld veiligheid en leefbaarheid, maar verdiepte zich ook in de historische ontwikkeling van de buurten, zoals groenvoorziening, verkeer en infrastructuur. De feiten zijn door Studio 1:1 voorzien van foto’s van compilaties van schuttingen, tuinbanken, huisdieren en marktplaatsverkoop.

Met een foto in de hand heb je meteen een makkelijke toegang tot een bewoner om een gesprek te voeren

Ik had dit nog niet eerder in een onderzoeksrapport gezien. En tot mijn verbazing blijkt het echt zo te zijn: foto’s zeggen meer dan woorden. Het is zo grappig om die beelden naast elkaar te zien. Je denkt meteen: ‘Ja, zo ziet de buurt er uit, zowel de positieve kanten als de negatieve.’ Een visueel beeldverslag geeft echt goed weer hoe de buurt er uitziet. Daarnaast heb je met een foto in de hand meteen een makkelijke toegang tot een bewoner om een gesprek te voeren.

De beleving

Een volgende stap in de zoektocht naar ‘wat er speelt’ was het voeren van gesprekken in de buurt. Waar praten mensen over en waar klagen mensen over? Met een praatbox op straat hebben de onderzoekers de positieve en negatieve punten van de buurten in kaart gebracht. Op straat zijn bewoners gevraagd naar hun beleving en gevoel bij de buurt. ‘Ik voel mij hier veilig, alleen inbraken vind ik niet fijn en doet de buurt niet veel goeds.’, zegt een bewoner. De persoonlijke beleving, verhalen en tips van bewoners maken het onderzoek echt meer waard en laat de buurt meer leven voor professionals die er werkzaam zijn.

De vertaalslag

Studio 1:1 is er in geslaagd om de feiten en de persoonlijke verhalen op een beeldende en inspirerende manier samen te brengen. De analyse van de buurt is gedeeld met betrokken bewoners en professionals. Zij herkenden zich in het geschetste beeld: ‘Die schuttingen ja, typisch iets voor Kesteren. Oh wat zou ik graag groen daar tegenaan gaan zetten. Om meerdere redenen: klimaatadaptatie maar ook gewoon om de boel wat op te fleuren’,  zegt Inge Wiersma van corporatie Alwel. ‘Leuk om dat met bewoners op te pakken door gratis planten uit te delen bijvoorbeeld.’

Afbeelding is afkomstig uit het rapport van het gebiedsonderzoek 'muizenberg & kesteren' van STUDIO 1:1

Met elkaar is de conclusie getrokken dat er een kapstok nodig is om de opgedane ideeën en onderwerpen aan elkaar te verbinden. Die verbinding komt tot stand door te werken aan drie routes die dwars door Muizenberg en Kesteren lopen: een groene route (voor rust en bewegen), een speelroute (voor alle kinderen in de buurt) en een sociale route (voor ontmoeten en participeren). Met bewoners en vooral kinderen gaan wij deze routes ontwerpen en maken. We slaan de handen ineen met het project Gezonde Buurten en werken samen met Jantje Beton en Instituut voor Natuureducatie aan meer groen en meer spelen.

Oog voor ‘zachte data’

De aanpak van Studio 1:1 heeft me geleerd dat de harde data niet mogen ontberen in het wijkgericht werken, maar dat die aangevuld met visueel beeld van feiten, de buurt nog meer laat spreken. Het is bijzonder hoe ‘zachte data’ op een originele manier in beeld zijn gebracht en van toegevoegde waarde zijn voor de totale buurtanalyse.

Met elkaar zouden wij iets meer toewijding mogen hebben voor het in beeld brengen van de buurt. Hoe makkelijk is dat ook tegenwoordig met een smartphone? Mijn oproep is daarom: heb oog voor de ‘zachte data’! Maak foto’s in de buurt waarin je werkt om te komen tot een meer gedragen beeld van wat er speelt in de buurt en vraag altijd naar het verhaal achter de foto.

Lees meer over:
Wijkaanpak of bekijk onze nieuwsbrief
afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.
afbeelding van Mariëlle Pieterse  

Mariëlle Pieterse

Mijn naam is Mariëlle Pieterse. Ik werk voor en in de gemeente Breda als beleidsadviseur. Ik hou mij bezig met participatie (meedoen) in brede zin. Voorkomen kinderarmoede en energiearmoede zijn voor mij nu belangrijke topics.

Lees meer: