Platform voor buurtontwikkeling

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Sociale Kwaliteit voor een sterke Sociale Basis

Publicatiedatum: 
3 januari 2020

Waarom is een sociale basis belangrijk? Welke waarden zijn richtinggevend voor de sociale basis? Voor de auteurs van dit doorwrochte artikel ligt het antwoord op die vragen in de theorie van sociale kwaliteit. Het is een document dat het denken structureert en het vertrekpunt voor een recente verkenning van de perspectieven na corona van Movisie.

Waarom is een sociale basis belangrijk? Welke waarden zijn richtinggevend voor de sociale basis? Voor de auteurs (Lisbeth Verharen, Meike Heessels, Carinda Jansen, Judith Wolf ) van dit doorwrochte artikel ligt het antwoord op die vragen in de theorie van sociale kwaliteit. Ze schrijven: Voordat we ons druk maken over het wat en het hoe van de sociale basis, is het wat ons betreft zaak om te zorgen voor een fundament onder die sociale basis. Een fundament om te begrijpen wat de betekenis is van die sociale basis in de levens van mensen. Als we dit fundament optrekken vanuit de theorie van sociale kwaliteit volgen concrete aanknopingspunten voor hoe te handelen, wat te doen en wat en hoe te monitoren.

De auteurs gaan eerst in op de voorwaarden voor sociale kwaliteit op het niveau van de samenleving, en vervolgens op de aanpak van eenzaamheid vanuit sociale kwaliteit. Tot slot formuleren ze vier voorwaarden voor sociale kwaliteit die als een soort sorteermachine werken in de analyse van 85 verschillende verhalen van inwoners van Heumen: sociale empowerment, sociale cohesie, sociale inclusie en sociaaleconomische zekerheid.

Auteur: 
Lisbeth Verharen, Meike Heessels, Carinda Jansen, Judith Wolf
Jaar uitgave: 
2020
Type publicatie: 
Wetenschappelijk artikel
Naam contactpersoon: 
Lisbeth Verharen
Ja
Kennisplein artikel: 
ja