Platform voor buurtontwikkeling

The Living Museum

Een vrijplaats voor mensen met geleefde ervaringen
Methodebeschrijving
afbeelding van Redactie  
19 november 2019
The Living Museum

Foto: stock (123rf)

Museum als alternatief om mensen op eigen kracht te laten werken aan hun herstel? Dat kan, bewijst The Living Museum in Tilburg.

Bij The Living Museum voel je je niet veroordeeld, maar kun je gerust jezelf zijn. Je kunt je talenten ontdekken of aan de wereld laten zien, je ontwikkelen en werken aan je herstel door medebeheerder van het museum te zijn. Naar voorbeeld van The Living Museum Queens in New York nam Rob Haen samen met Theunis van den Broek drie jaar geleden het initiatief voor een Living Museum in Tilburg. Het museum is inmiddels een feit! Met een vaste locatie, kleurrijk palet aan activiteiten en Brabantse gezelligheid misstaat het niet op een ‘to do’-lijstje voor een city trip naar Tilburg.

The Living Museum Tilburg is een non-profit atelier, art-gallery en ontmoetingsruimte dat toebehoort aan de mensen die er kunst maken. Het is een plek die een podium geeft aan mensen met een achtergrond van dakloosheid, psychiatrie en middelengebruik. Een plek waar ontmoeting, kunst, inspiratie en herstel centraal staan. Het museum wordt gerund door de kunstenaars, ondersteund door vrijwilligers en waar nodig het bestuur.

Consumer Run concept

Bijzonder aan The Living Museum Tilburg is dat het eigenaarschap stimuleert daar waar het hoort, namelijk bij de hulpvrager zelf. Daarmee wil The Living Museum Tilburg mensen stimuleren hun eigen verantwoordelijkheid te vergroten. The Living Museum Tilburg is een consumer run programma. Dit houdt in dat de kunstenaars die werken in het museum zelf verantwoordelijk zijn voor het beheer en het draaiend houden van The Living Museum.

Indien er zaken zijn waar de kunstenaars niet uitkomen, dan ondersteunt het bestuur hen. Door kunstenaars de verantwoordelijkheid te laten dragen van hun eigen werkomgeving, draagt het museum bij aan hun zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel.

Via kunst, muziekavonden of ‘bakje pleur’ op woensdagavond worden persoonlijke verhalen gedeeld

Community

Bij The Living Museum ontmoet je, word je geïnspireerd en vind je steun. Het museum bestaat inmiddels drie jaar en de groep van kunstenaars met geleefde ervaring, sympathisanten, enthousiastelingen en nieuwsgierigen vanuit diverse hoeken van de samenleving vormen een kleurrijke community. Verschillende kunstorganisaties, zorginstellingen, ondernemers en de gemeente Tilburg weten The Living Museum ook steeds beter te vinden. Gezamenlijke initiatieven komen steeds vaker van de grond, zoals de prik-actie die resulteerde in vuilniszakken vol afval en een schonere buurt.

Pay it Forward

The Living Museum Tilburg heeft als visie dat iets teruggeven aan de stad en zijn bewoners belangrijk is. Zo hebben vorig jaar ongeveer 25 kunstenaars van The Living Museum ruim 100 kleine canvasjes beschilderd en deze schilderijtjes op willekeurige plekken in de stad ‘ter adoptie’ neer gezet. Via kunst, muziekavonden of ‘bakje pleur’ op woensdagavond worden persoonlijke verhalen gedeeld en ontstaat er meer begrip van de samenleving voor deze mede-Tilburgers met geleefde ervaringen.

afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.