Platform voor buurtontwikkeling

De magie van een roze geldkistje

In Lief en Leedstraten kijken buren naar elkaar om
Praktijkverhaal
afbeelding van Elze Mergler  
19 augustus 2021

In Lief en Leedstraten beheren bewoners een roze geldkistje met inhoud, waarvoor ze kleine attenties voor buren regelen. Ontstaan om straten zorgzamer te maken, maar ook een uitstekende manier om met elkaar in contact te komen. 

10 minuten

 

Toen er werkzaamheden aan de gasleiding van de Jan Porcellistraat in Rotterdam plaats moesten vinden konden de werklui met 1 adres geen contact krijgen. Hoe vaak ze er ook aanbelden, er deed niemand open. De politie werd er bij gehaald om de deur te forceren en toen kwam men er achter dat de bewoonster Bep de Bruin overleden in haar woning lag… al 10 jaar. De stad was in rep en roep, hoe kon dit gebeuren? Waarom had niemand iets gemerkt? 'Dit willen we nooit meer!' Zei burgemeester Aboutaleb. En hij vroeg de Rotterdamse Stichting Opzoomer Mee om een methodiek te ontwikkelen waardoor straten zorgzamer konden worden. Hieruit is de Lief en Leedcampagne ontstaan welke inmiddels door meer dan 25 Nederlandse gemeenten is overgenomen. 

Het Lief en Leed potje

In een Lief en Leedstraat hebben bewoners de beschikking over een eigen Lief en Leedpotje. Dit is een geldbedrag dat een straat zelf kan besteden aan onderlinge attenties. Denk aan een bloemetje of een fruitmand voor een zieke buur, een cadeautje voor een pasgeboren baby of een plantje voor een nieuwe bewoner. De beschikbaarheid over dit Lief en Leedbudget werkt drempelverlagend om de eerste stap te zetten als er iets gebeurt in de straat. Door met een klein presentje aan te bellen bij een buur is het makkelijker om een gebaar van medeleven te maken en is het eerste contact gelegd. De straat bepaalt zelf hoe het potje besteed wordt en is hiermee zelf eigenaar van het concept.

De beschikbaarheid over dit Lief en Leedbudget werkt drempel verlagend om de eerste stap te zetten als er iets gebeurt in de straat. Door met een klein presentje aan te bellen bij een buur is het makkelijker om een gebaar van medeleven te maken en is het eerste contact gelegd. De straat bepaalt zelf hoe het potje besteed wordt en is hiermee zelf eigenaar van het concept.

Gangmaker

Het Lief en Leedpotje wordt beheerd door een bewoner die wij de gangmaker van de straat noemen. Dit is een sleutelfiguur met veel contacten in de straat of een bewoner die het leuk vindt om contacten te leggen. De gangmaker wordt door de rest van de bewoners geholpen met seintjes over welke buur iets verdient namens het Lief en Leedpotje. In Den Haag stopt de gemeente 75 euro per jaar in alle Lief en Leedpotjes, een klein roze geldkistje dat de bewoners ontvangen. Daarnaast doneert Fonds 1818 150 euro per straat voor activiteiten. In Den Haag zijn inmiddels 290 Lief en Leedstraten actief. Stichting Lief en Leedstraten voert het project uit. 

Gangmaker Rahile uit de Boendalestraat in Moerwijk doet al meer dan een jaar mee met Lief en Leed. Afgelopen jaar is het budget besteed aan een kraambezoek, een welkomstcadeautje voor nieuwe buren en verschillende ziekenbezoeken. Naast een bloemetje of babykleertjes heeft zij ook af en toe als attentie een Turkse lekkernij gemaakt voor haar buren.

(Tekst loopt door onder de foto)

Gangmaker met het roze kistje

Werving via het buurbloemetje

Behalve via kranten en sociale media gaat onze stichting ook de wijk in op zoek naar gangmakers. Dit doen we bijvoorbeeld via de wervingsmethode het Buurbloemetje. In een door de gemeente uitgekozen buurt gaan we deur aan deur om de bewoners te vragen welke buur volgens hen een bloemetje verdient. Dit levert mooie reacties op over buren die elkaar helpen, een moeilijke periode doormaken of gewoon fijne buren zijn. Twee weken later staan wij met een bloemenkraam in de straat en iedereen die mee heeft gedaan heeft een uitnodiging ontvangen. De bewoners mogen vervolgens zelf de bloemen aan elkaar geven, wat een enorme positieve sfeer creëert. Want ineens wordt zichtbaar hoeveel buren iets voor elkaar betekenen! Vervolgens wordt dit momentum gepakt om de straat een eigen Lief en Leedbudget aan te bieden, en een bewoner aan te wijzen die als gangmaker het potje gaat beheren. Alle aanwezige buren wordt gevraagd de gangmaker hierbij te helpen door als ogen en oren te functioneren en signalen door te geven. 

(Tekst loopt door onder de foto)

mensen zitten trots met bloemen

Coronaproof Lief & Lente pakketje

Tijdens corona is deze wervingstechniek niet mogelijk en hebben we iets nieuws ontwikkeld, het Lief & Lente pakketje. Dit is gevuld met leuk materiaal om uit te delen in de straat. Door in een buurt flyers te verspreiden voor het aanvragen van een gratis burenpakket kunnen bewoners op een laagdrempelige manier even contact leggen met een aantal buren. Dat gaat nou eenmaal gemakkelijker als je een klein presentje, iets lekkers of een kaartje aan kan bieden. Zo komen we in contact met buren die het leuk vinden om aandacht te geven aan hun buren. Zij worden later benaderd met de vraag of zij gangmaker willen worden voor hun straat.

Soms zijn bewoners zó enthousiast over het project, zoals in Duindorp, dat een deel van de buren elke maand zelf ook een paar euro in het potje stoppen. Hierdoor hebben zij plantenbakken en plantjes voor alle portieken aan kunnen schaffen. De hele straat is opgefleurd dankzij de voorjaarsbloemen die er nu bloeien! 

Meer informatie vind je op de website www.liefenleeddenhaag.nl Volg Lief en Leedstraten ook op Instagram en Facebook.

afbeelding van Elze Mergler  

Elze Mergler

Als projectleider voor Stichting Lief en Leedstraten in Den Haag zet ik mij in om bewoners te activeren als gangmaker voor hun straat. Wij bieden hen een Lief en Leedbudget aan zodat zij altijd een potje achter de hand hebben voor onderlinge attenties.

Lees meer: