Platform voor buurtontwikkeling

Inclusieve wijkinitiatieven uitgelicht

Publicatie Bruggen bouwen in de wijk
Publicatie
afbeelding van Mellouki Cadat-Lampe  
4 april 2019
Inclusieve wijkinitiatieven uitgelicht

Foto: stock (123rf)

Hoe werken wijkinitiatieven aan inclusiviteit? In de nieuwe publicatie Bruggen bouwen in de wijk staan vijf succesvolle praktijkvoorbeelden beschreven.

 

 

Wijkinitiatieven inclusiever maken, zodat verschillende groepen bewoners elkaar leren kennen en verantwoordelijkheid voor elkaar kunnen gaan nemen. Op allerlei plaatsen in het land proberen organisaties en inwoners dat voor elkaar te krijgen. Kennisinstituut Movisie ging daarom op zoek naar wijkinitiatieven die werken aan inclusiviteit en daarbij successen boeken.

Bruggen bouwen

Het resultaat is de publicatie ’Bruggen bouwen in de wijk’ die vijf praktijksituaties in beeld brengt. Allemaal initiatieven met hun eigen motivatie en ideeën, maar altijd met de drive om inwoners, al dan niet in een kwetsbare positie, ‘buiten de eigen bubbel’ te halen, elkaar te ontmoeten, hun talenten te ontplooien en een rol van betekenis te laten spelen. Movisie vroeg de initiatiefnemers hoe zij het aanpakken, wat volgens hen werkt en wat aandachtspunten zijn. Alles met als doel om wijkinitiatieven elders in het land te inspireren, en op bruikbare ideeën te brengen.

Reflectie

Elke praktijksituatie is beschreven door initiatiefnemers zelf aan het woord te laten aan de hand van een vaste set vragen. En elke praktijkbeschrijving eindigt met enkele do’s en don’ts, waar iedereen die inclusiever wil gaan werken in de eigen wijk en buurt zijn of haar voordeel mee kan doen. Het afsluitend hoofdstuk is een reflectie op de beschreven initiatieven. Het geeft - mede op basis van bestaande literatuur - een impressie van wat werkzame elementen zijn om wijkinitiatieven inclusiever te maken.

Mellouki Cadat-Lampe is adviseur Buurtkracht en Doe-democratie bij Movisie.

afbeelding van Danielle van Oostrum

Danielle van Oostrum

Ik werk als communicatieadviseur bij Movisie. Voor Buurtwijs verzorg in de webredactie, onderhoud ik het Facebookaccount en maak ik de nieuwsbrieven.
afbeelding van Mellouki Cadat-Lampe  

Mellouki Cadat-Lampe

Senior adviseur Actief burgerschap @Movisie en actief burger @AmsterdamNL. Meer: https://www.linkedin.com/in/cadat/

Reageer op dit artikel

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.