Platform voor buurtontwikkeling

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Opbouwwerk in tijden van COVID-19

Publicatiedatum: 
12 april 2020

Samenlevingsopbouw en het werk van opbouwwerkers staan sterk onder druk door COVID-19 en de daaraan gerelateerde maatregelen. Juist in een tijd waarin er nood is aan (nieuwe) vormen van verbinding, omdat mensen elkaar fysiek minder ontmoeten, zou het opbouwwerk een cruciale rol kunnen spelen. Een onderzoek door de Werkplaatsen Sociaal Domein.

Eigen aan het opbouwwerk is dat zij per definitie fysiek en actief aanwezig is in een wijk om op een laagdrempelige manier contact te zoeken en te onderhouden met bewoners. Opbouwwerk maakt gebruik van contactmomenten op straat, in een buurthuis of tijdens een groepsactiviteit. Deze notitie gaat in op vragen als: Wat zijn de (on)mogelijkheden van opbouwwerk ten tijde van een pandemie? Hoe krijgt samenlevingsopbouw in tijden van fysieke isolatie vorm en hoe kan het opbouwwerk haar drie hoofdtaken – beschermen & versterken, stimuleren & ondersteunen, verbinden & beïnvloeden (Bouttelier & Boonstra, 2009) – in deze omstandigheden zo goed mogelijk vormgeven?

De notitie maakt deel uit van het door ZonMw gefinancierde project Nieuwe regels, nieuwe mogelijkheden: Opbouwwerk in tijden van COVID-19. 

Auteur: 
Ročak, M., Van Lieshout, C., Keinemans, S.
Organisatie: 
Werkplaatsen Sociaal Domein
Jaar uitgave: 
2020
Type publicatie: 
Onderzoeksrapport
Naam contactpersoon: 
Werkplaatsen Sociaal Domein
Ja
Kennisplein artikel: 
ja
afbeelding van Claire Blom

Claire Blom

Hey Buurtwijzers, aangenaam! Ik ben Claire webredacteur en social media beheerder bij Buurtwijs. Ik leer jullie graag beter kennen. Stuur gerust een mail als je nieuwe ideeën hebt of graag meer ziet van bepaalde content: c.blom@movisie.nl