Platform voor buurtontwikkeling

OnGein in Nieuwegein

Audiotour over kattenkwaad
Instrument
12 juni 2018
AllOne

Foto: Stichting AllOne

Overlast door jongeren is van alle tijden. Alleen liep dit in Nieuwegein zo uit de hand dat verplaatsen van een tramhalte werd overwogen. Kunstproject OnGein was het laatste redmiddel. Het resultaat? Een mooie audiotour gemaakt door voormalige lastpakken én hun doelwitten.

 

De audiotour brengt je langs de Harmonielaan, Figarolaan en de Paukenlaan in de wijk Zuilenstein. Deze route wordt dagelijks gebruikt door de leerlingen van het Anna van Rijn College die de tram naar school nemen. De starten liggen er nu vredig bij, maar deze looproute kende ook andere tijden.

Terror

Jarenlang voelden de bewoners zich 'geterroriseerd' door de leerlingen. Bonken op de ramen, lawaai maken, stennis trappen… dat was een alledaags tafereel voor - veelal - oudere bewoners van deze straten. Er is zelfs een keer een ruit ingetrapt. De bewoners waren boos en hebben dit geuit via verschillende media, zoals kranten en sociale media.

Stichting AllOne, die artistieke interventies inzet om meer participatie en verbinding in de wijken te creëren, werd benaderd en gevraagd om zich te verdiepen in de situatie. Zoals het AllOne past, deden ze dat door op een creatieve manier de twee botsende groepen met elkaar te verbinden.

Overlast is pas overlast als je elkaars werelden niet ziet of begrijpt

Kattenkwaad

Allereerst kregen de leerlingen lessen over sociale vaardigheden en reflectie door middel van theatertechnieken. Vervolgens zijn ook de buurtbewoners uitgenodigd voor deze les. Tijdens deze ontmoeting hoorden de bewoners én de leerlingen voor het eerst het verhaal achter het verhaal. Overlast is pas overlast als je elkaars werelden niet ziet of begrijpt. Door de twee werelden in contact te brengen met elkaar, konden er gemeenschappelijke verhalen ontstaan.

Kattenkwaad is een onschuldige vorm van overlast waar alle leeftijdsgroepen zich mee kunnen identificeren. Wie heeft er nou geen kattenkwaad uitgehaald? Over dit onderwerp zijn de leerlingen in gesprek gegaan met de bewoners en hebben hierover interviews met hen afgenomen. Naar aanleiding van de interviews zijn er meerdere geluidsopnames gemaakt en daaruit is de audiotour ontstaan die tegenwoordig door iedereen te beluisteren is.

Item over OnGein bij EenVandaag

Verbinden door middel van creativiteit

AllOne is bekend om zijn speelse en creatieve manier van mensen in contact brengen met elkaar. Ze hebben verschillende projecten op hun naam: van educatieve programma’s tot het maken van gedichten over en met de wijk, OnGein in Zuilenstein is er een van.

OnGein loopt al ruim een half jaar en is gebaseerd op de ABCD-aanpak. Hierin worden de mogelijkheden die een wijk biedt als uitgangspunt genomen. Daarnaast wordt creativiteit ingezet en gemeenschappelijk thema’s gezocht. Bij AllOne zijn ze er van overtuigd dat iedereen creatief is. Er zijn meerdere manieren om de creativiteit aan te spreken: samen iets creëren of iemand inspireren om iemands ogen te openen.

 

Binnen OnGein worden bewoners en jongeren vanuit een positieve en creatieve insteek met elkaar in contact gebracht. Kunstvormen worden ingezet als middel om het thema te versterken. Hierbij is het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn. Dit geeft de leerlingen de ruimte om zich te kunnen ontwikkelen. Persoonlijke gesprekken over hun passies en angsten, evenals in kleinere groepen werken, betekent aandacht voor en inzicht in elkaar krijgen.

Van bommen naar ballonnen

Het hoofddoel van OnGein is om de contacten in en om de wijk te versterken. Iedere wijk heeft zo haar eigen problemen. Dit zien ze bij AllOne als bommen en deze bommen willen ze omzetten in ballonnen. Een feestje waar alle buurtbewoners en gebruikers aan mee mogen doen. Ieder op zijn of haar manier.

Daarnaast draagt dit project bij aan ‘het doorhebben van dingen zonder dat je het doorhebt’. Dit heeft zeker betrekking op de leerlingen. Tijdens het maken van de audiotour hebben ze ervaring opgedaan als interviewers, technici, redacteurs, promotors en organisatoren. Ongemerkt ontdekten ze hun verborgen vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeide. Maar net als de leerlingen ontdekten ook de bewoners tijdens dit proces nieuwe dingen over zichzelf. Bijvoorbeeld dat ze toch creatief zijn.

Het effect van de audiotour is groter dan verwacht. De twee groepen die voorheen langs elkaar leefden hebben elkaar ontmoet.

Meestal waren de gordijnen dicht in de buurt, nu zijn ze open en zwaaien we naar de oudere mensen – leerling Zorg&Welzijn, klas 3

Creatief Straatfestival

Geïnspireerd door de audiotour in Zuilenstein vindt er in de aangrenzende wijk Blokhoeve nu ook een podcast traject plaats. Dit is een vervolg op de audiotour met als doel nog meer bewoners en jongeren in verbinding te brengen. De onderwerpen voor de podcasts komen rechtstreeks uit de wijk. Zo groeit het contact op een interactieve en boeiende wijze.

Er is hier NIKS, dus kan er van alles! - bewoner Blokhoeve

 

 

Vanuit de bewoners in deze wijk bleek namelijk ook behoefte te zijn aan meer verbinding in de wijk. Daarom wordt er nu het Creatief Straatfestival voorbereid! Het idee komt vanuit de bewoners zelf en wordt georganiseerd door een groep enthousiastelingen die door OnGein ondersteund worden in dit proces.

Met deze aanpak worden de bewoners in hun kracht gezet. De één kan bijvoorbeeld goed organiseren, de ander kan fantastisch koken. Het gaat er om dat de krachten gebundeld worden om samen tot iets moois te komen. Hierbij komt het plan vanuit de bewoners. Zij weten immers het beste wat de wijk nodig heeft. Een echt buurtfeest voor en door de wijk!

 

Barbara del Court Konig is de oprichter en artistieke directeur van Stichting All One. Op de website van AllOne lees je meer over hun werkwijze en over hun andere projecten.

 

Lees meer over:

Lees meer: