Platform voor buurtontwikkeling

Jouw verhaal op buurtwijs

Zo pak je het aan!
Instrument
1 juli 2020

Zo zetten we jouw praktijkkennis om in een verhaal. Hier lees je wat je nodig hebt aan ingrediënten en hoe je die kunt verzamelen. Jij verzamelt het materiaal, samen schrijven we het verhaal. 

 

Op buurtwijs.nl delen we anekdotische verhalen omdat ze recht doen aan de complexiteit van het buurtmaken. Met jouw initiatief zorg je voor ontmoeting tussen mensen met verschillende achtergronden. Voor buurtwijs.nl willen we je vragen om te vertellen over je praktijkervaringen. Je ontwikkelt namelijk al doende een verhalende theorie over hoe je het ontmoeten het beste kunt aanpakken; je test wat werkt en komt er op die manier ook achter wat er niet werkt. 

In de rubriek Aangenaam Kennismaken lees je meer verhalen

Vertellen over het sociale effect van ontmoetingen

Vaak begint een initiatief met goede energie. Je hebt een goed idee en dat idee wordt gaandeweg een initiatief met een structuur en een begroting. Dan is het belangrijk om te kunnen vertellen wat het sociale effect is van je inzet. Een sociaal effect kan bijvoorbeeld gaan over hoe deelnemers zich ontwikkelen door jouw activiteit of hoe hun menselijke behoeften aan onderling contact invulling krijgen door wat jij doet. 

Wij helpen je schrijven!

Op buurtwijs.nl geven we graag een podium aan je initiatief, het verhaal erachter en aan de ervaringen van je deelnemers. We schrijven toe naar een artikel van 900 woorden. Dus kies zorgvuldig waar je het over wilt hebben.

De vragen in het kader hieronder helpen je verhaal op gang. Kies vooral de vragen waar je wat mee kunt. De antwoorden hoeven niet perfect te zijn. Jij voedt het verhaal met materiaal en als redactie helpen we je het verhaal op te schrijven, te verdiepen en de juiste woorden te vinden. 

Vergeet de zintuigen niet 

Probeer de vragen te beantwoorden aan de hand van een voorbeeld. Daardoor laat je de lezer ervaren hoe jullie initiatief is en wat het teweeg brengt in levens van mensen. Maak zintuigelijke beschrijvingen van voorbeelden. Deze vragen helpen daarbij: hoe zag de plek eruit waar je was? met wie was je er en waarom? hoe was de sfeer en waar kon je dat aan merken? etc. Het gaat er om dat het verhaal gaat leven voor de lezers.

Vragen die helpen materiaal te verzamelen

 

  • Kun je een situatie beschrijven van een succesvolle ontmoeting? 
  • Wat zijn volgens jou de ingrediënten voor een succesvolle ontmoeting?
  • Kun je een gebeurtenis beschrijven die aanleiding was voor je initiatief?
  • Hoe is je idee een initiatief geworden?
  • Op welke manier draagt jouw initiatief bij aan kennismaken in de buurt? Beschrijf de activiteit.
  • Put je in je initiatief ook uit bestaande ideeën, filosofieën of kennis? Op welke manier?
  • Kun je een moment beschrijven dat je merkte dat je initiatief een positieve uitwerking had?
  • Kun je een specifiek voorbeeld noemen van wat een deelnemer heeft aan jouw activiteit?
  • Waar ervaar je weerstand? Of, waar ging het anders dan je gedacht/gehoopt had en hoe ben je hiermee omgegaan?

Opstellen van een veranderverhaal

Wil je het grondig aanpakken? Een veranderverhaal opstellen helpt om aandacht te krijgen voor je initiatief. Om te laten zien dat je aanpak werkt. Het helpt de weg naar financiële middelen. Bijvoorbeeld wanneer het initiatief raakt aan lokale sociale ambities van de gemeente of de doelstellingen van een fonds. 

Het veranderverhaal helpt om helder te kunnen vertellen wat je wilt bereiken en hoe je dat doet. Dat doe je door expliciet te maken dat wat je doet (je activiteit) ook echt helpt om te bereiken wat je wilt. 

 

Lees meer: