Platform voor buurtontwikkeling

Natuurlijk, een netwerkcoach!

De methode om (kwetsbare) bewoners te coachen
Methodebeschrijving
29 maart 2017
Natuurlijk, een Netwerkcoach!

Foto: Brnopolis (Flickr Creative Commons)

 

Bij de methode Natuurlijk, een Netwerkcoach! zet een getrainde vrijwilliger zich in om een hulpvrager te coachen in het herstellen, activeren, versterken, opbouwen of uitbreiden van zijn of haar sociale netwerk.

 

Iedere buurtmaker kent mensen die graag meer sociale contacten in hun omgeving zouden willen. Soms is het genoeg om zo iemand mee te nemen naar een buurtdiner waar diegene nieuwe contacten kan opdoen. Toch werkt dat lang niet altijd. Soms kunnen mensen bijvoorbeeld moeite hebben contacten te onderhouden en dat maakt het een stuk lastiger om langdurige contacten op te bouwen met anderen.

 

Netwerkcoach Kira Verweij: ‘Een netwerkcoach gelooft erin dat de ander het zelf kan oplossen maar dat hij of zij daar een zetje bij nodig heeft. Het is aan ons de kunst om dat eruit te halen.’

Natuurlijk een netwerkcoach! is een methode waarin een daartoe opgeleide, vrijwillige netwerkcoach 9 maanden lang een hulpvrager coacht. Het doel daarbij is dat die persoon tevreden wordt over het contact dat hij of zij met anderen heeft. Vrijwillig Netwerkcoach Kira Verweij vertelt in het onderstaande filmpje over haar contact met Nahid, een statushouder die graag beter Nederlands wil leren en haar contacten wil verbeteren.

 

Uit onderzoek naar praktijkervaringen blijkt dat de netwerkcoaches positief zijn over de methode, maar er zijn nog enkele aandachtspunten, zoals: de omgang met vraagverlegenheid, de verwachtingen moeten soms worden bijgesteld en het is zaak dat de trajecten goed worden afgerond. Toch blijkt uit de ervaring dat de hulpvragers meer zelfvertrouwen, energie en sociale vaardigheden hebben opgedaan door de coaching.

Natuurlijk een netwerkcoach! Staat in de databank Effectieve Sociale Interventies en kent de volgende werkzame elementen:

 

  • Een systematische aanpak (duidelijke doelstelling, planning en fasering).
  • Een persoonlijke, coachende, ondersteunende houding van de netwerkcoach, gericht op versterking van het netwerk, waardoor de hulpvrager bewuster wordt van zichzelf en in actie komt.
  • Gerichte aanpak van het probleem en het zoeken naar aansluiting bij de motivatie van de hulpvrager.
  • Eigen inbreng en keuzes van de hulpvrager worden gestimuleerd (eigen kracht en eigen regie).
  • Individuele benadering en een goede kwaliteit van de relatie hulpvrager-netwerkcoach.
  • Uitvoering door een vrijwillige netwerkcoach; gelijkwaardigheid, aandacht en tijd.
  • Positieve benadering, de focus is gericht op wat de cliënt wél kan of waar hij goed in is.
  • Situatieverheldering voordat tot actie wordt overgegaan: gezamenlijke analyse van de situatie van de hulpvrager. Hierdoor ontstaat bewustwording en inzicht, waardoor het gevoel ontstaat dat men invloed kan uitoefenen op de situatie.
  • Maatwerk: stappen worden doorlopen in het tempo en de volgorde die aansluiten bij de hulpvrager. 
  • Goede opleiding, training en begeleiding en ondersteuning van de netwerkcoach.