Platform voor buurtontwikkeling

Buurtwijs presenteert: Kennisplein Sociale Basis

Dé vindplek voor kennis over de sociale basis in buurten
Interview
afbeelding van Marcel Ham  
afbeelding van Joke Meindersma  
2 maart 2021
afbeelding-kennisplein

Vandaag lanceert Buurtwijs het Kennisplein Sociale Basis. Eén verzamelplek met alle relevante kennis over hoe je de sociale kwaliteit van buurten en wijken kunt verbeteren. Marcel Ham en Joke Meindersma vertellen waarom dit een aanwinst is.

Je kunt niet meer om het begrip sociale basis heen. In een buurt waar de sociale basis sterk is, kijken mensen naar elkaar om. Daarom neemt de aandacht voor het versterken van die sociale basis - die gevormd wordt door de informele netwerken, burgeractiviteiten en betekenisvolle relaties in buurten en wijken toe.

Sinds 2018 verzamelen we op Buurtwijs ervaringen, verbeeldingen, notities en opinies die inzicht geven in wat die sociale basis is en hoe deze versterkt kan worden. We kwamen er achter dat er veel onderzoek en informatie beschikbaar is, maar dat die informatie niet altijd even makkelijk te vinden is. Er miste een plek waar kennis over de sociale basis bij elkaar gebracht wordt én waar deze kennis gekoppeld wordt aan de verhalen uit de praktijk.

Daarom lanceren we vandaag het Kennisplein Sociale Basis. Op deze pagina vind je overzichtelijk de beste kennis - van onderzoek tot visie - over hoe je de sociale kwaliteit van buurten en wijken kunt verbeteren. 

Grote honger naar kennis

‘Het idee voor het Kennisplein Sociale Basis is een paar jaar geleden ontstaan toen we zagen dat mensen met een enorme energie hun buurten weer leefbaarder en samenhangender gingen maken,’ vertelt Marcel Ham die meedenkt over de inhoud en de wijze waarop kennis op Kennisplein wordt gepresenteerd. ‘We proefden een grote honger bij actieve buurtbewoners, bij gemeenten en onderzoekers naar kennis over de sociale basis die ze aan het vormgeven zijn. Tegelijkertijd wisten we dat er op heel veel plekken druk werd geschreven en onderzocht. We vonden het hoog-ste tijd om de beste kennis bij elkaar te verzamelen en handzaam en aantrekkelijk beschikbaar te maken voor een breed publiek.’

Kennisplein Sociale Basis is een plek waar we met elkaar bouwen aan een bibliotheek met de beste kennis over de sociale basis

‘Het unieke aan het Kennisplein Sociale Basis is dat iedereen hier zelf kennis aan toe kan voegen. Het is een plek waar we met elkaar bouwen aan een bibliotheek met de beste kennis over de sociale basis. Een ambtenaar kan een beleidsstuk toevoegen, een onderzoeker een publicatie en een sociaal werker een visie stuk’, vertelt Joke Meindersma, redacteur van het Kennisplein. ‘Als je op Google sociale basis intikt dan krijg je bijna 100.000 hits, je ziet dus door de bomen het bos niet meer. Op het Kennisplein weet je dat er de beste rapporten, verkenningen en lezingen staan’, vult Marcel aan.

Link tussen onderzoek en praktijk

Ondanks de groeiende vraag naar kennis over de sociale basis werd er niet voor gekozen om een nieuw platform uit de grond te stampen, maar aansluiting te zoeken bij de bestaande kanalen. De keuze voor Buurtwijs lag voor de hand. ‘Buurtwijs was eigenlijk het enige platform dat ervoor in aanmerking kwam. Het is een platform voor en door buurtmakers. Hier komen actieve buurtma-kers al bij elkaar, dus schuiven we meteen aan bij een belangrijk deel van ons beoogde publiek’, zegt Marcel. Joke vervolgt: ‘Buurtwijs is de ideale plek omdat hier al ongelooflijk veel praktijkver-halen over de sociale basis op staan. Door het Kennisplein aan Buurtwijs toe te voegen, wordt kennis uit onderzoek, beleid en theorie gelinkt aan de verhalen uit de praktijk.’ 
 
Marcel en Joke hopen dat de kennis die - samen met de praktijk - op het Kennisplein verzameld wordt, door de praktijk ook gevonden en gebruikt wordt. ‘Ons doel is niet bereikt als we bijvoorbeeld 100 documenten op het Kennisplein hebben staan, maar als we aan bezoek- en downloadcij-fers kunnen zien dat de kennis wordt gebruikt!’, licht Joke toe. ‘We hopen dat iedereen die een buurtinitiatief start of runt er een keer terecht komt omdat ie ergens tegenaan loopt of gewoon iets wil weten. Dat een ambtenaar die een nota moet schrijven hier te rade gaat, een onderzoeker zijn licht hier opsteekt en de professional hier inspiratie uit put om in eigen praktijk toe te passen. Andersom hopen we ook dat al die mensen hun eigen relevante materiaal op het platform aanbieden’, vertelt Marcel.

Win-win situatie

Op Kennisplein Sociale Basis vind je onderzoeksrapporten, publicaties, beleidsstukken, scripties en visie-artikelen. Kortom alles wat over de sociale basis gaat. Deze stukken worden aantrekkelijk en in korte en bondige teksten weergegeven waarna doorgeklikt kan worden naar de originele documenten. Deze zijn voortaan dus goed vindbaar.

‘Een beleidsmedewerker die bezig is met een notitie over de sociale basis, een bestuurder van een welzijnsorganisatie die een subsidieaanvraag wil onderbouwen, een sociaal ondernemer die wil weten wat er bekend is over wat werkt bij het versterken van sociale cohesie en een actieve bewoner die op zoek is naar hoe haar initiatief kan bijdragen aan de sociale basis in haar wijk: zij kunnen op het Kennisplein relevante documenten en artikelen vinden en die kennis toepassen in hun eigen praktijk’, licht Joke toe. ‘Ook kun je op het Kennisplein heel gericht op zoek gaan, door bijvoorbeeld alleen te zoeken op beleidsdocumenten. Het heeft dus meer een bibliotheekfunctie dan Buurtwijs. Het unieke aan Buurtwijs is juist weer dat daar vooral verhalen en ervaringen uit de praktijk op staan. Door beiden te verbinden ontstaat er volgens ons een win-win situatie.’

Lees meer: