Platform voor buurtontwikkeling

Ontmoetingsproject blijkt niet de oplossing tegen eenzaamheid

Wat werkt dan wel?
Blog
30 november 2016
Een ontmoetingsproject helpt niet tegen eenzaamheid

Foto: DaniMU (Flickr Creative Commons)

Wonen er veel eenzame bewoners in de buurt? Ontmoetingsprojecten om het sociale netwerk van mensen te vergroten blijken niet te helpen om eenzaamheid terug te dringen. Maar wat helpt dan wel?

 

Acht procent van de Nederlandse bevolking is eenzaam. Dat is niet alleen een groot aantal, het heeft ook schadelijke gezondheidseffecten zoals: depressie, alcoholverslaving, slaapstoornissen of hart- en vaatziekten en dat brengt toenemende zorgkosten met zich mee. Reden genoeg om iets te doen tegen eenzaamheid.

Ontmoetingsproject is niet de oplossing tegen eenzaamheid

Als blijkt dat er veel eenzaamheid is in de buurt dan lijkt een ontmoetingsproject een goede en logische oplossing. Veel buurtinitiatieven zijn gericht op sociale steun en ontmoeting tussen buurtgenoten. Die leren elkaar (beter) kennen en vergroten hun netwerk in de buurt.

Toch blijkt uit onderzoek van Movisie dat ontmoetingsprojecten niet helpen om eenzaamheid te bestrijden. Een (te) klein netwerk is namelijk niet de belangrijkste oorzaak van eenzaamheid: er zijn vaak persoonlijke oorzaken die eenzaamheid veroorzaken.

Maar wat werkt dan wel?

Logisch verstand is dus in het geval van eenzaamheid niet de beste raadgever. Een goede analyse is belangrijk: in welke mate heeft iemand eenzaamheidsgevoelens en waarom? Wat zijn iemands mogelijkheden? Hoe zit het met de motivatie om er iets van te maken? Welke oplossingen zijn er allemaal? Geen one size fits all benadering maar maatwerk.

 

Wie eenzame buurtbewoners wil helpen kan zich over het algemeen beter richten op het trainen van sociaal cognitieve vaardigheden, het verminderen van negatieve gedachten en het verbeteren van de kwaliteit van bestaande relaties. Ook helpt het om aan de slag te gaan met acceptatie van de eventuele belemmeringen. Bij ouderen helpen groepsinterventies waarin ze sociale contacten leren onderhouden en verbeteren.

Het is, tot slot, zinvol om eenzame bewoners te betrekken bij de ontwikkeling van een aanpak.

Wil je meer lezen over de oorzaken van eenzaamheid, feiten en cijfers, werkzame factoren en veelbelovende aanpakken om eenzaamheid te bestrijden? Lees het volledige rapport, Wat Werkt Bij Eenzaamheid. Of neem contact op met Jan Willem van de Maat of Renske van der Zwet van Movisie.

Lees meer over:
Doe-democratie of bekijk onze nieuwsbrief